e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 11:42
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Οικονομία
Ημερομηνία: 18.03.2017 | 19:00

Η Ιρλανδία έδωσε μαθήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης

Κύριος μοχλός της ανάκαμψης ήταν οι εξαγωγές των πολυεθνικών
Newsroom Κ, Αθήνα
Η στήριξη τρόικας στην Ιρλανδία συνεισέφερε στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η θεαματική ανάκαμψη της Ιρλανδίας από την παρατεταμένη οικονομική κρίση της έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται η χώρα σαν «το υποδειγματικό παιδί» μετά τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η τρόικα έχει συστηματικά επικαλεσθεί την ιρλανδική περίπτωση για να πείσει πως, όταν μια χώρα προσηλώνεται στα μέτρα λιτότητας, η δημοσιονομική πειθαρχία και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της σταθερότητας και της επιστροφής στην ανάπτυξη και στην ευημερία.

Το 2015, πολλοί παρέθεταν τα στοιχεία της ιρλανδικής κυβέρνησης για να πείσουν τους ομολόγους τους στην Ελλάδα να μιμηθούν το παράδειγμα της Ιρλανδίας και να αντλήσουν τα ίδια οφέλη. Ωστόσο, ο οικονομολόγος Στίβεν Κινσέλα εξηγεί σε βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα ότι είναι πιο ρεαλιστικό να βλέπει κανείς την Ιρλανδία όχι σαν «υποδειγματικό παιδί» αλλά σαν «όμορφο τέρας», καθώς η δική της περίπτωση λιτότητας και ανάκαμψης αντανακλά συνδυασμό συνθηκών που μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο σε αυτήν τη χώρα.

Η στήριξη που παρείχε η τρόικα στις ιρλανδικές τράπεζες, συνοδευόμενη από αναδιάρθρωση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, συνεισέφερε στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη. Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, αλλά κύριος μοχλός της ανάκαμψης ήταν οι εξαγωγές των πολυεθνικών. Οι εξαγωγές υπερκάλυψαν τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η λιτότητα στην εγχώρια ζήτηση και στις ιρλανδικές επιχειρήσεις.

Κάποια άλλα ιδιαίτερα στοιχεία της ιρλανδικής οικονομίας ήταν επίσης καθοριστικά. Και αυτά δεν υφίστανται ούτε μπορούν να δημιουργηθούν σε άλλες χώρες. Ανάμεσα στα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Ιρλανδίας επικράτησε σχεδόν πλήρης συναίνεση όσον αφορά την πολιτική της λιτότητας. Τα εργατικά συνδικάτα των δημόσιων υπηρεσιών δέχθηκαν σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους και σε θέσεις εργασίας.

Αποφεύχθηκαν, έτσι, οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε άλλες χώρες, εξαιτίας της λιτότητας. Επικράτησε εργασιακή ειρήνη σε όλον τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι εργοδότες προτίμησαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας και τις θέσεις εργασίας.

Στις επαφές τους με την τρόικα, υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι επικεντρώθηκαν απολύτως ρεαλιστικά στην επίτευξη των στόχων και στην τάχιστη δυνατή ολοκλήρωση του προγράμματος, αποφεύγοντας τις πολιτικές παλινδρομήσεις της Ελλάδας. Διατηρήθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες ως προστασία για τους ανέργους. Η νέα μετανάστευση, άλλωστε, λειτούργησε, όπως και στο παρελθόν, ως ασφαλιστική δικλίδα. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υπήρξαν πιέσεις για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής. Η ιρλανδική κυβέρνηση είχε ήδη δρομολογήσει ορισμένες πριν από την άφιξη της τρόικας.

Ωστόσο, κάθε μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με σκοπό την ενεργή στήριξη των ανέργων, αναβλήθηκε έως το 2011, όταν η ανεργία είχε λάβει διαστάσεις κρίσης. Οι επιπτώσεις της λιτότητας επηρέασαν όλες τις πτυχές της ζωής. Η ανεργία εκτινάχθηκε με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τους άνδρες, τους νέους και τους ξένους, και αυξήθηκε θεαματικά η μετανάστευση, με μεγάλες επιπτώσεις στις οικογένειες και στις τοπικές κοινωνίες.

Μεταξύ όσων έμειναν στη χώρα εκδηλώθηκε κύμα ψυχικών ασθενειών, με μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών. Στέρεψε η χρηματοδότηση για τον πολιτισμό και τις τέχνες, όπως και η συμμετοχή σε καλλιτεχνικά γεγονότα. Το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά τουλάχιστον 16% από το 2008 έως το 2013 και, φυσικά, δεν εκπλήττει ότι ακολούθησε μεγάλη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της εμπιστοσύνης.

Η μεγάλη έξοδος επιχειρήσεων από τη Βρετανία λόγω Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Οικονομία | Ιρλανδία | ανάκαμψη

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street | 11:42
Οι αφίξεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο της Ρώμης | 11:36
Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται 43χρονος από τα Λύμπια | 11:23
ΑΕΚ: Να πιεί νερό | 11:17
Επιθέσεις κουκουλοφόρων σε διμοιρίες ΜΑΤ σε Εξάρχεια  | 11:16
#KGRAPHS
Τα δάνεια αύξησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων | 13/03/2017
Γιατί ο εμβληματικός Γ. Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple | 06/03/2017
Ελλάδα: Περιόρισε τις απώλειες των ηλεκτρονικών η Black Friday | 20/02/2017
Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου | 12/02/2017
Μάχη για την αγορά της cyta Hellas | 08/02/2017
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom Κ, Αθήνα
Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street | 25/03/2017
Οι αφίξεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο της Ρώμης | 25/03/2017
Επιθέσεις κουκουλοφόρων σε διμοιρίες ΜΑΤ σε Εξάρχεια  | 25/03/2017
WSJ: Ο Μάικλ Φλιν είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν την έκδοση Γκιουλέν | 25/03/2017
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής | 25/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio