e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 21:34
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Γενικά
Ημερομηνία: 28.02.2017 | 15:51

Τρεις δημιουργοί ξανασυναντιούνται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Το στήσιμο της Έκθεσης «Ghika, Craxton, Leigh Fermor. Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα»
Του Απόστολου Κουρουπάκη
Τα έργα και οι ημέρες των καλλιτεχνών σε αυτή την Έκθεση δείχνουν το ψηφιδωτό μιας φιλίας.

Το τελευταίο διάστημα δεκάδες ξύλινα κιβώτια κατέφταναν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη τα οποία περιείχαν υλικό για την έκθεση «Ghika, Craxton, Leigh Fermor. Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» της οποίας τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Φυσικά, είχαν προηγηθεί πυρετώδεις προετοιμασίες από όλους, επιμελητές της Έκθεσης, συντηρητές, εργατοτεχνίτες οι οποίοι εργάστηκαν προκειμένου να προετοιμάσουν τον χώρο προσωρινών εκθέσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Οι επιμελητές Εβίτα Αράπογλου, επιμελήτρια της Ελληνικής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης, ο Ian Collins, βιογράφος του John Craxton και επιμελητής Τέχνης, και η Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη Αρχείου Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, φρόντιζε ο καθένας για τον χώρο του δικού του καλλιτέχνη-δημιουργού, όμως δουλεύοντας στους τομείς των δημιουργών που χωρίζονται σε τρία μέρη με το καθένα να έχει διαφορετικό χρώμα, έμοιαζαν ωσάν οι τρεις αχώριστοι φίλοι να συνομιλούν μεταξύ τους μέσω των ανθρώπων που επέλεξαν να μελετήσουν και να ερευνήσουν περαιτέρω το έργο τους.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο John Craxton και ο Patrick Leigh Fermor συνδέθηκαν σχεδόν αναγκαστικά, είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μεγάλες προσωπικότητες έρχονται και συγκλίνουν, επηρεάζουν γόνιμα η μία την άλλη, εμπνέονται, διατηρώντας ωστόσο η καθεμιά την αυτοτέλειά της. Η Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων της Πινακοθήκης χωρίστηκε σε τρία μέρη, σε τρία χρώματα. Πορτρέτα των προσώπων, κοινές φωτογραφίες τους, τα έργα ζωγραφικής τους, κείμενα του Leigh Fermor να συνοδεύουν τα ζωγραφικά έργα των Γκίκα και Craxton, όλα μοιάζουν σαν διάλογος. Η Έκθεση έχει διαρθρωθεί χρονολογικά ώστε να τους εντάξει σε εποχές, σε χρονιές ορόσημα. Βέβαια, έχει γίνει και θεματική διάρθρωση, με τον επισκέπτη να έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στους τόπους που φιλοξένησαν τους τρεις δημιουργούς, που και οι ίδιοι τους αγάπησαν και τους βίωσαν στο έπακρο και από αυτούς εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν, η Ύδρα, η Καρδαμύλη, τα Χανιά, και η Κρήτη γενικότερα, αλλά και το τελευταίο τους καταφύγιο η Κέρκυρα.

Οι τρεις αυτές ξεχωριστές προσωπικότητες, για σχεδόν μισό αιώνα, δημιούργησαν, εμπνεύστηκαν και εν τέλει άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους, και έγιναν αφορμή για να διοργανωθεί η εν λόγω έκθεση που τους παρουσιάζει, τον καθένα ξεχωριστά, αλλά ταυτόχρονα σε συνάρτηση και σε συνομιλία και με τους άλλους δύο. Οι τρεις βασικοί συντελεστές της Έκθεσης κ. Εβίτα Αράπογλου, ο βιογράφος του John Craxton κ. Ian Collins και ο ιστορικός και πρώην πρέσβης στην Αθήνα και ιστορικός Sir Michael Llewellyn Smith έδωσε ο καθένας τους τη δική του διάσταση για τα πρόσωπα της Έκθεσης, συνθέτοντας μία πλήρη εικόνα και των τριών δημιουργών, στήνοντας την Έκθεση με τρόπο περιηγητικό, άλλωστε και οι τρεις περιηγήθηκαν την Ελλάδα, έζησαν και δημιούργησαν σε διαφορετικές πόλεις της, ανακαλύπτοντας σε κάθε νέα τους εξόρμηση και κάτι που πριν δεν είχαν παρατηρήσει.

Οι αναπόφευκτες αλληλεπιδράσεις

Η Έκθεση παρουσιάζει το έργο τριών μεγάλων δημιουργών, των Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Patrick Leigh Fermor και John Craxton και μέσα από αυτό ο επισκέπτης θα αντιληφθεί την αγάπη που είχαν οι τρεις άνδρες για την Ελλάδα, καθώς και τις προσωπικές τους δημιουργίες, που αντικατοπτρίζουν την όλη φιλοσοφία της ζωής τους. Μέσα από πίνακες, φωτογραφίες και κείμενα των τριών δημιουργών ανασυντίθεται η ιστορία τους και φαίνεται η σχέση ζωής που είχαν αναπτύξει, όπως επίσης και οι αναπόφευκτες αλληλεπιδράσεις. Οι Γκίκας, Craxton και Leigh Fermor, είδαν την Ελλάδα, ζώντας στα Χανιά, στην Ύδρα, στην Καρδαμύλη, στην Κέρκυρα. Γνωρίστηκαν αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1945, 1946) και η φιλία τους έγινε ένα πεδίο δόξης νέο, σε αυτό το γόνιμο έδαφος οι δημιουργικοί σπόροι του καθενός έδωσαν καρπούς καλλιτεχνικούς μα και λογοτεχνικούς, τα λόγια και τα χρώματα, τα πινέλα και τα μολύβια τους αλληλεπιδρούσαν. Ζώντας ο καθένας σε διαφορετικό τόπο της Ελλάδας, αλλά όντας και οι τρεις άνθρωποι με πολλές εμπειρίες και ανοικτό πνεύμα δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι κάτι το πολύ δυνατό τους συνδέει. Ο Γκίκας δημιουργεί στην Ύδρα, τον τόπο των αναμνήσεών του, ο Craxton στην πόλη που αγάπησε, τα Χανιά, ζωγραφίζει εμπνεόμενος από το τοπίο και τους ανθρώπους που συναντάει εκεί, και ο Leigh Fermor έχοντας ανακαλύψει τον παράδεισό του στην Καρδαμύλη αφοσιώνεται στη συγγραφή, γράφοντας ταξιδιωτικά και όχι μόνο κείμενα, αρύοντας από τις αναμνήσεις του. Στις Σινιές της Κέρκυρας ο Γκίκας φτιάχνει ένα νέο ειδυλλιακό σκηνικό και οι άλλοι δύο σιγοντάρουν, ο καθένας από τη σκοπιά του. Η Έκθεση Αφιέρωμα στους τρεις σημαντικούς αυτούς δημιουργούς είναι μία σημαντική post mortem συνάντησή τους, και δείχνει ότι ο γόνιμος διάλογός τους δεν έχει ακόμα τελειώσει.

 

Πληροφορίες:
«Ghika, Craxton, Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα», Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων Λεβεντείου Πινακοθήκης, 24 Φεβρουαρίου έως 22 Μαΐου. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη, και αργότερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Λεβέντειος Πινακοθήκη | έκθεση | εικαστικά | Καθημερινή | Κύπρος | Ghika | Craxton | Leigh Fermor | Γκίκας

Γενικά: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
O Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ήταν γεννημένοι ο ένας για τον άλλον  | 21:34
CDU: Ευρεία στήριξη στην υποψηφιότητα Σόιμπλε | 21:18
Αύριο στην «Κ»:Σερντάρ Ντενκτάς:Προκρίνω λύση δύο κρατών | 20:56
Αύριο στην «Κ»: Αβέρωφ: Θα συναντιόμουν με τον διάβολο για την πατρίδα | 20:51
Όταν ο George Clooney «κατάντησε» ο σύζυγος της Amal | 20:45
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Απόστολου Κουρουπάκη
Η οικουμενική «Σκακιστική Νουβέλα» | 20/03/2017
Καλύτερα οι άνθρωποι να εκφράζονται τη στιγμή που νιώθουν τα πράγματα | 20/03/2017
Έχουμε μπει σε μία νέα ιστορική φάση | 20/03/2017
Από το κουκλοθέατρο στις σκηνές του Hollywood | 17/03/2017
Τελικά ήταν πρόκληση τα εσώρουχα στα αγάλματα; | 15/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio