e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:33
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 19.02.2017 | 11:52

Πρόληψη εδώ και τώρα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Είχα γράψει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και πρόσφατα ότι θα έπρεπε να απασχολήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πολιτική ηγεσία, το Εθνικό Συμβούλιο η αντιμετώπιση της περίπτωσης αδιεξόδου ή κρίσης στις συνομιλίες. Ποτέ δεν απασχόλησε. Ποτέ δεν έγινε σοβαρή συζήτηση αντιμετώπισης μιας κρίσης στις συνομιλίες που ισοδυναμεί με αδιέξοδο, αν λάβουμε υπόψη την πραγματικότητα, η οποία λέει ότι ούτε πριν από τη Γενεύη 1 ούτε μετά τη Γενεύη 1, είχαμε πρόοδο στα κεφάλαια τα οποία αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Άρα ένα de facto, αν όχι αδιέξοδο, ένα πάγωμα. Ένα μπλοκάρισμα όπως το αποκάλεσε το ΑΚΕΛ.

Παρ’ όλα αυτά προχώρησαν και καθόρισαν τη Γενεύη 2, στόχος τον οποίο προφανώς έβλεπαν με διαφορετικό μάτι ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά. Κυρίως όμως είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή ότι τον έβλεπε διαφορετικά η Τουρκία. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η Τουρκία που τάχατες καιγόταν να προχωρήσουν άμεσα και αποφασιστικά οι συνομιλίες με την πρώτη αφορμή που δόθηκε προκάλεσε κρίση στις συνομιλίες και πιθανώς αδιέξοδο.

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε με τη σειρά της σε μια ομόθυμη στήριξη του χειρισμού στον όποιο προέβη ο κ. Ακιντζί από τα κόμματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και σ’ ένα πόλεμο ανάμεσα στα κόμματα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Για ακόμη μία φορά οι συζητήσεις αναλώνονται στην ουσία του Κυπριακού και μόνο και στο ποια είναι ή όχι η ορθή τακτική η οποία θα έπρεπε να ακολουθηθεί όλα αυτά τα χρόνια ή τουλάχιστον τα πιο πρόσφατα. Αν γίνεται και αυτή η συζήτηση – και πρέπει να γίνεται – αυτή τη στιγμή όμως προέχει να εξευρεθεί απάντηση στο ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα και πώς υλοποιείται.

Πρέπει αμέσως να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν μέτρα αντιμετώπισης των τουρκικών κινήσεων και προπαγάνδας διεθνώς. Ήδη η Τουρκία άρχισε να παρουσιάζει την κρίση στις συνομιλίες με τον τρόπο που τη συμφέρει. Δημιουργεί εντυπώσεις και στρώνει το χαλί για τα επόμενα της βήματα, πάντα στο πλαίσιο του σχεδιασμού που προϋπήρχε της τελευταία κίνησης Ακιντζί στις συνομιλίες, γιατί κάθε άλλο παρά αυθόρμητη αντίδραση ήταν η κίνηση του Τ/κ ηγέτη. Προσχεδιασμένη ενέργεια ήταν, στη λογική της αναζήτησης αφορμής η οποία δόθηκε για να προκληθεί η κρίση η οποία προκλήθηκε.

Και η ελληνοκυπριακή πλευρά και κυρίως η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί για να αντιμετωπίσει τα βήματα που ήδη κάνει η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το τι έχει συμβεί. Πέραν της κυβέρνησης κινήσεις και πρωτοβουλίες να αναληφθούν και από τη Βουλή, τα κόμματα και άλλα οργανωμένα σύνολα. Ήδη ορισμένα οργανωμένα σύνολα προβαίνουν σε κινήσεις. Η κατεύθυνση αυτών των πρωτοβουλιών πρέπει να είναι προς δύο δρόμους. Ο ένας είναι προς την πλευρά των Τουρκοκυπρίων που ήδη έχει κινηθεί το ΑΚΕΛ.

Ο άλλος είναι προς τα έξω και δη προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει να αφεθεί η Τουρκία να περάσει το ψευδές μήνυμα ότι η κρίση στις συνομιλίες οφείλεται στη στροφή δήθεν των Ελληνοκυπρίων προς την Ένωση. Γιατί φοβάμαι ότι αυτό θα προωθήσει προς τα έξω. Και μάλιστα σε μια στιγμή που στην Ουάσιγκτον έχουμε μεταβατική περίοδο και ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιοι θα χειριστούν το Κυπριακό και πώς. Επιβάλλεται άμεση σύγκληση της πολιτικής ηγεσίας η οποία να ασχοληθεί με το θέμα.

Αν περιοριστούμε και πάλι μόνο στην εσωτερική αντιπαράθεση, το αποτέλεσμα για μας θα είναι αρνητικό. Επιβάλλεται άμεση αντίδραση. Επιβάλλεται άμεση κίνηση αποκάλυψης της ουσιαστικής απροθυμίας της Τουρκίας να προχωρήσει επί της ουσίας. Είναι η ώρα να γίνουν αυτές οι κινήσεις προς τα έξω και προς τα μέσα, παράλληλα με τη συνέχιση της έκφρασης της θέλησής μας για λύση και συνομιλίες προς την κατεύθυνση της λύσης. Είναι η ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με το πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση στις συνομιλίες όχι απλώς και μόνο σαν ένα μεμονωμένο επεισόδιο.

Είναι η ώρα, θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά, να ετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα την επομένη του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Και το ενδεχόμενο να κάνει θετικά βήματα η Τουρκία, και το ενδεχόμενο να είναι αρνητικότατη και το ενδεχόμενο απλώς να κωλυσιεργεί. Φτάνει εκ των υστέρων θεραπεία. Πρόληψη εδώ και τώρα.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις | 07:33
Παρουσιάστηκε το νέο Galaxy S8 και S8+ | 07:23
Ισραήλ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνια  | 07:02
Γαλλία: Μακρόν για Πρόεδρο δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις | 22:33
ΛΟΤΤΟ # 7 8 9 15 16 43 + 42 | 22:04
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Κατσουρίδη
Επίπεδο δημόσιου πολιτικού λόγου | 26/03/2017
Ούτε αναβολές ούτε αναστολές | 19/03/2017
Ζοφερό το μέλλον | 12/03/2017
Από τον Τραμπ στη Μέση Ανατολή | 05/03/2017
Συλλογικότητα και άμεση δράση | 26/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio