e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 21:34
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Γενικά
Ημερομηνία: 20.02.2017 | 10:14

Λύση και όχι εκλογές η προτεραιότητα του Προέδρου

Ο ΠτΔ ούτε έπαψε αλλά ούτε καν μείωσε τις προσπάθειες για επανένωση του τόπου
Του Ανδρέα Παράσχου
Λυπάμαι που κάποιοι βουλευτές, ακόμα και από το κόμμα μου, έπεσαν στην παγίδα της αποχής

Προτεραιότητα του Νίκου Αναστασιάδη είναι η λύση του Κυπριακού, απαντώντας στο κάλεσμα της ιστορίας και της παρούσας ευκαιρίας και όχι να μπει σε προεκλογική ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, τονίζει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Προσθέτει δε την εκτίμηση ότι ο Τ/κ ηγέτης εκμεταλλεύτηκε το γεγονός της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για να προσθέσει στο οπλοστάσιο της Τουρκίας επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στρατών και εγγυήσεων.


–Η έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα δημιούργησε πρόβλημα στις συνομιλίες με τον κ. Ακιντζί να θεωρεί ότι η ζημιά στην εμπιστοσύνη της τ/κ κοινότητας προς την ειλικρίνεια της δικής μας πλευράς για λύση, είναι μεγάλη και πρέπει να αποκατασταθεί προηγουμένως για να συνεχιστούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις.

–Νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίσουμε το συμβάν με την τροπολογία του ΕΛΑΜ σε δύο μέρη. Το πρώτο πρόβλημα είναι για την κοινωνία και αν θέλετε, είναι θεσμικό. Πολλοί γονείς διερωτούνται τι γυρεύει το Κοινοβούλιο και οι πολιτικοί, και μάλιστα πολιτικοί από το ΕΛΑΜ, για να καθορίζουν στους δασκάλους και στους καθηγητές σε ποιο θέμα οφείλουν να αναφερθούν στο πλαίσιο της διδασκαλίας τους. Δεν είδα ξένη χώρα να καθορίζει διά νόμου τι πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία της. Μετά είναι το θέμα της αντίδρασης του Τ/κ ηγέτη. Ο κ. Ακιντζί, ο ίδιος προσωπικά μετά από 22 μήνες διαπραγματεύσεων, δεν έπρεπε να είχε αμφιβολίες για τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και των συνομιλητών του. Ούτε ίχνος ούτε στίγμα αμφιβολίας δεν έπρεπε να υπάρχει ότι εργαζόμαστε μαζί του για τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να προστεθεί στο οπλοστάσιο της Τουρκίας και αυτό, για να επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής στρατών και εγγυήσεων.

–Η δική μας πλευρά έχει μερίδιο ευθύνης στο ζήτημα που δημιουργήθηκε ή θεωρείτε ότι η άλλη πλευρά αναζητούσε ευκαιρία και το εκμεταλλεύτηκε;

–Η δική μας πλευρά δεν προχωρεί με αυτό το σκεπτικό. Πρώτα σας είπα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην κοινωνία και δεύτερο πώς τα εκμεταλλεύεται η τουρκική πλευρά. Λυπάμαι που κάποιοι βουλευτές, ακόμα και από το κόμμα μου, έπεσαν στην παγίδα της αποχής. Στηρίζω όμως τις ενέργειες του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, που ανεγνώρισε το αναίτιο και ανεπίκαιρο της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής δημοσίως προβαίνει στα δέοντα κοινοβουλευτικά και άλλα μέτρα.

–Εκείνο που λέγεται ακόμα στα Κατεχόμενα αλλά και στη δική μας πλευρά είναι ότι ο Πρόεδρος και τα κόμματα τοποθετούν το Κυπριακό στον πάγο και ξεκινούν προεκλογική εκστρατεία. Ως παράδειγμα από την άλλη πλευρά δίδεται η δήλωση Αναστασιάδη μετά το Εθνικό Συμβούλιο και από τη δική μας πλευρά η ομιλία Νικόλα Παπαδόπουλου στην ΚΕ του ΔΗΚΟ.

–Λέγεται στα Κατεχόμενα από ποιους και λέγεται και στη δική μας πλευρά από ποιους; Πιθανό για κάποιους από τη μία και την άλλη πλευρά να είναι ευσεβοποθισμός. Εγώ όμως και κανένας τρίτος και κανένας ξένος δεν νομιμοποιείται να ισχυριστεί κάτι τέτοιο επειδή ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας ούτε έπαψε αλλά ούτε καν μείωσε τις προσπάθειες για επανένωση του τόπου διά μέσω των συνομιλιών. Αντίθετα, αν έψαχνε αφορμή να κάνει κάτι τέτοιο, μπορούσε να το πράξει.

–Στο ΑΚΕΛ εκτιμούν ότι υπάρχει το έδαφος να συμφωνηθούν τα βασικά θέματα της εσωτερικής πτυχής ως πακέτο πριν από τη νέα Γενεύη και καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να το πράξει, πέραν των όποιων βλέψεών του για τις προεδρικές του 2018.

–Οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει μετά τη Γενεύη να αφιερωθούν στην προσπάθεια να κλείσουν ή να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο κλείσιμο των εσωτερικών πτυχών. Όμως καταλαβαίνετε ότι χρειάζονται δύο για να γίνει αυτό το πράγμα και επειδή το ΑΚΕΛ παρακολουθεί τις συνομιλίες μπορεί να διαπιστώσει εύκολα ποιος ανταποκρίνεται στις συνομιλίες και ποιος όχι.

–Από το ΑΚΕΛ δήλωσαν ότι διαφοροποιείται πλέον η θέση του κόμματος που είναι ο βασικός σύμμαχος του ΠτΔ στις συνομιλίες, διότι ο κ. Αναστασιάδης «παίζει καθυστέρηση» και «δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να περιμένει να καταρρεύσει η διαδικασία και μετά να εξηγήσει στον κόσμο γιατί κατέρρευσε.

–Στη Γενεύη τον Γενάρη, έδωσα συγχαρητήρια στον Άντρο Κυπριανού για τη θέση και υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ όσον αφορά τις προσπάθειες να λυθεί το Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ είναι υπεύθυνο πολιτικό κόμμα. Δεν ξέρω ποιος σας είπε ή πώς ελέχθησαν αυτά που αναφέρετε αλλά νομίζω ότι δεν θα ήταν σωστό να καταλήγει κάποιος σε τέτοια συμπεράσματα, ότι τάχα ο Πρόεδρος «παίζει καθυστέρηση». Ίσως ένας τρίτος που δεν πρόσκειται ούτε στο ΑΚΕΛ ούτε στην κυβέρνηση, να διερωτάται ποιος από τους δύο άλλαξε στάση λόγω του ότι πλησιάσαμε στις προεδρικές εκλογές, προς εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων των εκλογών. Δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανάγκη να μπει σε προεκλογικό τόσο σύντομα όταν μπροστά μας έχουμε ένα ολόκληρο χρόνο. Προτεραιότητα του Νίκου Αναστασιάδη είναι η λύση του Κυπριακού, απαντώντας στο κάλεσμα της ιστορίας και της παρούσας ευκαιρίας.

–Με αυτά τα δεδομένα πιστεύετε ότι η Δεύτερη Γενεύη δεν είναι αμφίβολη ή και αχρείαστη;

–Η πλευρά μας έχει δεσμευτεί για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη μετά τις 13 Μαρτίου. Είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε με πολιτική βούληση, ανοικτό πνεύμα και αυτό είναι το δεδομένο.

–Αν οι συνομιλίες παγώσουν και μπούμε σε μια προεκλογική, το Κυπριακό θα είναι το ίδιο ή θα μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία τον Μάρτιο από εκεί που θα μείνει πριν από τις εκλογές;

–Οι συνομιλίες δεν έχουν παγώσει παρά τα πρόσφατα γεγονότα, παρά τις διακυμάνσεις και παρά τη δυστοκία που παρατηρείται από την άλλη πλευρά για λόγους τακτικής της για να λυθούν τα όσα κεφάλαια έχουν ανοίξει. Άρα η ερώτησή σας είναι υποθετική και δεν μπορώ να απαντήσω.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Λύση και όχι εκλογές η προτεραιότητα του Προέδρου

Γενικά: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
O Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ήταν γεννημένοι ο ένας για τον άλλον  | 21:34
CDU: Ευρεία στήριξη στην υποψηφιότητα Σόιμπλε | 21:18
Αύριο στην «Κ»:Σερντάρ Ντενκτάς:Προκρίνω λύση δύο κρατών | 20:56
Αύριο στην «Κ»: Αβέρωφ: Θα συναντιόμουν με τον διάβολο για την πατρίδα | 20:51
Όταν ο George Clooney «κατάντησε» ο σύζυγος της Amal | 20:45
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Ανδρέα Παράσχου
Τα ενεργειακά και η προεκλογική | 19/03/2017
Λίγα λόγια κ. Πρόεδρε | 12/03/2017
Θερμό επεισόδιο και αμοραλισμός | 05/03/2017
Τι θα γίνει τώρα; | 26/02/2017
Το άγνωστο πάρτι Κηλαηδόνη-Λάγιου στη Χρυσαλινιώτισσα  | 20/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio