e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 19:35
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Οικονομία
Ημερομηνία: 17.02.2017 | 16:47

Ψηφίστηκε ομόφωνα ο Προϋπολογισμός της ΑΗΚ για το 2017

Προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €656.690.000 και έσοδα ύψους €681.999.000
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
Θα παρακολουθούνται στενά οι χρεώσεις που επιβάλλει η ΑΗΚ ειδικά για θερμοσυσσωρευτές με αύξηση 40%

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από συζήτηση, ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον Προϋπολογισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για το 2017. Ομόφωνα ψήφισε σε νόμο και την πρόταση νόμου της Επιτροπής Εμπορίου για μεταβατική ρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού μέχρι την αναθεώρηση των κανόνων αγοράς ηλεκτρισμού (μέσα του 2019).

Ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ για το 2017, ο οποίος είναι πλεονασματικός, προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €656.690.000 και έσοδα ύψους €681.999.000, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας (€638.712.000), την πώληση νερού από αφαλάτωση (€17.830.000), τη χρέωση δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων (€8.000.000), τόκους εισπρακτέους (€5.000.000), την ανάκτηση δαπανών για απασχόληση υπαλλήλων της ΑΗΚ στο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) (€4.458.000) και την αποκοπή στις συντάξιμες απολαβές των υπαλλήλων της ΑΗΚ (€1.900.000).

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της ΑΗΚ άρχισε με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριο Μαυρίδη, ο οποίος αναφερόμενος στα ωφελήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στην Αρχή τα οποία ανέφερε θα μπορούσαν να μην έχουν και να πληρώνει λιγότερα τέλη ο καταναλωτής.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα παρακολουθούνται στενά τις χρεώσεις που επιβάλλει η ΑΗΚ και ειδικά προς αυτούς που έχουν θερμοσυσσωρευτές, τους οποίους επιχειρείται να επιβληθεί αύξηση 40%.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, απαντώντας στον κ. Μαυρίδη είπε ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ, εργατικά έχουν το χαμηλότερο κόστος.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Μαυρίδης είπε πως η κριτική που ασκεί δεν αφορά του εργαζομένους, αλλά όπως είπε οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 9,2 εκ ελλείμματα στο ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ, πληρώνουν ετησίως 3,6 εκ. για περίθαλψη των υπαλλήλων της ΑΗΚ σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και 4 με 5 εκ. για να πηγαίνουν διακοπές. “Δεν έχετε την τόλμη να πείτε φτάνει”, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Αγγελος Βότσης, όσον αφορά τις νέες διατιμήσεις της ΑΗΚ, είπε πως εντοπίστηκε αυτό που αναφέρθηκε από τον κ. Θεοπέμπτου και το παρακολουθεί η Επιτροπή Εμπορίου με τη ΡΑΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τα λεχθέντα του κ. Μαυρίδη, ο κ. Βότσης είπε πως αν το κυβερνών κόμμα και η Κυβέρνηση θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση μπορούν να καταθέσουν τροποποιήσεις στους νόμους, παρά να τα συζητούν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ΑΗΚ, και πρόσθεσε ότι ο κ. Μαυρίδης δεν μπορεί να παρακάμπτει τη σημαντικότητα του οργανισμού για την οικονομία του τόπου.

Οταν λέμε ότι υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι υπάλληλοι δεν εξυπηρετούμε, αλλά διχάζουμε, πρόσθεσε και εξέφρασε ικανοποίηση για το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΑΗΚ, ικανοποίηση επειδή τερματίστηκε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. “Εχουμε ένα οργανισμό που προσφέρει και θα παρακολουθούμε την προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωσης του” συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αναφέροντας ότι η Συμμαχία αναγνωρίζει το έργο και το κοινωνικό έργο της ΑΗΚ, πρόσθεσε ότι οι διατιμήσεις, τα ταμεία ευημερίας και τα ταμεία προνοίας, πρέπει να προβληματίσουν σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις και τις παραλήψεις που υπήρξαν.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ΑΗΚ πρέπει να προσπαθήσει να λειτουργεί προληπτικά για το συμφέρον των πελατών της και ανέφερε πως με επιστολή του προς τον Υπουργό Εμπορίου, όταν το πετρέλαιο διεθνώς ήταν 48 δολάρια το βαρέλι, εισηγήθηκε η Αρχή να αγοράσει αποθέματα, ωστόσο πρόσθεσε ούτε ο Υπουργός ούτε η ΑΗΚ δεν ανταποκρίθηκαν. Συμπλήρωσε πως η ΑΗΚ πρέπει να επιτύχει μείωση του κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης παρατήρησε πως με την τοποθέτηση του κ. Μαύριδη κάποιος θα ανέμενε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα καταψήφιζε το προϋπολογισμό της ΑΗΚ.

Παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας και θα ψηφιστεί ομόφωνα, και πρόσθεσε ότι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι, μπαίνουν πλέον στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο όχι στο Ταμείο Συντάξεων. Κάλεσε τον ΔΗΣΥ να δηλώσει αν εισηγείται την κατάργηση του Ταμείου Συντάξεων.

Παρατήρησε επίσης ότι στα πανεπιστήμια υπάρχουν ιδιωτικές ασφαλίσεις με συνεισφορά του κράτους και πρόσθεσε ότι η κριτική αφορά την Κυβέρνηση από την οποία αναμένεται να καταθέσει πρόταση για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι ο κ. Μαυρίδης έχει δίκαιο για το Ταμείο Ευημερίας, ταυτόχρονα ανέφερε ότι η ΑΗΚ είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς οργανισμούς του κράτους, και ανέφερε πως ο ένας εκ των τεσσάρων ήταν τα αεροδρόμια που δόθηκαν σε επενδυτές και τα έσοδα τα παίρνουν και πηγαίνουν κατά Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ενώ στα αεροδρόμια εργάζονται ξένοι και τώρα γίνεται το ίδιο και με τα λιμάνια.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος παρατήρησε πως αν το κυβερνών κόμμα κρίνει ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ είναι προνομιούχοι να καταθέσεις προτάσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου, έγινε ώστε η ΡΑΕΚ να δύναται, μέχρι την αναθεώρηση και τροποποίηση των Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού, να εκδώσει ρυθμιστική απόφαση για τη μεταβατική ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού μετά από έγκριση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι η εν λόγω μεταβατική ρύθμιση παύει να ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού, οι οποίοι θα θεσμοθετηθούν με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι μετά την έντονη κατακραυγή της Επιτροπής και την πίεση που εφάρμοσε έγινε αποδεκτή η μεταβατική φόρμουλα των διμερών των συμβολαίων, μέχρι την ελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Οικονομία | ΑΗΚ | Κύπρος | Καθημερινή

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Ξαφνική παραίτηση Ράϊκου από την Εισαγγελία Διαφθοράς | 19:35
Ομόφωνα ψηφίστηκε σε νόμο ο Προϋπολογισμός της ΑΛΚ | 19:00
ΥΠΕΞ: Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος | 18:56
Με άνοδο ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ΧΑΚ | 18:56
Με πτώση 0,71% έκλεισε το Χρηματιστήριο | 18:53
#KGRAPHS
Τα δάνεια αύξησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων | 13/03/2017
Γιατί ο εμβληματικός Γ. Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple | 06/03/2017
Ελλάδα: Περιόρισε τις απώλειες των ηλεκτρονικών η Black Friday | 20/02/2017
Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου | 12/02/2017
Μάχη για την αγορά της cyta Hellas | 08/02/2017
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
Ομόφωνα ψηφίστηκε σε νόμο ο Προϋπολογισμός της ΑΛΚ | 24/03/2017
Με άνοδο ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ΧΑΚ | 24/03/2017
Προκλήσεις και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρών επιχειρήσεων | 24/03/2017
Ιωνάς: Θα αποδοθούν ευθύνες για την απόδραση από τις Κεντρικές  | 24/03/2017
Παπαδόπουλος-Θεοχάρους: Στόχος ο κοινός υποψήφιος στις Προεδρικές | 24/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio