e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 23:54
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Ελλάδα
Ημερομηνία: 19.03.2017 | 14:15

Λαθραίο το 30% των τσιγάρων που ανάβουμε

Η έκρηξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κλάδο
ΠΗΓΗ: skai.gr
Σύμφωνα με την «Κ» θα ακολουθήσει δεύτερη αύξηση των 0,30 ευρώ ανά πακέτο.

Η έκρηξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις από το δίκτυο καπνοπωλών, το πρώτο τρίμηνο του 2017 μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 30% επί της νόμιμης αγοράς, προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κλάδο.

Η εικόνα που μεταφέρεται στη «Κ» από εκπροσώπους του δικτύου καπνοβιομηχανίας-καπνοπωλών είναι κάτι παραπάνω από άσχημη, καθώς, εκτός από την αναζωπύρωση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, φαίνεται να έχουν ατονήσει και οι κρατικοί έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου.

Οι τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών μιλούσαν για πάνω από 22% μερίδιο του λαθρεμπορίου τσιγάρου τον Οκτώβριο του 2016 στο σύνολο της αγοράς, ενώ στα τέλη του 2015 είχε περιοριστεί στο 19,8%.

Και όλα αυτά, ενώ οι εγχώριες και διεθνείς καπνοβιομηχανίες έχουν καθυστερήσει να ενσωματώσουν στα πακέτα τσιγάρων τη δεύτερη αύξηση στις λιανικές τιμές, μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα πακέτων. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πιθανότατα το αργότερο μέχρι το Πάσχα θα ακολουθήσει η δεύτερη αύξηση των 0,30 ευρώ ανά πακέτο, προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η σταδιακή αύξηση στις λιανικές τιμές.

Η πρώτη αύξηση των 20 λεπτών έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και όπως πληροφορείται η «Κ», τα στοιχεία των πωλήσεων είναι απογοητευτικά, καθώς φούντωσε το λαθρεμπόριο τσιγάρων σε μια εποχή που ο καταναλωτής έφθασε να περιορίζει ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, κρέας κ.λπ.). Οπως δηλώνουν στην «Κ» εκπρόσωποι του δικτύου καπνοπωλών, η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, δεν απάντησε ποτέ στα αιτήματα του κλάδου ώστε τουλάχιστον να υπάρξει μία προσωρινή αναβολή στη νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα που ισχύει κανονικά από 1η Ιανουαρίου 2017.

«Αποφεύγει να μας συναντήσει και ούτε απαντά στα μηνύματά μας, φαίνεται ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για να ασχοληθεί μαζί μας», δηλώνουν στην «Κ» εκπρόσωποι του κλάδου. Τα τσιγάρα αποτελούν πλέον το πιο φορολογημένο προϊόν στη χώρα –ξεπερνώντας ακόμη και τη βενζίνη– καθώς ο φόρος φθάνει το 84% της λιανικής τιμής σήμερα και το 90% από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ η φοροδοτική ικανότητα του κλάδου έχει εξαντληθεί.

Με την εφαρμογή της 9ης κατά σειρά αύξησης φόρου στα τσιγάρα από το 2010 (η 8η έγινε τον Ιούνιο του 2016 με την αύξηση του ΦΠΑ) θα οδηγήσει στον δρόμο περισσότερες από 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στην καπνική αλυσίδα και θα κλείσουν τουλάχιστον 3.000 περίπτερα από τα 6.000 που έχουν απομείνει, καθώς πριν από το 2010 οι περιπτερούχοι διέθεταν 11.000 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Για κάθε ένα ευρώ, λοιπόν, που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι)», αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «το 2016 τα εκτιμώμενα έσοδα από καπνικά παραμένουν στα επίπεδα του 2009, παρά την έκτοτε αύξηση των φόρων στα καπνικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες και του κύκλου εργασιών στην αγορά από το 73% στο 84% της μέσης λιανικής τιμής». Η εφαρμογή της νέας αύξησης της φορολογίας στα καπνικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 αποσταθεροποίησε εκ νέου τη νόμιμη αγορά προς όφελος του παράνομου εμπορίου.

Εκτιμάται από τις εταιρείες του κλάδου ότι με την επικείμενη αύξηση φορολογίας, το λαθρεμπόριο θα εκτιναχθεί και τα κρατικά έσοδα θα συνεχίσουν να μειώνονται. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία τσιγάρων στην Ευρώπη, χωρίς δυστυχώς να έχει τα μέσα να πατάξει το παράνομο εμπόριο και να προστατεύσει τα δημόσια έσοδα και τη δημόσια υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Ελλάδα | τσιγάρο | λαθραίο

Ελλάδα: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Παλλικαρίσιος βαθμός! | 23:54
Μια πολύχρωμη μικρή πλατεία | 22:26
Ελικώνας: Προικισμένη Βοιωτική γη | 22:17
Η διατροφή αρωγός στο κόψιμο του τσιγάρου | 22:00
Βρυχάται ξανά ο «κέλτικος τίγρης» | 21:47
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
ΠΗΓΗ: skai.gr
O Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ήταν γεννημένοι ο ένας για τον άλλον  | 25/03/2017
Γαλλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 2 υπόπτους για την επίθεση στο Ορλί | 25/03/2017
Τουσκ: Σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζονται βέλτιστες πρακτικές | 25/03/2017
Η ΕΕ γιορτάζει τα 60α της γενέθλια αναζητώντας το φίλτρο της νεότητας  | 25/03/2017
Νέα κυβερνο-όπλα της CIA ισχυρίζονται πως βρήκαν τα WikiLeaks | 25/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio