e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 19.02.2017 | 12:28

Ανιχνεύοντας τη σύγχρονη κεντροδεξιά

Του Δημήτρη Δημητρίου

«Οι εχθροί της ανοικτής κοινωνίας βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με ανανεωμένη ρητορική, οπλισμένοι με τη δυσαρέσκεια ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων και με φλογερούς ηγέτες αποφασισμένους να κατακτήσουν την εξουσία με κάθε κόστος.»

Την περασμένη Παρασκευή είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ για το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δίνονται από τις νέες τεχνολογίες και τις εξελίξεις παγκόσμια.

Η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων έχει εδώ και περίπου τέσσερα ως κύριο άξονα της δράσης της το μότο: «Δεξαμενή Σκέψης - Παραγωγή πολιτικής». Εντάσσει, λοιπόν, στο πλαίσιο της δράσης της, την εξέταση των πτυχών που διέπουν τη δραστηριοποίηση στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον οργανώσεων με ανάλογο προφίλ στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η περίοδος που διανύουμε βρίσκει τους ενεργούς νέους να αναζητούν βαθύτερα αίτια για τις παγκόσμιες εξελίξεις και το μέλλον θεσμών όπως η σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία μέσα σε αυτά τα δεδομένα.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται στους στιβαρούς ώμους μιας κεντροδεξιάς με ευρύ λαϊκό έρεισμα και με σοβαρό ιδεολογικό προφίλ. Οι σημερινές προκλήσεις φέρνουν τη φιλελεύθερη δεξιά σε σύγκρουση με παλιούς εχθρούς με καινούργιο προσωπείο. Οι εχθροί της ανοικτής κοινωνίας βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με ανανεωμένη ρητορική, οπλισμένοι με τη δυσαρέσκεια ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων και με φλογερούς ηγέτες αποφασισμένους να κατακτήσουν την εξουσία με κάθε κόστος.

Ο λαϊκισμός πλήττει ακόμη και τις σθεναρότερες αντιστάσεις του ορθολογισμού και ακόμη και αυτή η αλήθεια, ως ιδέα, δέχεται σοβαρότατες πιέσεις, καθώς η καινοτομία στην επικοινωνία φέρνει τεράστιες αλλαγές στη μετάδοση της γνώσης. Κάθε κράτος είναι διαφορετικό και η κεντροδεξιά διαφέρει τόσο στις προκλήσεις όσο και στις αντιλήψεις. Πόσο λοιπόν διασαλεύονται οι ισορροπίες ως αποτέλεσμα των εξελίξεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο; Τι πρέπει να περιμένουμε στην Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία; Πώς αυτά αντανακλούν στην Κύπρο και την Ελλάδα;

Είναι κοινά αποδεκτό πως αντικρίζουν διαφορετικά, με βάση και τις ιδεολογικές τους καταβολές, τις προκλήσεις τα διάφορα πολιτικά σχήματα αυτού του χώρου. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, η χριστιανοδημοκρατία και ο συντηρητισμός αποδίδουν τις δικές τους ιδεολογικές επιταγές στα σύγχρονα κόμματα της Ευρώπης. Αυτά τα πολιτικά σχήματα προσαρμόζουν το πλαίσιο λειτουργίας τους με ανανεωμένο οργανόγραμμα και σύγχρονους κανονισμούς λειτουργίας. Προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα εφαρμόζουν στην καθημερινή δράση τους αυστηρά πλαίσια και για το προσωπικό, όπως το διακριτό job description και εξατομικευμένους δείκτες παραγωγικότητας.

Όλα αυτά έχουν συγκεκριμένο και μάλιστα ηχηρό αντίκτυπο στην παραγωγή πολιτικής και στη σύνθεση του πολιτικού λόγου. Τα πολιτικά κόμματα έχουν τη δυνατότητα να αφουγκράζονται καλύτερα τα μηνύματα της κοινωνίας και να αξιοποιούν τα νέα μέσα επικοινωνίας. Ο ίδιος ο ΔΗΣΥ μπορεί να μάθει από αυτές τις αλλαγές ώστε να μπορεί να διαβουλεύεται, να συνθέτει πολιτικό λόγο και πάνω απ’ όλα να ηγείται, ανταποκρινόμενος στα νέα δεδομένα. Χρειάζεται, όπως και τα πολιτικά σχήματα που μοιράζονται συγγενικές ιδεολογίες, να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά του στα νέα δεδομένα στην επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, και πώς αυτά επηρεάζουν την οργανωμένη παρουσία του στις τοπικές κοινωνίες.

Χρειαζόμαστε, ακόμη, στον ΔΗΣΥ να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για την εφαρμογή ελάχιστων προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης, πλήρους οικονομικής εξυγίανσης, βελτιστοποίησης και εξορθολογισμού της αξιοποίησης των οικονομικών δυνατοτήτων μας. Εξάλλου κάτι τέτοιο αποτελεί απαίτηση τόσο των στελεχών και μελών μας όσο και των πολιτών ευρύτερα. Αυτά αποτελούν την πεμπτουσία για ένα κόμμα που επιθυμεί να έχει παρόν και μέλλον. Για τούτο τον λόγο οι ιστορικές αυτές διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να αποτελούν και τον αντικειμενικό σκοπό της οποιασδήποτε δρομολογούμενης προσπάθειας για εσωτερική μεταρρύθμιση.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ | twitter: @dmdemetriou

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Μόνο Ερντογάν θα συναντήσει στην Άγκυρα ο Τίλερσον | 07:03
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 06:55
Aπονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία του ΘΟΚ για την περίοδο 2015-2016 | 02:02
Εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικά στο γήπεδο της Καρμιώτισσας | 23:17
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ΕΕ και ενεργειακά στην ατζέντα του ΚΕ | 22:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Δημήτρη Δημητρίου
Το στοίχημα της ασφάλτου | 26/03/2017
Νερό νεράκι | 19/03/2017
89 CEOs στην Κύπρο απαντούν | 12/03/2017
Νέοι επιχειρηματικοί ηγέτες | 05/03/2017
Η θυσία της Ιφιγένειας  | 26/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio