e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 12.02.2017 | 15:41

Έλλειψη κρίσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

«Στην κυβέρνησή μας δεν θα έχουν θέση οι ημέτεροι αλλά μοναδικό κριτήριο επιλογής θα είναι η ικανότητα και η αξία» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, όταν ανέλαβε την εξουσία δίδοντας πράγματι την εντύπωση σε μεγάλη μερίδα της απογοητευμένης κυπριακής κοινωνίας ότι ίσως για πρώτη φορά να επιχειρείτο να μπει το λιθάρι της αξιοκρατίας, σε ένα κράτος που διαχρονικά έπασχε από το βόλεμα ημετέρων, την αναξιοκρατία και τη διακυβέρνησή του από τη μετριότητα.

Από όταν όμως ανελίχθηκε στην εξουσία, μέχρι και σήμερα, πολλά ήταν εκείνα που συνέβησαν τα όποια εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τον Πρόεδρο και για τα οποία σε κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα λογοδοτήσει. Αν αφήσουμε κατά μέρος τα «δεσμεύομαι» στη μη εφαρμογή του κουρέματος, ρήμα που αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο που περιγράφει τη διακυβέρνησή του, η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, έχει τη δική του πολιτική σημασία που βαρύνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Και αυτό γιατί ενώ στην αρχή της θητείας του κόμπαζε, ότι επέλεγε τους άριστους των αρίστων, πλέον, κατά την προεκλογική του για το 2018, θα πρέπει να εξηγήσει πώς κάποιοι «άριστοι των αρίστων», προσωπικές επιλογές του για ανώτατες θέσεις αξιωματούχων, ενεπλάκησαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σε σκάνδαλα διαφθοράς και τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα.

Ήταν πρώτα και κύρια το ζήτημα της επιλογής της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας, όπου πριν περάσουν μερικοί μήνες, το γυαλί ράγισε επικίνδυνα, με τις αποκαλύψεις, ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της διοικήτριας και η θυγατέρα τους είναι δικηγόροι του Ανδρέα Βγενόπουλου, τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα διώκει. Στη μεγάλη ιστορία περί ασυμβίβαστου αποκαλύφθηκε η μυστηριώδης απάλειψη όρου από το συμβόλαιό της και ο Πρόεδρος προχώρησε σε ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα, κατηγορώντας την για εξαπάτηση και δείχνοντάς της εν πολλοίς την πόρτα εξόδου. Από τότε, μέχρι σήμερα, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη συνεχίζει να μένει ατάραχη στη θέση της, παρά τις όποιες αποκαλύψεις, και παραδοχές και παρά την οργή του Νίκου Αναστασιάδη για την εξαπάτησή του.

Ήταν επί αποκαλύψεων Γιωρκάτζη όμως που βγήκε στο προσκήνιο και η όλη υπόθεση με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τον στηρίζει τότε με πάθος, προκαλώντας διπλωματικά επεισόδια και με τον νυν γενικό εισαγγελέα. «Μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκα και λυπούμαι γιατί ασχολήθηκε ο φίλος μου ο Ρίκκος ο Ερωτοκρίτου με τη λάσπη. Μην ανησυχείς, φίλε μου Ρίκκο, όσοι ασχολούνται με τη λάσπη θα μείνουν λασπωμένοι όπως κατά τη διάρκεια της πολιτικής τους πορείας […] Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» έλεγε με πάθος ο Πρόεδρος όταν εγείρετο ζήτημα για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Αναγκάστηκε βέβαια στη συνέχεια να τα αλλάξει, κάνοντας λόγο για σεβασμό του όποιου αποτελέσματος και επαναλαμβάνοντας τα περί μηδενικής ανοχής στη διαφθορά.

Σίγουρα, επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, όπως αρέσκεται συχνά να επαναλαμβάνει το Προεδρικό, πολλά σκάνδαλα διαφθοράς έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Και αυτό είναι αναμφίβολα κάτι θετικό. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι μέσα στις πολλές λανθασμένες επιλογές του Προέδρου, υπήρξαν και ανεξάρτητοι θεσμοί, που έβγαλαν τον Πρόεδρο ασπροπρόσωπο με το έργο τους.

Το ζήτημα, ωστόσο, που παραμένει ανοικτό και αποτελεί βαρίδι για τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι μόνο το ότι ο Πρόεδρος, όπως και οι προκάτοχοί του, επέλεγε να ξεχρεώνει γραμμάτια και να βολεύει πρόσωπα βάσει κομματικών κριτηρίων. Σε όλη αυτή την ιστορία ο Πρόεδρος ήδη είναι υπόλογος από πολιτικής και θεσμικής ίσως και από νομικής σκοπιάς. Το πιο σοβαρό, ωστόσο, είναι η έλλειψη κρίσης που τον ακολουθεί.

Η κοινωνία μπορεί να συγχωρέσει στον ίδιο το κούρεμα καταθέσεων, με τη δικαιολογία ότι ανέλαβε μία οικονομία στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης, πολύ φοβάμαι όμως πως θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο κεφάλαιο των «αρίστων». Όχι γιατί σε κάποια από τις περιπτώσεις αυτές επιχείρησε συγκάλυψη των σκανδάλων, αλλά γιατί τόσο η κρίση του στην επιλογή προσώπων όσο και ο χειρισμός των σκανδάλων που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, δεν κρίνεται μόνο επιπόλαιος αλλά και επικίνδυνα ανεπαρκής.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Μόνο Ερντογάν θα συναντήσει στην Άγκυρα ο Τίλερσον | 07:03
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 06:55
Aπονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία του ΘΟΚ για την περίοδο 2015-2016 | 02:02
Εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικά στο γήπεδο της Καρμιώτισσας | 23:17
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ΕΕ και ενεργειακά στην ατζέντα του ΚΕ | 22:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Κορυφώνεται ο πόλεμος Αβέρωφ-Νικόλα | 27/03/2017
Με νέα επιστολή κάνει την ύστατη προσπάθεια στον Ενδιάμεσο ο Λιλλήκας | 27/03/2017
Βαλίτσες για Μάλτα ετοιμάζει Προεδρικό-ΔΗΣΥ | 27/03/2017
Στρίβειν διά της συνάντησης με Λιλλήκα ο Νικόλας | 26/03/2017
Στοίχημα ο Μακρόν | 26/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio