e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 05.02.2017 | 18:07

Διάσκεψη της μαρμότας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Υπάρχει μια βεβαιότητα στο Κυπριακό, που είναι καλά να την κατανοήσουν οι εμπλεκόμενοι. Πέραν των όσων έχουν συμβεί ή όχι τα τελευταία πάνω από 40 χρόνια, το Κυπριακό ως πρόβλημα δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί ατζέντες. Το Κυπριακό δεν υπάρχει για να αποδίδει εύσημα ή βραβεία και διακρίσεις, ούτε είναι ενός ανδρός αρχή. Πόσο μάλλον ενός ειδικού απεσταλμένου αρχή. Το πρόβλημα με τους ειδικούς απεσταλμένους, διαιωνίζεται τελικά.

Ο κ. Αϊντε, αν και θα έπρεπε ως διπλωμάτης να είναι οπαδός του ρεαλισμού, υποστηρίζει τον ρομαντισμό μέχρι τέλους, έχοντας να έχει μια άνευ προηγουμένου επιμονή ότι υπάρχει πρόοδος, με συνεχείς επικλήσεις στο μομέντουμ. Δεν βγήκε την πρώτη φορά στη Γενεύη και το σκηνικό επαναλαμβάνεται και πάλι εφόσον αντιλαμβάνομαι ότι του ξεφεύγουν εκτιμήσεις οι οποίες δεν έχουν τη σχέση που θα έπρεπε με την πραγματικότητα. Εν προκειμένω, ο κ. Αϊντε προσπαθεί να κάνει ό,τι είδαμε, κακώς, να κάνουν διαιτητές σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Να μετατοπίσει τα φώτα πάνω του, θέλοντας να γίνει πρωταγωνιστής σε ένα ματς που δεν είναι όμως το δικό του αλλά ούτε και τον φίλαθλο κόσμο τον απασχολεί το τι θέλει ο διαιτητής όσο τον απασχολεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα είναι που μας ενδιαφέρει και όχι αν και κατά πόσο θέλει ο κ. Αϊντε να έχει το όποιο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικό, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην πολιτική. Το «θα ήθελα να…» είναι ρομαντικός, ευσεβής πόθος, ανάλογος του «θα ήθελα να έχω βάλει τρία γκολ» ή του «θα ήθελα να υπάρχει μεγάλη πρόοδος». Διότι τώρα βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας διάσκεψης. Η οποία με τη μορφή που έχουν τα δεδομένα, είναι καταδικασμένη να πετύχει. Δεν νοείται σε κανέναν τόνο να μεταβαίνουν ηγέτες και ΥΠΕΞ στην Ελβετία για να κρατήσουν και μόνο το μομέντουμ.

Είναι δεδομένο πως δύσκολα θα το δεχτεί ο γ.γ. των Η.Ε., ο οποίος βίωσε τι σημαίνει προοδευτικά μη πρόοδος στην πρώτη φάση της Γενεύης και αφετέρου: Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε μια επικίνδυνη κάμψη, με το Κυπριακό να είναι και να μην είναι στην πρώτη γραμμή. Θα πάνε στη Γενεύη για τα μεταξύ τους ή για μέσω του Κυπριακού για τα μεταξύ τους; Προδικάζεις το αποτέλεσμα, μου λένε. Βλέπω πως δεν υπήρχε προετοιμασία που να προδικάζει άλλο αποτέλεσμα στην πρώτη Γενεύη. Θα αλλάξει κάτι τώρα ή θα ζούμε ξανά και ξανά τη μέρα της μαρμότας;

Η Τουρκία έχει κλιμακώσει την ένταση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό μόνο υπέρ της Κύπρου μπορεί να γείρει με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, και αυτό είναι το μοναδικό μομέντουμ που δεν πρέπει να χάσει η χώρα. Επίσης, μέχρι τη δεύτερη Γενεύη έχουμε συνομιλίες. Θα έχουν καταφέρει να κλείσουν κεφάλαια και να υπάρξει πρόοδος ή απλώς θα επαναλαμβάνονται οι διασκέψεις για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, παράλληλα και οι συζητήσεις στην Κύπρο, μέχρι να υπάρξει συνολικό αποτέλεσμα;

Αν είναι έτσι τότε όλα έχουν όντως μπει σε ένα πάρε δώσε, με το δημοψήφισμα στην Τουρκία να πρέπει να ληφθεί υπόψη και με τις εκλογές στην Κύπρο να έρχονται εφόσον επισήμως ανεπίσημα έχουμε μπει σε προεκλογική. Η εικόνα ολοκληρώνεται με το φυσικό αέριο. Όλα συντείνουν πως εφόσον η Τουρκία θα επιχειρήσει να κλιμακώσει για εσωτερική κατανάλωση τις προκλήσεις, ως Κύπρος θα πρέπει να έχουμε πλάνα για τυχόν παρενέργειες. Κι ένα από τα ζητήματα στα οποία λένε οι αναλύσεις μπορεί να υπάρξει επεισόδιο, είναι στο φυσικό αέριο. Το έκανε και το παρελθόν.

Ακόμη ένας λόγος για να έχει η Γενεύη επικοινωνιακά και όχι μόνο, αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα όμως δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της Κύπρου και με μια Ελλάδα η οποία έχει τις δικές της δεύτερες σκέψεις. Το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να ικανοποιεί απλώς τον εγωισμό ορισμένων αλλά την ίδια τη διαδικασία και τη ρεαλιστική της συνέχεια. Διαφορετικά, όχι μόνο το μομέντουμ θα πάει περίπατο, πιθανώς και η διαδικασία η ίδια.

 

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Μόνο Ερντογάν θα συναντήσει στην Άγκυρα ο Τίλερσον | 07:03
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 06:55
Aπονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία του ΘΟΚ για την περίοδο 2015-2016 | 02:02
Εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικά στο γήπεδο της Καρμιώτισσας | 23:17
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ΕΕ και ενεργειακά στην ατζέντα του ΚΕ | 22:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Μιχάλη Τσικαλά
Το ορεκτικό δεν έχει σερβιριστεί | 26/03/2017
Δεύτερη και τυχερή; | 21/03/2017
Πυκνό το πρόγραμμα Αναστασιάδη στις ΗΠΑ | 19/03/2017
Είναι ώρα μας… | 19/03/2017
Σκηνικό επανασυγκόλλησης στο Κυπριακό | 15/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio