e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 05.03.2017 | 14:01

ΑΚΕΛ ενώπιον διλημμάτων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Το 1996 ο Ρομάνο Πρόντι είχε μόλις κερδίσει τις εκλογές στην Ιταλία και η Αριστερά αναλάμβανε για πρώτη φορά την εξουσία. Ο Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, διάδοχος του Ρομάνο Πρόντι στην πρωθυπουργία, ανέβαινε στην εξέδρα να μιλήσει κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, όταν μία γυναίκα τον άρπαξε από το μπράτσο και του είπε «Σύντροφε Μάσσιμο, τώρα ναι, θα κάνουμε μια δυνατή αντιπολίτευση». Αυτό το περιστατικό ανέφερε σε αρθρογραφία πριν από μερικά χρόνια ο Ουμπέρτο Έκο, θέλοντας να καταγράψει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ιστορία της ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία για περισσότερα από εκατόν πενήντα χρόνια έζησε σαν αντιπολιτευτική δύναμη και αρνείτο επίμονα την γοητεία της εξουσίας.

Η ιστορία της Αριστεράς στην Ιταλία, αλλά και γενικότερα η ιστορία της ευρωπαϊκής Αριστεράς σίγουρα δεν συνδέεται με αυτήν του ΑΚΕΛ. Το κόμμα έχει καταφέρει να καθορίσει τη δική του πορεία, αρνούμενο να ακολουθήσει τον ριζοσπαστικό ρομαντισμό, ενίοτε και την πολιτική αφέλεια άλλων κομμουνιστικών κομμάτων, καταφέρνοντας με σταθερά βήματα να ανατρέψει την για χρόνια επικρατούσα άποψη ότι η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει.

Ήταν το 2001, όταν το ΑΚΕΛ έβγαινε με το σύνθημα «της Κύπρου η καρδιά κτυπά Αριστερά». Ένα πολιτικό σύνθημα με νόημα και βάθος, καθώς έδειχνε τις καθαρές προθέσεις του κόμματος της Αριστεράς, να θέσει εκείνες τις ιδεολογικοπολιτικές βάσεις που θα του επιτρέψουν να ανέλθει στην εξουσία, για πρώτη φορά με δικό του υποψήφιο.

Πράγματι, εκείνη τη χρονιά, το ΑΚΕΛ άρχισε να πρωταγωνιστεί σε συνεργασίες, απομόνωσε τον ΔΗΣΥ και συνεπώς τη Δεξιά που είχε συνηθίσει να αποτελεί μέρος της εξουσίας. Άρχισε να εμπεδώνει στο υποσυνείδητο μιας καχύποπτης μερίδας Κυπρίων ψηφοφόρων πως το ΑΚΕΛ μπορεί να κυβερνήσει και πως η κυπριακή κοινωνία μπορεί να στραφεί σε μία πιο αριστεροκεντρική προσέγγιση, εγκαταλείποντας το «κατεστημένο της Δεξιάς». Κατάφερε, λοιπόν, για πρώτη φορά να εκλέξει τον ηγέτη του Δημήτρη Χριστόφια πρόεδρο της Βουλής και να θέσει τις βάσεις για το 2008. Πέτυχε στη συνέχεια, σε έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου να αποενεχοποιήσει την αριστερά στην εξουσία και να περάσει το μήνυμα πως το ΑΚΕΛ θα αγωνιστεί για μία δίκαιη κοινωνία.

Πέρασαν εννέα χρόνια από την άνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία και γεγονότα έφθειραν ανεπανόρθωτα το κόμμα και προκάλεσαν πληγές που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο κόμμα της Αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα καταγράφει σημαντικές ποσοστιαίες απώλειες κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι για την Αριστερά στην Κύπρο. Το κόμμα θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει όντως να βάλει ξανά εκείνες τις βάσεις ούτως ώστε να ανέλθει στην εξουσία ή αν θα προτιμήσει την ασφαλή οδό άλλων κομμάτων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, αυτή της απλής διαμαρτυρίας.

Η ιστορία του ΑΚΕΛ δεν τον θέλει απλό παρατηρητή των κρίσιμων στιγμών που έρχονται, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το Κυπριακό. Θα πρέπει συνεπώς να λάβει σοβαρές αποφάσεις. Το κόμμα, δεν έχει την ευχέρεια για ακόμη μία υποψηφιότητα τύπου Μαλά. Αξιοπρεπή μεν αλλά υποψηφιότητα προδιαγεγραμμένης ήττας. Αν επιλέξει συνεργασίες, θα πρέπει να κάνει εκείνες τις συμφωνίες, που δεν θα αποτελούν πισωγύρισμα για το κόμμα και τις ιστορικές διακηρύξεις του.

Οι επόμενοι δύο μήνες είναι αναμφίβολα κρίσιμοι για το κόμμα της Αριστεράς. Αυτοί θα κρίνουν και πώς το κόμμα θα πορευθεί στη συνέχεια. Αν μπορεί να επουλώσει τις πληγές του και να οδηγηθεί στην εξουσία, ή αν θα προτιμήσει την ασφαλή θαλπωρή της αντιπολίτευσης που θα οδηγεί σε μία συνεχή καρυοκίνηση.

 

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Μόνο Ερντογάν θα συναντήσει στην Άγκυρα ο Τίλερσον | 07:03
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 06:55
Aπονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία του ΘΟΚ για την περίοδο 2015-2016 | 02:02
Εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικά στο γήπεδο της Καρμιώτισσας | 23:17
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ΕΕ και ενεργειακά στην ατζέντα του ΚΕ | 22:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Κορυφώνεται ο πόλεμος Αβέρωφ-Νικόλα | 27/03/2017
Με νέα επιστολή κάνει την ύστατη προσπάθεια στον Ενδιάμεσο ο Λιλλήκας | 27/03/2017
Βαλίτσες για Μάλτα ετοιμάζει Προεδρικό-ΔΗΣΥ | 27/03/2017
Στρίβειν διά της συνάντησης με Λιλλήκα ο Νικόλας | 26/03/2017
Στοίχημα ο Μακρόν | 26/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio