e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 12:06
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Γραφήματα
Ημερομηνία: 08.02.2017 | 17:15

Μάχη για την αγορά της cyta Hellas

Η πώλησή της θα διαφοροποιήσει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ελληνική αγορά
Του Απόστολου Τομαρά
Στον πίνακα γίνεται μια σύγκριση του κύκλου εργασιών των πέντε βασικών παικτών στην Ελλάδα.

Η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την Βουλή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσει το έναυσμα για ένα μικρό «πόλεμο» που αναμένεται να δοθεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας για την εκεί θυγατρική του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Κύπρου. Με δεδομένη την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου στην Λευκωσία για αποχώρηση από την ελλαδική αγορά αλλά και το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών, η cyta Hellas, όπως εκτιμάται, θα επηρεάσει το νέο τοπίο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση στην Ελλάδα στις τηλεπικοινωνίες. Ένας χώρος που βρίσκεται σε ύφεση και με τους βασικούς παίκτες να εφαρμόζουν επιθετική πολιτική για μεγαλύτερο μερίδιο στην διαρκώς συρρικνούμενη πίτα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Μια ματιά μόνο στα στατιστικά στοιχεία των πέντε βασικών παιχτών για τα έτη 2015 και 2016 είναι αρκετά για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την προνομιακή θέση που μπορεί να δώσει η cyta Hellas σε όποια από τις άλλες τέσσερις εταιρείες την απορροφήσει. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα στο 2016, η αγορά σταθερής τηλεφωνίας υπέστη σημαντικές αλλαγές, με πιο σημαντική εκείνη που έφερε τη Vodafone στη δεύτερη θέση, πίσω από τον ΟΤΕ. Μια εξέλιξη άκρως σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι η εταιρεία εταίρος της θυγατρικής στην Κύπρο κατάφερε να ρίξει στην τρίτη θέση την Forthnet, η οποία ιστορικά κατείχε την δεύτερη θέση. Ωστόσο, ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας έχει και ένα τρίτο υπολογίσιμο παίχτη την Wind Hellas, η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Κίνηση προς cyta Hellas

Λαμβάνοντας υπόψη κάποιος τους αριθμούς και τις συγκρίσεις του 2015 και 2016 φαίνεται ξεκάθαρα ότι νικητές αναδείχθηκαν η Vodafone και η Wind Hellas, την ανάσα της οποίας νιώθει ήδη ο μεγάλος χαμένος Forthnet όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα. Η Wind, τους τελευταίους 18 μήνες, πέτυχε αύξηση συνδέσεων κατά 10%, κλέβοντας κυρίως πελάτες της Forthnet και από τη cyta. Mάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες η Wind Hellas επανήλθε δριμύτερη, λανσάροντας μια προσφορά triple play υπηρεσιών, δηλαδή σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Internet. Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρέχει αντί 35 ευρώ ευρυζωνικό Internet 24 Mbps, απεριόριστες εθνικές κλήσεις στο σταθερό, 650 λεπτά ομιλίας στο κινητό, 2 GB Internet στο κινητό κ.ά. Υπό το πρίσμα αυτό, κύκλοι της ελλαδικής τηλεοπτικής αγοράς εκτιμούν ότι η κυπριακή εταιρεία στην Ελλάδα θα αποτελέσει στόχο πρώτα και κύρια της Wind.

Στην Ελλάδα θεωρείται βέβαιο ότι η θυγατρική του ημικρατικού οργανισμού θα περάσει στον έλεγχο της Wind μόλις αρθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί από την Βουλή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν και εφόσον η cyta Hellas περάσει στα χέρια της Wind Hellas, τότε η τελευταία θα καταστεί Νο 2 παίκτης στη σταθερή στην Ελλάδα με περίπου 900 χιλ. πελάτες. Ωστόσο, όπως ορθώς επισημαίνεται, ρόλο στις επικείμενες διεργασίες ενδεχομένως να διαδραματίσει και η Vodafone με την οποία συνεργάζονται μητρική αλλά και θυγατρική κυπριακή εταιρεία. Ειδικά στην Ελλάδα η συνεργασία αυτή υπάρχει στη σταθερή τηλεφωνία αλλά και στην παροχή συνδρομητικής τηλεόρασης.

Οι αδύναμοι και ισχυροί

Στην Ελλάδα θεωρούν ότι οι αδύναμοι κρίκοι της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, άρα περισσότερο ευάλωτοι, είναι η Forthnet και η cyta Hellas, η οποία έχοντας πενιχρά κεφάλαια κίνησης, δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει τις επιθετικές κινήσεις των μεγάλων. Συνεπώς, αν και οριακά, έχασε έδαφος μέσα στους τελευταίους 18 μήνες. Από την άλλη ο ΟΤΕ, κυρίαρχος του παιχνιδιού στην αγορά των επικοινωνιών, δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα η σύγκρουση μεταξύ Vodafone, Wind από τη μια πλευρά και Forthnet, cyta από την άλλη. Σήμερα, σε επίπεδο γραμμών κατέχει μερίδιο 56% και ο επόμενος, η Vodafone, κατέχει μερίδιο 14%. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλάζουν γρήγορα τα μερίδια των ανταγωνιστών του.

Αρνητικό πρόσημο


Την ίδια ώρα στην Κύπρο τα εμπόδια της Βουλής για τις αποκρατικοποιήσεις όχι μόνο υφίστανται αλλά τείνουν να εκλείψουν κάθε πιθανότητα να αρθούν. Πέρα από το μπλοκάρισμα ενός ποσού της τάξης των 16 εκατ. ευρώ για την θυγατρική στην Ελλάδα, στη Βουλή σημειώνονται διεργασίες τερματισμού των εργασιών της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, στην οποία έχει ανατεθεί η πώληση της cyta Hellas. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εκτιμήσεις που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο πρώτον να αποδεσμευθεί το κονδύλι για την θυγατρική στην Ελλάδα και δεύτερον να ξεκινήσουν οι διεργασίες για αποχώρηση από την συρρικνούμενη αγορά της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Cyta Hellas | Γραφήματα

Γραφήματα: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Λε Πεν: Ρωσία και Γαλλία να ενώσουν τις δυνάμεις τους  | 12:06
Ανανεωμένη ηλεκτρονική σελίδα για την Eurobank Cyprus | 11:59
Επίσημη επίσκεψη του Ινδού ΥΠΕΞ στην Κύπρο  | 11:58
'Εκθεση Συλικιώτη για την αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής βοήθειας | 11:50
Νέες απειλές Τουρκίας σε Λευκωσία για το ΦΑ | 11:45
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Απόστολου Τομαρά
Όλοι χαμήλωσαν τα νοίκια εκτός από τον Χάσικο | 23/03/2017
Τα εργασιακά «καίνε» το νέο νομοσχέδιο για τη cyta | 22/03/2017
Άνω κάτω για τη μεμονωμένη κατοικία | 22/03/2017
Aλλοι πολεμούν το ΓεΣΥ, όχι η ΠΑΣΥΔΥ | 22/03/2017
Στον κόσμο της η ΠΑΣΥΔΥ | 16/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio