e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 19.02.2017 | 17:56

Το τέλος των ψευδαισθήσεων;

Του Μιχάλη Τσικαλά

Αν κανείς δεν είναι σε θέση να σκεφτεί ή δεν τον απασχολεί το πολιτικό κόστος που επέρχεται με το να αφήνεις τα προβλήματα να χρονίζουν, τότε ας σκεφτεί και ας πράξει για το συμφέρον της κοινωνίας, όπως ούτως ή άλλως η παρούσα κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει προ πολλού.

Είναι ψευδαίσθηση τελικά η λύση του Κυπριακού; Πρόκειται για χίμαιρα που την κυνηγάμε και χάνουμε τα απλά και τα σπουδαία στην πορεία; Του ερωτήματος ακολουθούν και άλλα. Αν ερωτηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος, που σαν πολυφίλητος από πολλούς πνεύμονας κάνει την Κύπρο ν’ αναπνέει οικονομικά αν θέλει λύση ή αν θέλει να δουλεύει το λιμάνι χωρίς προβλήματα, θα απαντήσει ότι επιθυμεί λύση; Θα απαντήσει ότι δεν τον ενοχλεί που τα εμπορεύματα μένουν κολλημένα ή μήπως η αγορά όταν θα αρχίσουν να παρουσιάζονται ελλείψεις θα το αντιμετωπίσει ως «business as usual»; Αν ερωτηθούν ασθενείς για το αν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό ή να δουλεύουν τα νοσοκομεία χωρίς προβλήματα, η απάντηση θα είναι η λύση του Κυπριακού; Και ας μένουν να βασανίζονται στους διαδρόμους των δημόσιων νοσηλευτηρίων;

Επειδή είναι και των ημερών, μπορεί να αποτελεί μότο για την παρούσα διακυβέρνηση το «λύση κι ας τρώγωμεν πέτρες» δεν φαίνεται να είναι όμως για την κοινωνία. Ο μονόδρομος στον οποίο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεπικουρούμενος από τις καταστάσεις, έθεσε εαυτόν ως προς το Κυπριακό, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα στοιχήματα να του φεύγουν από τα χέρια. Οι ζημιές από το λιμάνι θα φανούν σύντομα αλλά είναι κοινή λογική πως αν είχε άλλη διαχείριση το όλο θέμα, κόστος πολιτικό και επιχειρηματικό δεν θα υπήρχε. Υπάρχει.

Επίσης, αν υπήρχε αποτέλεσμα στο ΓΕΣΥ πάλι η ανάγνωση θα ήταν διαφορετική, ενώ τώρα βλέπουμε νοσοκομεία να μένουν μια εβδομάδα χωρίς ζεστό νερό και κανένας να μη ζητάει ευθύνες από κανέναν σε οποιοδήποτε επίπεδο. Πέραν τούτων τώρα δεν βγαίνει ούτε το Κυπριακό, αν και είναι άδικο να επέρχεται ένα τέλος σε κάθε εμπόδιο. Εμπόδια υπήρχαν πάντα και ας ήταν διαφορετικά, τα τελευταία 40 χρόνια θα μιλούσαμε για την επανενωμένη Κύπρο και όχι για την προσπάθεια επανένωσης.

Η λύση του Κυπριακού δεν είναι ψευδαίσθηση, ούτε και αποτελεί σπάσιμο της φούσκας το τι συνέβη τα τελευταία 24ωρα, έστω και αν δεν αποτελούν διαπραγματευτική διαφωνία. Κάποια στιγμή θα φτάναμε έτσι και αλλιώς στην προεκλογική περίοδο και εκεί θα κρινόταν ποια θα ήταν η βαρύτητα του Κυπριακού, το τι θα έχει συμβεί και πόσο θα μετρούσε. Ούτε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρώ πως διατηρούσε τη λύση του Κυπριακού ως ψευδαίσθηση στο μυαλό του. Το πόσο ήθελε να πετύχει όλο αυτό από την αρχή το ήξερε ο ίδιος όπως ήξερε πού πήγαινε, ποιον είχε απέναντί του και ποιον ο απέναντι έχει πίσω του.

Αν θεωρήσουμε πως η πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει αλλά επαναλαμβάνεται, προσαρμοζόμενη στα δεδομένα της εποχής, τότε ναι, μακροπρόθεσμα μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι αναμενόταν. Αποδεικνύεται δε πως ακόμη και όλη η θέληση του κόσμου να υπάρχει, ένα απλό θέμα όπως είναι η αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα, μπορεί να κάνει την ανατροπή. Ήταν, είναι και θα είναι διαφορετικές οι αναγνώσεις σε μείζονα θέματα, ειδικά όταν αυτά έχουν να κάνουν με την ιστορία.

Είναι ώρα για ένα u-turn, απαραίτητο έστω και τώρα με τόσα προβλήματα που έχει η κοινωνία στην καθημερινότητά της να ασχοληθεί η κυβέρνηση σοβαρά με αυτά. Με εκπόνηση πολιτικής που θα φέρει αποτελέσματα και θα βελτιώσει ζητήματα που έχουν μετεξελιχθεί σε βάλτο για πολλούς συνανθρώπους μας. Και αν κανείς δεν είναι σε θέση να σκεφτεί ή δεν τον απασχολεί το πολιτικό κόστος που επέρχεται με το να αφήνεις τα προβλήματα να χρονίζουν, τότε ας σκεφτεί και ας πράξει για το συμφέρον της κοινωνίας, όπως ούτως ή άλλως η παρούσα κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει προ πολλού.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Μόνο Ερντογάν θα συναντήσει στην Άγκυρα ο Τίλερσον | 07:03
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 06:55
Aπονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία του ΘΟΚ για την περίοδο 2015-2016 | 02:02
Εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικά στο γήπεδο της Καρμιώτισσας | 23:17
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ΕΕ και ενεργειακά στην ατζέντα του ΚΕ | 22:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Μιχάλη Τσικαλά
Το ορεκτικό δεν έχει σερβιριστεί | 26/03/2017
Δεύτερη και τυχερή; | 21/03/2017
Πυκνό το πρόγραμμα Αναστασιάδη στις ΗΠΑ | 19/03/2017
Είναι ώρα μας… | 19/03/2017
Σκηνικό επανασυγκόλλησης στο Κυπριακό | 15/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio