e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:33
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 26.02.2017 | 12:04

Συλλογικότητα και άμεση δράση

Του Νίκου Κατσουρίδη

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αποτελμάτωση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η επανέναρξή τους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη για διάφορους λόγους. Κυρίως όμως εξαιτίας της συνεχούς αναβάθμισης του τρόπου που η τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά τοποθετείται στο θέμα της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, που το βρήκαν ως αφορμή για να προκαλέσουν τη διακοπή. Ουσιαστικά η μεν τουρκοκυπριακή πλευρά τοποθετείται με ένα τρόπο εκβιαστικό και η Τουρκία διατυπώνει απειλές κατά της Κύπρου και προβαίνει σε πραγματικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας.

Κατά τη γνώμη μου η στάση αυτή της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς για την οποία ο Κύπριος ΥΠΕΞ δηλώνει απορία ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι την ανέμεναν φανερώνει το εξής. Η Τουρκία του Ερντογάν στόχευσε στη λύση του Κυπριακού για τους όποιους δικούς της λόγους και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γινόταν αλλά κατά τρόπο που θα μπορούσε να το παρουσιάσει στο εσωτερικό της Τουρκίας ως επιτυχία.

Και παράλληλα και κύρια η λύση να της εξασφαλίζει ανάμεσα σε άλλα τα ακόλουθα: α) Λόγο και ρόλο στην Κύπρο και μάλιστα στο σύνολο της επικράτειας της. β) Πρόσβαση και συμμετοχή στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. γ) Οφέλη στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξού και η απαίτηση για τις τέσσερεις ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων. δ) Βελτίωση των σχέσεών της με τις δύο μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και των άλλων χωρών της περιοχής μας ως χώρας ειρηνοποιού και αξιόπιστης. ε) Εμπλοκή της Ελλάδας μέσω του Κυπριακού σ’ ένα ευρύτερο διάλογο για τα ελληνοτουρκικά. Ίσως και άλλα. Γι’ αυτό βιαζόταν να πάει και στη διάσκεψη της Γενεύης.

Όταν αυτά δεν επετεύχθησαν ανέκρουσε πρύμναν. Βέβαια κάποιοι της είχαν δημιουργήσει προφανείς προσδοκίες. Και βλέπουμε ως εκ τούτου τον κ. Ακιντζί να σαλπάρει σε άλλες πολιτείες, π.χ. Ισλαμική αντί να βοηθάει στη συνέχιση της διαδικασίας σε μια ορθολογική βάση. Δηλαδή, πρώτο προώθηση της συζήτησης και πρόοδος στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και μετά Σύνοδο της Γενεύης 2. Όπου θα πρέπει όλοι οι εκτός Κύπρου να σπρώξουν έτσι ώστε η Τουρκία να προσέλθει με λογικές θέσεις.

Τη ίδια ώρα ο αδυσώπητος χρόνος μας έφερε σε απόσταση βολής από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Και κατά την παράδοση ένα χρόνο πριν αρχίζουν οι διαδικασίες για τις προεδρικές. Και άρχισαν. Μπροστά σ’ αυτή την αδιέξοδη κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο παρατηρείται πλήρης ρήξη. Όλοι εναντίον όλων. Γεγονός που εντείνεται γιατί η μία και δεδομένη για την ώρα υποψηφιότητα αυτή του νυν Προέδρου έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό από το βράδυ εκείνο που ο υπουργό Υγείας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του ΑΚΕΛ για το ΓΕΣΥ και φορτίζεται από τη διακοπή των συνομιλιών.

Εκ των πραγμάτων αυτή η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και στο Κυπριακό θα παραμείνει στάσιμη ώς τις 16 Απριλίου μέρα του τουρκικού δημοψηφίσματος. Αυτός ο χρόνος πρέπει να αξιοποιηθεί. Δυστυχώς ακούω τον Πρόεδρο να δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να καλέσει Εθνικό Συμβούλιο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δηλαδή και πάλιν εκ των υστέρων. Κατά τη γνώμη μου επιβάλλεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου να μελετήσει και τοποθετηθεί για τους τρόπους που από τη μία θα επαναρχίσει ο διάλογος και από την άλλη θα αντιμετωπισθούν οι όποιοι τουρκικοί σχεδιασμοί.

Επιβάλλεται όμως και για έναν άλλο λόγο. Για λόγους εσωτερικού μετώπου. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ελάχιστη σύγκλιση σε κοινή γραμμή για αντιμετώπιση τουρκικών σχεδιασμών με δικά μας σχέδια.Με διπλό στόχο:

α) Επανέναρξη διαδικασίας συνομιλιών με στόχο η τουρκοκυπριακή πλευρά να τοποθετηθεί στα εναπομείναντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και η Τουρκία στα ζητήματα της διεθνούς πτυχής. Αυτό πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να μη μείνουμε χωρίς όπλα στη φαρέτρα μας. β) Συναπόφαση για τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των τρεχουσών ενεργειών της Τουρκίας αλλά και των μελλοντικών σχεδιασμών της. γ) Τοποθέτηση του Κυπριακού στο σημείο που βρίσκεται ενταγμένο στο ευρύτερο πλαίσιο της περιοχής μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ενέργειες από πλευράς μας. δ) Με βάση τα πιο πάνω προσέγγιση δυνητικών συμμάχων εντός τουρκοκυπριακής κοινότητας και βέβαια εκτός Κύπρου.

Αν και πάλι θα αναμένουμε τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους θα χάσουμε. Γιατί δεν εξελίσσονται από μόνα τους ποτέ. Κάποιος άλλος πάντα ενεργεί και δραστηριοποιείται. Στην περίπτωσή μας η Τουρκία. Δράση εδώ και τώρα πριν να είναι αργά.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις | 07:33
Παρουσιάστηκε το νέο Galaxy S8 και S8+ | 07:23
Ισραήλ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνια  | 07:02
Γαλλία: Μακρόν για Πρόεδρο δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις | 22:33
ΛΟΤΤΟ # 7 8 9 15 16 43 + 42 | 22:04
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Κατσουρίδη
Επίπεδο δημόσιου πολιτικού λόγου | 26/03/2017
Ούτε αναβολές ούτε αναστολές | 19/03/2017
Ζοφερό το μέλλον | 12/03/2017
Από τον Τραμπ στη Μέση Ανατολή | 05/03/2017
Πρόληψη εδώ και τώρα | 19/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio