e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:33
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 05.03.2017 | 12:26

Από τον Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Του Νίκου Κατσουρίδη

Στις 22/1/2017 σε άρθρο μου στην «Καθημερινή» έγραφα τα εξής με βάση τις προεκλογικές τοποθετήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τη σύνθεση της κυβέρνησής του: «Τι είναι που προοιωνίζουν; Εδώ που βρίσκονται τα πράγματα τόσο στον κόσμο αλλά κυρίως στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναμένεται μια σκλήρυνση της αντίληψης για ενδυνάμωμα των πιο ακραίων αντιλήψεων περί οικονομίας της αγορά και τις ανάλογες κοινωνικές επιλογές στα κεφαλαιώδη θέματα, π.χ. υγεία, αλλά και ανάπτυξη της στρατικοποίησης της οικονομίας με μια παράλληλη γερή δόση λαϊκισμού. Το πιο βασικό όμως είναι ότι τη χρηματοδότηση αυτής της προσέγγισης θα προσπαθήσει να την κάνει εξαγωγή.

Τι εννοώ; Αν η ανάπτυξη των ακραίων καπιταλιστικών λογικών θα πρέπει να εφαρμοσθεί εντός της χώρας και μόνο χωρίς να εξαχθεί το κόστος της, τότε για να υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή να επωφεληθούν οι ζάμπλουτοι συνδαιτυμόνες του Προέδρου Τραμπ, θα πρέπει να ζημιώσει ο αμερικανός εργαζόμενος. Αυτό δεν το θέλει. Δεν θέλει ούτε να μεγαλώσει ουσιαστικά η φτωχοποίηση, ούτε η ανεργία. Αντίθετα στο πλαίσιο διαχρονικού λαϊκισμού κάθε ακραίας συμπεριφοράς θέλει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Άρα θα προσπαθήσει να εξάγει το κόστος χρηματοδότησης με όσα αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο».

Οι μέχρι τώρα ενέργειες του Προέδρου των ΗΠΑ θεωρώ ότι δικαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Η στρατικοποίηση της οικονομίας είναι ήδη επίσημη εξαγγελία με ιστορική αύξηση (όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε) κατά 9% των στρατιωτικών δαπανών, όπως και τα μέτρα τα οποία στοχεύουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς. Το οποίο βέβαια συνεπάγεται στη αντίληψή του περιορισμό των θέσεων εργασίας για τους τρίτους άρα και μέτρα ενάντια στους ξένους που αναζητούν δουλειά στις ΗΠΑ.

Δικαιώνεται επίσης και η εκτίμηση ότι θα προσπαθήσει να εξάγει το κόστος των ακραίων καπιταλιστικών λογικών εντός των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Ήδη επιβάλλει σε όλους τους εταίρους του αύξηση των αμυντικών δαπανών τους.

Άρα άνοδο των εισοδημάτων της αμερικανικής βιομηχανίας και των κερδών του πολεμικού συμπλέγματος στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπλικών συστημάτων στον κόσμο. Την ίδια ώρα εξάγει και το κόστος αύξησης των θέσεων εργασίας όχι μόνο με το πιο πάνω μέτρο αλλά και άλλα.

Όπως για παράδειγμα την κατασκευή του τείχους με το Μεξικό την οποία μετακυλύει μέσω της αύξησης των δασμών στο Μεξικό και την ανατροπή των Συμφωνιών Εμπορίου και άλλα μέτρα που οδηγούν στον περιορισμό των εισαγωγών πρώτων υλών στη χώρα. Παράλληλα, επεξεργάζεται και προαναγγέλλει μέτρα στήριξης της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Επιμένοντας γενικά και στη θέση του «πρώτα η Αμερική» κλειδώνει ως ένα βαθμό τη χώρα εντός των τειχών που προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους Junior.

Βέβαια υπάρχουν σημάδια και ενδείξεις «διορθωτικών» δηλώσεων του Προέδρου Τραμπ σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά, και αυτό αφορά ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ και τον ρόλο του. Ενδεχομένως οι δηλώσεις του προεκλογικά περί «αναχρονισμού» αναφορικά με το ΝΑΤΟ να ήταν μοχλός πίεσης έτσι ώστε να αυξήσουν τα κράτη μέλη της αμυντικές τους δαπάνες. Πώς ακριβώς κατανοεί τον ρόλο του ΝΑΤΟ θα φανεί στη συνέχεια.

Εκτιμώ όμως ότι ο άξονας ο οποίος θα καθορίσει τη στάση του στο θέμα αυτό, όπως και άλλα θα είναι κύρια οι οικονομικές του επιλογές και προτεραιότητες. Βασικά από τη στάση του στον θεσμό της παγκοσμιοποίησης και την αντίληψη ορισμένων στις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες που περίπου λέει: «Καλή η παγκοσμιοποίηση» αλλά αναγκαία η εθνική υπόσταση και παρουσία και χρήσιμη μια καθυστέρηση στη ραγδαία και ανεξέλεγκτη ταχύτητα υλοποίησης της παγκοσμιοποίησης.

Η θέση του στα σημεία αυτά θα καθορίσει και τη στάση του σε σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας και ενεργειακής ασφάλειας, οπότε και θα οδηγηθεί σε ανάλογη τοποθέτηση για τα πολύ ευαίσθητα προβλήματα στο τρίγωνο ανατολική Μεσόγειος - Ελλάδα και Τουρκία και Μέση Ανατολή. Αν θεωρήσει ότι ο άξονας ασφάλειας για τις ΗΠΑ περιλαμβάνει και την Κύπρο, όπως επίσης την Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ με προτεραιότητα βέβαια στο τελευταίο τότε δημιουργείται και σοβαρή προοπτική λύσης στο Κυπριακό.

Προοπτική που ενδυναμώνεται από την ανάγκη να επιλυθούν ή και να ρυθμιστούν και ζητήματα όπως το Συριακό, Κουρδικό κ.λπ. Στη βάση φυσικά της άμεσης συμμετοχής και εμπλοκής της Τουρκίας και όλα αυτά υπό το πρίσμα πλέον της ισχυρής φυσικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή. Οπότε κατ’ ευχήν για μας μια ενδεχόμενη προσέγγιση και συνεννόηση των δύο, ΗΠΑ και Ρωσία για την περιοχή οδηγεί σε αδυναμία οποιασδήποτε περιφερειακής δύναμης να αντιδράσει δραστικά.

Αυτό δημιουργεί ακριβώς τις δυνατότητες οριστικής επίλυσης του Κυπριακού. Άλλωστε ας μην ξεχνούμε ότι το Κυπριακό δεν προέκυψε ως περιφερειακό και διεθνές πρόβλημα για το χατίρι των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά για να εξυπηρετηθούν ευρύτερα και ευρύτατα ξένα συμφέροντα.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις | 07:33
Παρουσιάστηκε το νέο Galaxy S8 και S8+ | 07:23
Ισραήλ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνια  | 07:02
Γαλλία: Μακρόν για Πρόεδρο δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις | 22:33
ΛΟΤΤΟ # 7 8 9 15 16 43 + 42 | 22:04
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Κατσουρίδη
Επίπεδο δημόσιου πολιτικού λόγου | 26/03/2017
Ούτε αναβολές ούτε αναστολές | 19/03/2017
Ζοφερό το μέλλον | 12/03/2017
Συλλογικότητα και άμεση δράση | 26/02/2017
Πρόληψη εδώ και τώρα | 19/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio