e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 19:44
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 12.02.2017 | 18:57

Οι 4 ελευθερίες

Του Ανδρέα Παράσχου

Στη διάσκεψη της Γενεύης εκείνο που προέκυψε ως όφελος της ουσίας του Κυπριακού ήταν ότι στην παρουσία και της Τουρκίας άνοιξε το κεφάλαιο «Εγγυήσεις-Ασφάλεια». Έτσι διαφάνηκε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, να επιμένει σε όρους παρελθόντος αιώνος με μονομερή επεμβατικά δικαιώματα. Ως αντίβαρο ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών εισήγαγε στη συζήτηση το ζήτημα των 4 ευρωπαϊκών ελευθεριών για τους τούρκους πολίτες, το οποίο από τη μια μέρα στην άλλη έγινε από σύγκλιση μπαμπούλας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε και ορθώς, επιστολές προς όλους τους θεσμικούς φορείς της Ε.Ε. και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τις οποίες ενημερώνει αλλά και ζητά στήριξη με συλλογική αντίδραση. Τι είναι όμως αυτός ο μπαμπούλας; Επειδή είναι αξίωμα ότι «φοβάσαι αυτό που δεν γνωρίζεις», αναζητήσαμε τη γνώση από επαΐοντες και επιστήμονες. Μάθαμε λοιπόν ότι υπάρχει μια σύγκλιση, η οποία όπως συχνά πράττουμε, δαιμονοποιήθηκε από την πλευρά μας, που λέει το εξής: Το 4-1 που αφορούσε την πολιτογράφηση Ελλήνων και Τούρκων πολιτών με την παραχώρησε ιθαγένειας που υπάρχει από το 1960, επεκτείνεται ως αναλογία, διότι τώρα υπάρχουν και οι 4 ελευθερίες που τότε δεν υπήρχαν.

Και όπως στην περίπτωση του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος που δεν γίνεται αποδεκτό από κανένα στη διεθνή κοινότητα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι θα ανοίξει μια πίσω πόρτα στην Ε.Ε. και θα πλημμυρίσει το νησί από Τούρκους πολίτες. Για τις τρεις από τις τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες, τη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων η μπάλα είναι στην ίδια την Ε.Ε. με την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε διάλογο στο πλαίσιο της Τελωνειακής της Ένωσης και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει σε παρεκκλίσεις που θα πλήξουν και τα συμφέροντα των άλλων κρατών μελών.

Το σημαντικό για την περίπτωση της Κύπρου είναι η ελευθερία διακίνησης προσώπων περιλαμβανομένου του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων. Οι 4 ελευθερίες έχουν μία πτυχή, που αφορά στη διαμονή. Η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων σημαίνει ότι μπορεί να έρθει να δουλέψει κ.λπ., άρα και εκείνο να είναι 4-1 είναι απολύτως λογικό. Τουτέστιν, η τουρκική πλευρά δεν έχει παρά να σεβαστεί τη σύγκλιση που ήδη υπάρχει με τις 4 βασικές ελευθερίες και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Εμείς έχουμε ενώπιόν μας μια σιδεροκέφαλη τη σύγκλιση που τιτλοφορείται «4 ελευθερίες» και όπου σημειώνεται ρητά ότι θα εφαρμόζονται κατά τρόπο που να μην παραβιάζεται η πληθυσμιακή αναλογία του 4-1.

Σε ό,τι αφορά τους τούρκους πολίτες αυτοί θα τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης όπως όλοι οι πολίτες τρίτων χωρών. Ένα παράδειγμα θα ήταν όταν η χώρα χρειάζεται εργατικό δυναμικό. Τότε στους εργάτες από τρίτες χώρες δίνεται μία μη ανανεώσιμη βίζα 4 χρόνων, όπως γίνεται σε όλη την Ε.Ε., ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν στα 5 χρόνια, τη λεγόμενη μακρά παραμονή. Τη βίζα αυτή, στην ομοσπονδιακή π.χ. Γερμανία τη δίνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση ενός κρατιδίου. Το ίδιο θα ισχύσει και στην Κύπρο.

Κι επειδή το συμφωνημένο 4-1 αποτελεί ήδη ειδική ρύθμιση, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία στην προκειμένη περίπτωση, παίρνουν βίζα μη ανανεώσιμη, το ζήτημα κλείνει εδώ. Το να κινδυνολογούμε από τη στιγμή που είμαστε κράτος μέλος και είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργούμε στο πλαίσιο του κεκτημένου λαμβάνοντας υπόψη και τα συμφέροντα των εταίρων μας και ενώ έχουμε στο χέρι μια σύγκλιση είναι είτε εκ του πονηρού είτε ως να βλέπουμε από μακριά μια μπανανόφλουδα, σαν το γνωστό ανέκδοτο, και να εκνευριζόμαστε διότι θα την πατήσουμε.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Ο Τραμπ «έτοιμος να αγνοήσει αποφάσεις του Παγκ. Οργανισμού Εμπορίου» | 19:44
H Amazon «έριξε» το Διαδίκτυο  | 19:39
Στις Βρυξέλλες ο Άντρος για εκτόνωση της κρίσης  | 19:23
Ψητοπωλείο «Θυμάρι» | 19:14
Μοσχάρι κοκκινιστό με ραδίκια | 19:10
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ακιντζί: Να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής
Ρε έμπα μέσα στο ερμάρι σου μαζι με τα προβλήματα σου που είναι ακόμα ...
Armagedond | 07:38
Ακιντζί: Να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής
Είχε μια μεγάλη επιτυχία η ομάδα του και αυτός ασχολείται αν μεγάλωσαν ...
ΜΑΡΙΟΣ | 22:47
Ακιντζί: Να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής
ΑΠΟΕΛ - και τα Ψυχολογικά είναι ακόμα πιο πολλά...
Armagedon | 22:01
Μία άκαιρη απόφαση
Άνκαι το θέμα έχει εξαντληθεί, είναι σκόπιμο να υποδειχθεί σε όσους ...
EVGENIOS NICOLAOU | 07:04
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Ανδρέα Παράσχου
Τι θα γίνει τώρα; | 26/02/2017
Το άγνωστο πάρτι Κηλαηδόνη-Λάγιου στη Χρυσαλινιώτισσα  | 20/02/2017
Λύση και όχι εκλογές η προτεραιότητα του Προέδρου | 20/02/2017
Χρειάζεται ένας Μαντέλα! | 19/02/2017
Εν μέσω έντασης  | 05/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio