e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 09:22
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Οικονομία
Ημερομηνία: 16.03.2017 | 21:13

Αύριο στο Υπουργικό το ν/σ για πάταξη της αδήλωτης εργασίας

Έχει ολοκληρωθεί και κατατίθεται ο νέος νόμος που υπόκειται στο νόμο ομπρέλα
Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Η δημιουργεί άνιση μεταχείριση και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθεί αύριο το νομοσχέδιο που αφορά την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και θα επιφέρει βαρύτατες ποινές στους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου γνωστοποίησε πως έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί αύριο στο Υπουργικό ο νέος νόμος που θα τροποποιεί τους κανονισμούς για την αδήλωτη εργασία, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ψηφιστεί.

Εξηγώντας στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της συντεχνίας που ανασκόπησε την περίοδο 2012-2016, η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γιατί όπως σημείωσε, "η αδήλωτη εργασία στερεί θέση από έναν άνεργο, δημιουργεί άνιση μεταχείριση και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβιάζει δικαιώματα των εργαζομένων".

Πρόσθετα, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου, για να υπάρχει μια ενιαία υπηρεσία επιθεώρησης. Συγκεκριμένα είπε, "με παραμέτρους ανάλυσης κινδύνων, αλλά και με ένα νέο σύστημα θα γίνονται οι επιθεωρήσεις, για να είμαστε βέβαιοι ότι πραγματικά διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα".

Με αυτή την εξέλιξη που χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2016 (που και πρώτη φορά ανέφερε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών τον ευρύτερο νόμο ομπρέλα για τους εργαζομένους στο πλαίσιο συζήτησης του προυπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας), η Υπουργός τόνισε ότι συνεχίζει η Κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες πάταξης των φαινομένων αδήλωτης και παράνομης εργασίας με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες.

Η Ολοκληρωμένη Στρατηγική για την πάταξη της αδήλωτης

Τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου: Εισάγει, την υποχρέωση του εργοδότη για ηλεκτρονική δήλωση πρόσληψης εργοδοτουμένων προτού αναλάβουν εργασία και αποτρεπτικά διοικητικά πρόστιμα για εργοδότες που δεν συμμορφώνονται.

  • Μηχανογραφικό Σύστημα: Το Υπουργείο προωθεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για δημιουργία ή/και αναβάθμιση κατάλληλων μηχανογραφικών συστημάτων για ηλεκτρονική δήλωση προσλήψεων και υποβολή οποιωνδήποτε προβλεπόμενων από την εργατική Νομοθεσία δηλώσεων. Σημειώνεται ότι οι σχετικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η παραγωγή του συστήματος.
  • Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης: Με σκοπό την επίτευξη της κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών επιθεώρησης και ελέγχου της εφαρμογής διατάξεων Νομοθεσιών, για τις οποίες καθ’ ύλην αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο που προνοεί τη δημιουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης με διευρυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες. Η Υπηρεσία θα υπάγεται στη Διοίκηση του Υπουργείου και θα διεξαγάγει στοχευμένες επιθεωρήσεις στη βάση ανάλυσης κινδύνου. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.
  • Συμφωνίες Συνεργασίας με Επαγγελματικούς Συνδέσμους: Το Υπουργείο τροχοδρόμησε τη σύναψη Συμφωνιών Συνεργασίας με Επαγγελματικούς Συνδέσμους για από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας σε διάφορες οικονομικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά στην τήρηση βιβλίου παρουσιών για όλους τους εργαζομένους, πρόθεση του Υπουργείου είναι όπως οι εργοδότες υποχρεώνονται βάσει Νομοθεσίας να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για προσλήψεις εργοδοτουμένων μέσω άμεσων, σύγχρονων και σύντομων διαδικασιών ενώ, παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα επιβολής αποτρεπτικών διοικητικών προστίμων για όσους δεν συμμορφώνονται, μέσω αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών επιθεώρησης του Υπουργείου.

Σημειώνεται δε, ότι τα πιο πάνω αποτελούν μερικά από τα μέτρα που το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται να λάβει για τη συνολική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Β. Παπαδόπουλος: Ζημιά τυχόν παλινδρομήσεις στο ΓεΣΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
νομοσχέδιο | πάταξη | αδήλωτη εργασία | Ζέτα Αιμιλιανίδου | νόμος ομπρέλα | εργασιακά

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Στο ΥΠΕΣ για την Τσερίου | 09:22
Βουλγαρία: Νίκη για τους φιλοευρωπαϊστές | 09:05
Ελληνικό πολεμικό για συνοδεία αεροπλανοφόρου | 08:59
Ιαπωνία: Φόβοι για 6 νεκρούς μαθητές λυκείου μετά από χιονοστιβάδα | 08:50
ΑΠΟΕΛ: Με νίκη μάλλον το καθαρίζει | 08:42
#KGRAPHS
Τα δάνεια αύξησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων | 13/03/2017
Γιατί ο εμβληματικός Γ. Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple | 06/03/2017
Ελλάδα: Περιόρισε τις απώλειες των ηλεκτρονικών η Black Friday | 20/02/2017
Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου | 12/02/2017
Μάχη για την αγορά της cyta Hellas | 08/02/2017
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Ενημερωτική και η νέα επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο | 22/03/2017
Ποινικές υποθέσεις και υπερχρεώσεις οι πληγές του Συνεργατισμού | 22/03/2017
Πλήρη ανεξαρτησία του θεσμού ζητά ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος | 22/03/2017
ΥΠΟΙΚ: Αναθεώρησαν τη μεθοδολογία για πρόσθετους φόρους | 20/03/2017
Ζητούν διευκρινίσεις στην Οικονομικών για τους μεσίτες πιστώσεων | 20/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio