e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 13:47
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Πρόσωπα
Ημερομηνία: 06.03.2017 | 10:59

Να αφήσουν τον προεκλογικό και να δουν το Κυπριακό

Το ΑΚΕΛ απορρίπτει στήριξη υποψηφίου που διαφωνεί με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Ο Πρόεδρος εκμεταλλεύεται τη θέση του για να κάνει προεκλογική λέει ο Στέφανος Στεφάνου

«Δεν έχουμε συζητήσει οτιδήποτε» για τις προεδρικές εκλογές, αναφέρει ρητώς στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, διαψεύδοντας την ονοματολογία που ακούγεται το τελευταίο διάστημα. Ξεκαθαρίζει, πάντως, πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να βάλει τόσο νερό στο κρασί του ώστε να στηρίξει υποψήφιο ο οποίος δεν υιοθετεί το βασικό, που δεν είναι άλλο από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ο κ. Στεφάνου εξηγεί πως προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ είναι η επίλυση του Κυπριακού και θα επιμείνει ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Ξεκαθαρίζει, πάντως, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει ήδη μπει σε προεκλογικό, εκμεταλλευόμενος και τη θέση του.

–Ποιο στόχο έχουν οι τελευταίες επαφές σας με Τ/κ και ευρωπαίους αξιωματούχους;
–Να βοηθήσουμε να βρουν τρόπους οι δύο ηγέτες να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση της διαδικασίας. Όλο αυτό το διάστημα έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις αλλά για να προχωρήσουμε μπροστά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Εμείς έχουμε άποψη και την καταθέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

–Πώς θα επιτευχθεί αυτό;
–Πέραν από τα διεθνή ζητήματα του Κυπριακού, έχουν μείνει σε εκκρεμότητα και σημαντικά ζητήματα στην εσωτερική πτυχή. Έχουμε παρατηρήσει πως και οι δύο ηγέτες αφήνουν αυτά τα ζητήματα για το τέλος ως διαπραγματευτικό χαρτί. Είμαστε όμως ήδη στο τέλος. Συνεπώς αυτά θα πρέπει να συζητηθούν αν και εφόσον αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να προσπαθήσουν οι δύο ηγέτες να βρουν συγκλίσεις. Αυτό μπορεί να γίνει αν αυτά τα σημαντικά ζητήματα γίνουν ένα πακέτο και συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες ότι θα καταθέσουν προτάσεις επι των εκκρεμούντων θεμάτων. Αν πετύχουν συγκλίσεις θα σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας και θα μπορούμε να πάμε απερίσπαστα σε μία διεθνή διάσκεψη για τα ζητήματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, που είναι η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις. Αν δεν τα βρουν θα μπορούν οι δύο ηγέτες να αποσύρουν τις προτάσεις που κατέθεσαν σε αυτή τη φάση χωρίς να δεσμεύονται.

–Το ότι επιρρίπτετε ευθύνες στον Πρόεδρο τη στιγμή που ο κ. Ακιντζί επιδίδεται σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών απέναντι στην ε/κ πλευρά, δεν αποδυναμώνει τη θέση μας;
–Εμείς επιρρίπτουμε ευθύνες στον Πρόεδρο για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα που προκάλεσε τα προβλήματα, το ενωτικό δημοψήφισμα. Το Εθνικό Συμβούλιο έβγαλε μία απόφαση που για να είναι ισχυρή, θα έπρεπε και οι δηλώσεις του Προέδρου να κινούνται στο πλαίσιο ότι έγινε μεν λάθος από πλευράς βουλής, αλλά είμαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ελάτε να συζητήσουμε. Αντ’ αυτού, ο Πρόεδρος έβγαλε μία ανακοίνωση που λίγο πολύ μιλούσε για όσα έκανε η τ/κ πλευρά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν πολλά από την άλλη πλευρά αλλά αν θέλεις πραγματικά να ξεκινήσεις τις διαπραγματεύσεις, δεν έχεις αυτή την προσέγγιση. Ξεκαθαρίζεις πως παραμένεις συνεπής στα συμφωνηθέντα και βρίσκεσαι στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος έδρασε διαφορετικά και αντί να προλάβουμε τη φωτιά την αφήσαμε να επεκταθεί. Αν εμείς λειτουργούσαμε βάσει σκοπιμοτήτων θα συνεχίζαμε να ασκούμε κριτική στον Πρόεδρο για το θέμα. Όταν ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με την απόφαση της βουλής το χαιρετήσαμε και καλέσαμε την τ/κ πλευρά να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του Προέδρου για να προσέλθει στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Δεν είναι όλοι οι Τ/κ ηγέτες το ίδιο
–Ως ΑΚΕΛ σας απογοήτευσε η στάση του κ. Ακιντζί;
–Όταν έχεις μία μη αναμενόμενη αντίδραση σαφώς και υπάρχει κάποια απογοήτευση. Δεν θα πρέπει όμως να πάμε στη λογική του «όλοι είναι το ίδιο». Ο Ακιντζί και ο Ταλάτ δεν είναι το ίδιο με τον Ντενκτάς και τον Έρογλου. Μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες επί εποχής Χριστόφια-Ταλάτ αλλά δεν μπορεί να διαγράψει κανείς τις πρωτόγνωρες συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και οφείλονται στο ότι οι δύο ηγέτες πίστευαν στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην κοινή πατρίδα και ανεξαρτήτως των διαφωνιών τους είχαν βρει ακτίνα λύσης. Γιατί ο Χριστόφιας και ο Έρογλου δεν έβρισκαν συγκλίσεις ή ο Αναστασιάδης με τον Έρογλου και έπρεπε να έρθει ο Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ πλευράς για να προχωρήσει η διαδικασία; Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως παύει να υπάρχει ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας, αλλά αν δεν έχεις έναν ηγέτη που πιστεύει στη λύση, πώς μπορείς να υπερκεράσεις την Τουρκία;
–Αναφέρετε συχνά πως ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νικόλας Παπαδόπουλος σκέφτονται τις προεδρικές. Είναι κακό;
–Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι καθαρό ότι τρέχει για τις προεδρικές εκλογές, τρέχουν κι άλλοι. Δικαίωμά τους. Δεν είναι κακό, όμως αν όλοι λέμε πως προτεραιότητά μας είναι το Κυπριακό και το εννοούμε, θα πρέπει να αφήσουμε έξω την προεκλογική, γιατί αυτή επηρεάζει αναπόφευκτα θέσεις. Αυτό συνέβη μερικές φορές στο παρελθόν. Για παράδειγμα το 1992 ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης έλεγε ότι ο Γιώργος Βασιλείου ακολουθεί την πολιτική του στο Κυπριακό, άλλαξε κατά 180 μοίρες την πολιτική του έξι μήνες πριν τις εκλογές για να συνασπισθεί μ’ αυτούς που επέκριναν την πολιτική Βασιλείου με την οποία αυτός συμφωνούσε. Ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγορούσε τον Δημήτρη Χριστόφια για δήθεν κωλυσιεργία στο κυπριακό με στόχο μια νέα πενταετία και ξαφνικά υπέγραψε συμφωνία με το ΔΗΚΟ για απόσυρση προτάσεων με στόχο να αποσπάσει προεκλογική υποστήριξη. Άρα επηρεάζει αρνητικά το Κυπριακό η προεκλογική εκστρατεία. Σε ό,τι αφορά δε τον κ. Νίκο Αναστασιάδη θα σταθώ σε μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών που σε ερώτηση αν ξεκίνησε την προεκλογική είπε λίγο πολύ ότι ο Πρόεδρος δεν έχει ανάγκη να μπει σε προεκλογικό τόσο σύντομα. Και έχει δίκαιο, με την έννοια ότι ο Πρόεδρος εκμεταλλεύεται τη θέση του για να κάνει προεκλογική χωρίς να την ανακοινώνει. Τώρα βλέπετε επιλύει όλα τα προβλήματα, όταν για τέσσερα χρόνια ήταν άλυτα. Αν παραδεχτεί ο Πρόεδρος ότι κάνει προεκλογική, αυτό θα του κάνει ζημιά παρά θα τον βοηθήσει. Για εμάς προτεραιότητα είναι το Κυπριακό και ξεκαθαρίζω πως εμείς δεν είμαστε στη διαδικασία της προεκλογικής.

Πότε θα μπείτε;
–Δεν μπήκαμε στη λογική να το συζητήσουμε.

–Με δεδομένο ότι δίνετε προτεραιότητα στις συνεργασίες, μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος με κόμματα που διαφωνείτε στο Κυπριακό;
–Επιδιώκουμε συνεργασίες στη βάση συγκλίσεων σε σημαντικά ζητήματα αρχών και το Κυπριακό είναι ένα από αυτά. Αυτό θα κάνουμε όταν και εφόσον φτάσουμε στη συζήτηση εκλογών με την ευχή ότι δεν θα χρειαστεί γιατί θα προχωρήσουμε με το Κυπριακό.

–Ο Γιώργος Λιλλήκας θεωρείται επιλογή για το ΑΚΕΛ;
–Δεν έχουμε συζητήσει οτιδήποτε και το εννοώ, άρα εξ αντικειμένου δεν μπορώ να πω. Λέμε ότι έγνοια μας είναι οι επόμενες γενιές και όχι οι επόμενες εκλογές και το εννοούμε, γι’ αυτό και δεν έχουμε ασχοληθεί, ασχέτως με τα όσα γράφονται και λέγονται.

–Το ΑΚΕΛ μπορεί να στηρίξει υποψήφιο που διαφωνεί με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία;
–Εσείς νομίζετε ότι ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ θα βάλει τόσο νερό στο κρασί του που να αρνηθεί τη βασική του θέση; Αν δείτε ιστορικά, το ΑΚΕΛ δεν υποστήριξε και δεν είχε οποιοδήποτε υποψήφιο πρόεδρο που να μην υιοθετεί το βασικό, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για επίλυση του Κυπριακού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Να αφήσουν τον προεκλογικό και να δουν το Κυπριακό

Πρόσωπα: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Πενθήμερη ψηφοφορία στα κατεχόμενα για το δημοψήφισμα της Τουρκίας | 13:47
Ερωτήματα για την σχέση του Γουιλμπορ Ρος με Ρώσους ολιγάρχες | 13:44
Ο Ολάντ καταγγέλλει έλλειψη «αξιοπρέπειας» του Φιγιόν  | 13:41
ΑΕΛ: Ξεγύμνωμα… σκασμός... ή | 13:34
ΑΤ&Τ, Verizon κόβουν διαφήμιση στην Google | 13:33
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Με επιστολή ρίχνει το γάντι στον Ενδιάμεσο ο Λιλλήκας | 24/03/2017
Είναι κακή η σύνεση; | 22/03/2017
Πώς το ΑΚΕΛ συναίνεσε στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλιους | 22/03/2017
Προεδρικές κινήσεις από Ομήρου  | 22/03/2017
Περιμένει τις κινήσεις του ΑΚΕΛ για το ’18 ο Ενδιάμεσος  | 22/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio