e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 23:54
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Πολιτική | Follow Europe
Ημερομηνία: 20.03.2017 | 13:08

Το μέλλον βρίσκεται στην κοινωνική ανάπτυξη

*του Νεοκλή Συλικιώτη

Την προηγούμενη εβδομάδα το ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθε για να συζητήσει τις τρέχουσες εξελίξεις και να συζητήσει οικονομικά θέματα, θέματα μετανάστευσης, άμυνας, και απασχόλησης. Στα συμπεράσματα του κρίνει πως τόσο οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν τα κράτη μέλη, όσο η κατάσταση στο προσφυγικό, η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και η πορεία της CETA βαίνουν καλώς.

Αντί το Συμβούλιο να λογοδοτήσει για την φτώχεια, την ανεργία, και τις ανισότητες που οξύνονται λόγω των νεοφιλελεύθερων μέτρων που προωθεί, πανηγυρίζει για τους δήθεν καρπούς που αποδίδει η σκληρή λιτότητα και εξαγγέλλει περαιτέρω εμβάθυνση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Αντί οι ευρωπαίοι ηγέτες να προβληματιστούν από τις κοινωνικές αντιδράσεις που απορρίπτουν την συμφωνία CETA ως καταστροφική, περιφρονούν την βούληση των λαών και ζητούν άμεση εφαρμογή της συμφωνίας. Αντί να εξαγγείλουν μια προσφυγική πολιτική στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, εμμένουν δογματικά στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης φρούριο και στην εφαρμογή νέων απαράδεκτων συμφωνιών με άλλες χώρες για να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά από την Ένωση. Αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να καταστεί η ΕΕ πυλώνας ειρήνης, επιδιώκουν περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ένωσης και ενίσχυση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ.

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους λαούς και τους εργαζομένους, οι θέσεις της ομάδας της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο παραμένουν ως θέσεις αρχών. Ζητούμε άμεση άρση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και μνημονίων. Οι λαοί χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων μέσω της επαναβιομηχανοποίησης, θα ενδυναμώσουν το κοινωνικό κράτος, και θα επιτρέψουν την κοινωνική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει και άμεση απόρριψη της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Καναδά.

Αυτό που είναι αναγκαίο είναι να αναλυφθούν πρωτοβουλίες για επικράτηση της ειρήνης στις περιοχές της κεντρικής Αφρικής, της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που μαστίζωνται από φτώχια και πολέμους. Τους πολέμους τους οποίους υποθάλπτουν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ζητούμε ένα κοινό και ανθρώπινο σύστημα ασύλου, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα δημιουργεί νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τους πρόσφυγες, θωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και ενίσχυση της επανένωσης οικογενειών και θα κατανέμει δίκαια τα βάρη των προσφυγικών ροών ανάλογα με το ΑΕΠ του κάθε κράτους μέλους.

Ζητούμε άμεση απεμπλοκή της ΕΕ από το ΝΑΤΟ (και τη διάλυση του) και πραγματικές πολιτικές κοινωνικής ανάπτυξης που θα περιορίσουν την ανεργία και θα είναι η πραγματική απάντηση στις ρατσιστικές πολιτικές. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια περνούν μόνο μέσα από την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη των λαών. Δεν περνούν μέσα από την στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, ούτε μέσα από την επιβολή των συμφερόντων των πολυεθνικών πάνω στους λαούς. Δυστυχώς όμως η ΕΕ αυξάνει συνεχώς τα κονδύλια της FRONTEX, και για δήθεν τόνωση της οικονομίας έβαλε στα σκαριά ένα ευρωπαϊκό ταμείο για έρευνα και καινοτομία στον τομέα της άμυνας. Με απλά λόγια: περισσότερα κονδύλια στις ευρωπαϊκές εταιρίες όπλων για εξαγωγές τόσο στη γύρω περιοχή όσο και αλλού.

Ζητούμε άμεση άρση της απάνθρωπης και ντροπιαστικής συμφωνίας με την Τουρκία στο προσφυγικό, όπως και κάθε άλλη προσπάθεια της ΕΕ να προωθήσει (και έμμεσα να χρηματοδοτήσει) ανάλογες συμφωνίες ανακοπής των προσφυγικών ροών. Αιθιοπία, Νίγηρας, Σενεγάλη είναι κάποιες από τις χώρες που προσπαθούν με τη βία, και τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ να ανακόψουν τους πρόσφυγες από το να φτάσουν στη Μεσόγειο.

Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές της λιτότητας, των μνημονίων, της απόλυτης επικράτησης «των νόμων της αγοράς», και της στρατιωτικοποίησης δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Είναι οι πολιτικές που προκάλεσαν και προκαλούν την ανθρωπιστική κρίση και ανέκοψαν κάθε προοπτική για το μέλλον των λαών της Ευρώπης. Το μέλλον τους βρίσκεται στην κοινωνική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

*ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ/Αριστερά/Νέες Δυνάμεις, Αντιπροέδρου ΕΕΑ/ΒΠΑ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Πολιτική | Follow Europe | Νεοκλής Συλικιώτης

Follow Europe: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Παλλικαρίσιος βαθμός! | 23:54
Μια πολύχρωμη μικρή πλατεία | 22:26
Ελικώνας: Προικισμένη Βοιωτική γη | 22:17
Η διατροφή αρωγός στο κόψιμο του τσιγάρου | 22:00
Βρυχάται ξανά ο «κέλτικος τίγρης» | 21:47
#PoliticsBlog
#PoliticsBlog Ο Μπαμπινιώτης, μια κόντρα και δύο κρίσιμες συναντήσεις | 24/03/2017
#PoliticsBlog Τα κέρδη και οι... ζημιές του Νίκαρου στη Νέα Υόρκη | 23/03/2017
#PoliticsBlog Η υποψηφιότητα του Άντρου και οι πρεσβείες του Πρίγκιπα | 22/03/2017
#PoliticsBlog Ο duracell Νίκαρος, η συνάντηση με Τραμπ και η Στράκκα | 21/03/2017
#PoliticsBlog Ο εμφύλιος, ο ασυμβίβαστος και ο… αγνώριστος | 20/03/2017
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio