e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 11:42
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Οικονομία
Ημερομηνία: 19.03.2017 | 12:28

Fed: Η αρχή του τέλους για τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού

Οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν σταδιακά, σύμφωνα με την πρόεδρο Fed
Newsroom Κ, Αθήνα
Αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών στο 0,75% με 1%.

Το τέλος της εποχής των πολύ χαμηλών επιτοκίων δανεισμού σηματοδοτεί η κίνηση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και να επαναλάβει ότι θα τα αυξήσει δύο φορές ακόμη μέχρι τα τέλη του χρόνου. Ωστόσο, η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν επισήμανε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν σταδιακά, διότι δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών στο 0,75% με 1%, η Fed έδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι έχει ξεκινήσει αμετάκλητα την πορεία προς την «εξομάλυνση» των επιτοκίων. Η ανάκαμψη της οικονομίας και το κλίμα ευφορίας που κυριαρχεί στις αγορές «αντανακλά ακριβώς τις δικές μας προσδοκίες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης», δήλωσε η κ. Γέλεν.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed, η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα είναι «σταδιακή», διότι δεν είναι ακόμη σαφής η δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τραμπ ούτε οι επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει στην αμερικανική οικονομία. Η κ. Γέλεν τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί σημαντική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τα επόμενα χρόνια, διότι το «φυσικό» τους επίπεδο είναι πλέον χαμηλότερο απ’ ό,τι ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες προβλέπουν πως το 2019 τα επιτόκια δανεισμού θα έχουν διαμορφωθεί στο 3%.

Παρότι ο πληθωρισμός βρίσκεται «κοντά» στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, η κ. Γέλεν επισήμανε ότι θα ανεχθεί προσωρινή υπέρβασή του. «Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους Αμερικανούς ότι κάποιες φορές ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% ή κάποιες φορές να υπερβεί το 2%.

Το 2% δεν αντανακλά το ανώτατο όριο του πληθωρισμού. Πρόκειται απλά για έναν στόχο». Σύμφωνα με τον Μπραντ Μακ Μίλαν, επικεφαλής επενδύσεων της Commonwealth Financial, «απομακρύνεται η ανησυχία που είχαμε ότι η Fed θα προχωρούσε ενδεχομένως σε ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Επέλεξαν όμως να μη στείλουν αυτό το σήμα».

Μιλώντας στο Reuters ο κ. Μπρεντ Σουτ, επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων της Northwestern Mutual Wealth Managment Company, είπε πως η Fed «θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην οικονομία. Κερδίζουν έτσι περιθώριο ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού ταχύτερα, ακόμη και αν ο πληθωρισμός ανέβει υψηλότερα από τον στόχο».

Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται στο 1,9% στα τέλη του 2017 από το 1,8% που ήταν η πρόβλεψη τον Δεκέμβριο.

Εργατικά συνδικάτα παρότρυναν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια σε όσο το δυνατόν πιο αργούς ρυθμούς, προκειμένου να συνεχιστούν οι προσλήψεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθούν περαιτέρω οι μισθοί. Τους τελευταίους τρεις μήνες δημιουργήθηκαν 209.000 νέες θέσεις εργασίας ανά μήνα, ενώ τον Φεβρουάριο το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 4,7%.

Η τράπεζα αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,1% το 2017 και το 2018 και μόλις 1,9% το 2019. Οσον αφορά την ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 4,5% το 2017 και θα παραμείνει αμετάβλητη έως και το 2019. Λόγω της θετικής πορείας της αμερικανικής οικονομίας, η πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed προβλέπει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν δύο ακόμη φορές το 2017 και τρεις φορές το 2018. Το ίδιο πιστεύει και η πλειονότητα των οικονομολόγων των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Πέμπτη.

Παρόλο που η Fed περιέγραψε τις μελλοντικές κινήσεις της, είναι πολύ πιθανόν τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να την αναγκάσουν να αυξήσει ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού και να την οδηγήσουν σε σύγκρουση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί μεγάλη μείωση της φορολογίας και αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής κατά 1 τρισ. δολ. Αν πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του στο ακέραιο, είναι πιθανό να προκαλέσει υπερθέρμανση της οικονομίας και να αναγκάσει τη Fed να αυξήσει ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού.

Με τη σειρά του αυτό θα υπονόμευε τη δέσμευση του κ. Τραμπ να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3,5%. Την Τετάρτη, η κ. Γέλεν είχε παραδεχθεί ότι οι αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προοπτική της οικονομίας, ωστόσο είχε δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τραμπ. Μάλιστα, η κ. Γέλεν είχε δηλώσει ότι οι αξιωματούχοι της Fed δεν έχουν συζητήσει λεπτομερώς πιθανές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική και ούτε έχουν σχεδιάσει την πιθανή τους αντίδραση σε αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Οικονομία | Fed | επιτόκια

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street | 11:42
Οι αφίξεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο της Ρώμης | 11:36
Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται 43χρονος από τα Λύμπια | 11:23
ΑΕΚ: Να πιεί νερό | 11:17
Επιθέσεις κουκουλοφόρων σε διμοιρίες ΜΑΤ σε Εξάρχεια  | 11:16
#KGRAPHS
Τα δάνεια αύξησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων | 13/03/2017
Γιατί ο εμβληματικός Γ. Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple | 06/03/2017
Ελλάδα: Περιόρισε τις απώλειες των ηλεκτρονικών η Black Friday | 20/02/2017
Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου | 12/02/2017
Μάχη για την αγορά της cyta Hellas | 08/02/2017
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom Κ, Αθήνα
Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street | 25/03/2017
Οι αφίξεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο της Ρώμης | 25/03/2017
Επιθέσεις κουκουλοφόρων σε διμοιρίες ΜΑΤ σε Εξάρχεια  | 25/03/2017
WSJ: Ο Μάικλ Φλιν είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν την έκδοση Γκιουλέν | 25/03/2017
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής | 25/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio