ΚΥΠΕ
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Νουρής εξέφρασε την ελπίδα ότι η εντονότατη ευαισθητοποίηση της ΕΕ για τα εξωτερικά σύνορα, σε κράτη μέλη όπως η Λιθουανία και η Πολωνία, θα εφαρμοστεί και και στην περίπτωση της Κύπρου.
Σε δηλώσεις ύστερα από το μνημόσυνο των πεσόντων της Κοινότητας Τρούλλων, και κληθείς να σχολιάσει τη νέα άφιξη μεταναστών στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο Υπουργός χαρακτήρισε τον Οκτώβριος ως έναν «πολύ άσχημο μήνα», αφού όπως είπε «έχουμε πέραν των 1.500 αφίξεων παράτυπων μεταναστών, όλων από την πράσινη Γραμμή, μέχρι αυτή τη στιγμή. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι έχει αλλάξει εντελώς η φυσιογνωμία των μεταναστευτικών ροών, αφού οι προερχόμενοι πλέον είναι ξεκάθαρα από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής».
Πρόσθεσε ότι οι παράτυποι μετανάστες είναι «ξεκάθαρα προερχόμενοι μέσω Τουρκίας, έχουμε συλλέξει τις πληροφορίες μας και τις έχουμε διαβιβάσει και σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι έχουν ληφθεί πολύ σημαντικές αποφάσεις τόσο στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων όσο και στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής, ότι δηλαδή αναγνωρίζεται πλέον και η αναγκαιότητα για την ασφαλή φύλαξη της Πράσινης Γραμμής, παρά το γεγονός ότι δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο».
Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε πως «προχωρούμε με συγκεκριμένα μέτρα, εισάγοντας και τεχνολογικά μέτρα και άλλα για θέματα επιτήρησης, μεταξύ αυτών και κάμερες. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν για να υπάρξει αποτροπή» είπε και σημείωσε ότι «δεν μπορεί αυτή η χώρα να συνεχίσει να δέχεται και να υποδέχεται αυτούς τους αριθμούς».
Ο κ. Νουρής επανέλαβε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, τους διωκόμενους, τους έχοντες πραγματική ανάγκη. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε αυτούς τους τεράστιους αριθμούς οικονομικών μεταναστών και απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο μας αίτημα, γιατί έχει συμπεριληφθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι χρειάζεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες, αλλά και η ενεργοποίηση των μηχανισμών επιστροφής».
Επομένως συνέχισε ο Υπουργός «τα μέτρα λαμβάνονται αλλά οφείλω να ομολογήσω πως μπήκαμε πλέον και παίζουμε με τους διακινητές, το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Φυλάττουμε τη δυτική Λευκωσία, έχουμε διαφεύγοντες από άλλα σημεία».
Σημείωσε επίσης ότι ««θα κλείσουμε τα σημεία, θα φροντίσουμε να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα, όπως ανάλογα μέτρα παίρνονται και στα χερσαία εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως πχ. στη Λιθουανία και την Πολωνία, όπου εκεί υπάρχει εντονότατη ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ακριβώς που ευελπιστούμε να δούμε να εφαρμόζεται και να γίνεται πράξη και στην περίπτωση της Κύπρου».
Ερωτηθείς για τα προβλήματα που υπήρχαν με την Τουρκία στο θέμα της Frontex, ο Υπουργός απάντησε ότι «είναι γνωστή η στάση της Τουρκίας, είναι μια στάση απρόκλητη, καθόλου συνεργάσιμη». Πέραν του γεγονότος ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, το εμπόδιο και ο σκόπελος να φυλαχθούν τα νότια παράλια της Τουρκίας απ’ όπου εκπορεύονται καθημερινά οι μετανάστες «είναι το γεγονός πως η τουρκική Κυβέρνηση δεν αποδέχεται την Frontex στα δικά της χωρικά ύδατα».
Δεν πρόκειται, συνέχισε ο Νίκος Νουρής «να εγκαταλείψουμε την διεκδίκηση του συγκεκριμένου αιτήματος, θα είναι συνεχής και σταθερή η προσπάθεια μας, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε τη γενεσιουργό αιτία. Το πρόβλημα είναι εκεί και βεβαίως αφού ξέρουμε το πρόβλημα, απαιτούμε από την Ευρώπη, στα πλαίσια της χρηματοδότησης της Τουρκίας και της πρόσφατης επίσκεψης της [Σ.Σ. Ευρωπαίας Επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων] κυρίας Γιόχανσον στην Αγκυρα, να γίνει πράξη και αυτό το θέμα, δηλαδή ως ένα ισότιμο κράτος μέλος της Ευρώπης να τύχουμε ακριβώς της ίδιας μεταχείρισης από την πλευρά της Τουρκίας».