e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 11:59
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Οικονομία
Ημερομηνία: 06.02.2017 | 11:53

Χάρης: Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι για τους πρόσφυγες

Στόχος είναι η φορολογική ελάφρυνση, λέει ο Υπουργός Οικονομικών
Του Μιχάλη Τσικαλά

«Από ό,τι φαίνεται πρόκειται για αμιγώς προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις. Ανάλογη συζήτηση δεν έχει πέσει ποτέ ούτε επίσημα αλλά και ούτε ανεπίσημα στο τραπέζι», τονίζεται σχετικά από κυβερνητικά στελέχη. Ξεκάθαρος παρουσιάστηκε ερωτηθείς από την «Κ» ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφορικά με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στη συνέντευξη στον «Πολίτη» την προηγούμενη Κυριακή. Εκεί ο τελευταίος είχε τονίσει πως αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, «οι Λεμεσιανοί, οι Σκαλιώτες, οι Παφίτες και οι Λευκωσιάτες μη πρόσφυγες θα πρέπει να πληρώσουν με φορολογίες τους πρόσφυγες». Επρόκειτο για μια σοβαρή δήλωση, η οποία όμως αφενός πέρασε δίχως να υπάρξει σοβαρή εκτίμησή της από τα ΜΜΕ, όπως ανέφερε πολιτική πηγή στην εφημερίδα, και από την άλλη, όπως τονίστηκε, «αυτή η κυβέρνηση δεν επέβαλλε φόρους σε άλλους καιρούς, δεν θα το κάνει τώρα». Η «Κ» ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γεωργιάδη να τοποθετηθεί επί του θέματος. «Το ενδεχόμενο επιβολής φορολογιών δεν έχει συζητηθεί ούτε και υφίσταται. Κατ’ ακρίβεια αυτό που επιβάλλεται είναι περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αυτό δεν σημαίνει πως υπαρκτές στρεβλώσεις και ενδεχομένως αδικίες σε σχέση με την προσφυγική πολιτική δεν θα πρέπει να εξεταστούν και να διορθωθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στην «Κ». Την ίδια ώρα, άγνοια επί των όσων υποστήριξε ο κ. Χάσικος παρουσιάζουν και στελέχη της κυβέρνησης με τα οποία επικοινωνήσαμε, με τις πληροφορίες ν’ αναφέρουν πως «από ό,τι φαίνεται πρόκειται για αμιγώς προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις. Ανάλογη συζήτηση δεν έχει πέσει ποτέ ούτε επίσημα αλλά και ούτε ανεπίσημα στο τραπέζι», τονίστηκε σχετικά. Προκύπτει όμως από πολιτικές πηγές, εφόσον αρμόδιος για την προσφυγική πολιτική είναι ο Χάσικος, πως αν κρίνεται αρμοδίως ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι στρεβλή, άδικη και προβληματική, «κάτι που μπορεί να ισχύει» όμως μας λέχθηκε «τότε να τη διορθώσουμε. Έχουμε πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια και το κάνουμε κάθε χρόνο. Τα ξοδεύουμε δίκαια; Πληρώνουμε και τώρα, δεν έχουμε έλλειψη φόρων, και ένα σημαντικό μερίδιο αυτών διοχετεύεται στην προσφυγική πολιτική. Δηλαδή σε χορηγίες, αποζημιώσεις κτλ. Το κάνουμε ήδη. Αν δεν το κάνουμε με σωστό τρόπο πρέπει να το δούμε».

Φόρο ή διόρθωση της στρέβλωσης;
Τα όσα δήλωσε ο κ. Χάσικος στην εφημερίδα «Πολίτης» φαίνεται να άγγιξαν πολλά θέματα και που για την ώρα δεν θα περάσουν δίχως να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να κληθεί από την επιτροπή Προσφύγων της βουλής ο κ. Χάσικος ώστε να αναλύσει τα όσα είπε και για τους πρόσφυγες αλλά και για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών. Παρόλα αυτά, από πηγές τίθεται και το θέμα της αύξησης του αριθμού των προσφύγων. «Για παράδειγμα δεν δίνουμε σε αυτούς που έχασαν περιουσίες. Δίνουμε σε αυτούς που διένεμαν στην κατεχόμενη σήμερα περιοχή. Και μάλιστα και στα παιδιά τους, και στα παιδιά των παιδιών τους και στα παιδιά των παιδιών των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να συμβαίνει ένα εξωφρενικό και παράδοξο. Κάθε χρόνο ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται δραματικά. Αν ήταν ο πατέρας μου, θα ήμουν και εγώ και η αδερφή μου και η κόρη μου και η κόρη της αδερφής μου, και θα έπαιρνα και εγώ και η αδερφή μου και τα παιδιά μας για να χτίσουμε σπίτι» τόνισε αρμόδια πηγή. Πρόσθεσε δε πως αυτά συμβαίνουν ασχέτως του αν υπήρχε η παραμικρή περιουσία. «Θα αποζημιωνόμουν τρεις και τέσσερις φορές χωρίς να είχα περιουσία και κάποιος άλλος που είχε περιουσία να μην έχει και επισήμως την προσφυγική ιδιότητα, γιατί διέμενε στη Λεμεσό ή τη Λάρνακα και να μην έχει πάρει ποτέ όλα αυτά τα χρόνια τίποτα. Αν αυτή είναι η διαπίστωση τι κάνεις; Πας να βάλεις φόρο ή διορθώνεις τη στρέβλωση»;

«Γιατί φωνάζει ο υπουργός»;

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης την ίδια ώρα, εγείρονται ερωτηματικά ως προς τα όσα υποστήριξε τόσο ο κ. Χάσικος όσο και για το αν αυξάνονται ή όχι οι πρόσφυγες. «Υπάρχει εύκολη απάντηση. Δεν ήταν πολιτική του ΔΗΣΥ να προωθήσουν τους πρόσφυγες εκ μητρογονίας; Τώρα που πληθαίνουν οι πρόσφυγες, γιατί φωνάζει ο υπουργός; Καλώς δόθηκε η εκ μητρογονίας, ήταν διάκριση, αλλά γιατί φωνάζουν τώρα; Εισηγείται ο κ. Χάσικος να μην υπάρχει προσφυγιά; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αν υπάρξει λύση. Και αν δεν υπάρξει τι θα γίνει; Αν πήραν απόφαση να τελειώνουν οι πρόσφυγες για να βγουν και οι αριθμοί με τους χάρτες να μας το πουν», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Χάρης: Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι για τους πρόσφυγες

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Ανανεωμένη ηλεκτρονική σελίδα για την Eurobank Cyprus | 11:59
Επίσημη επίσκεψη του Ινδού ΥΠΕΞ στην Κύπρο  | 11:58
'Εκθεση Συλικιώτη για την αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής βοήθειας | 11:50
Νέες απειλές Τουρκίας σε Λευκωσία για το ΦΑ | 11:45
Νέα αντιπαράθεση με την Ευρώπη επιχειρεί ο Ερντογάν | 11:18
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Μιχάλη Τσικαλά
Δεύτερη και τυχερή; | 21/03/2017
Πυκνό το πρόγραμμα Αναστασιάδη στις ΗΠΑ | 19/03/2017
Είναι ώρα μας… | 19/03/2017
Σκηνικό επανασυγκόλλησης στο Κυπριακό | 15/03/2017
Άνοιξε ο ασκός  | 14/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio