e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:33
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 05.02.2017 | 12:34

Γενεύη 2, εαρινή συνοδός

Του Νίκου Κατσουρίδη

Καθορίστηκε ήδη σύνοδος της Διάσκεψης για την Κύπρο (πολυμερής, πενταμερής…) τον ερχόμενο Μάρτιο. Και το πρώτο αβίαστο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό είναι τι μεσολάβησε έτσι ώστε να καθοριστεί αυτή η νέα εαρινή σύνοδος. Υπήρξε κάποια πρόοδος σε συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που δεν έγιναν γνωστές;

Ή υπήρξε δραματική μετατόπιση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί την οποία γνώριζε φυσικά μόνο ο Πρόεδρος γι’ αυτό και προχώρησε ο καθορισμός της νέας Γενεύης. Της Γενεύης 2. Το τι ακριβώς έχει συμβεί αναμένεται να ενημερώσει ο Πρόεδρος την πολιτική ηγεσία σε σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο αναμένεται να συγκληθεί με την επιστροφή του Προέδρου από τη Μάλτα.

Μέσα από την ανακοίνωση για τη Γενεύη 2 προκύπτουν ακόμα ένα-δύο θέματα. Το πρώτο είναι κατά πόσον ήταν ενήμεροι οποιοιδήποτε εδώ στην Κύπρο ή στην Ελλάδα, πριν εξαγγελθεί η νέα διάσκεψη. Όπως επίσης σε ποιο επίπεδο θα διεξαχθεί και τι αναμένεται να πράξουν εκεί τα μέρη. Και ας μη λεχθεί ότι θα συζητήσουν την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Η έναρξη αυτής της συζήτησης έχει γίνει στη Γενεύη 1. Ήδη η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά έχουν καταθέσει απόψεις. Πρόταση. Λογικά, λοιπόν, η νέα διάσκεψη συγκαλείται για να ακουστούν επιτέλους οι απόψεις και προτάσεις της Τουρκίας κατά τρόπο επίσημο, ολοκληρωμένο και δεσμευτικό, στο τραπέζι των συνομιλιών. Και βέβαια είναι καιρός να λάβει θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέρνα των πιο πάνω ένα νέο στοιχείο που συνοδεύει τη νέα σύγκληση της διάσκεψης είναι το γεγονός ότι δεν την προσκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μερών. Ζήτησαν τη σύγκληση της νέας Γενεύης τα δύο μέρη στην Κύπρο. Κατά συνέπεια ότι και να συμβεί έως τον Μάρτη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθούν τα δύο μέρη τη συμμετοχή τους. Γιατί το αναφέρω αυτό; Διότι άκουσα εκπροσώπους του ΔΗΣΥ σε τηλεοπτικές συζητήσεις να λένε και τη φράση «αν γίνει τελικά».

Υπονοώντας προφανώς την πολύ ορθή θέση ότι προηγείται της νέας διάσκεψης η επιτακτική ανάγκη τα θέματα των κεφαλαίων της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού να έχουν φθάσει σε ακτίνα συμφωνίας. Μια θέση που μετά τη Γενεύη 1 υπήρξε καθολική άποψη και απαίτηση όλων των κομμάτων στην ελληνοκυπριακή πλευρά και του Προέδρου. Όπως καθολική θέση υπήρξε πως δεν έπρεπε να καθοριστεί βιαστικά νέα Γενεύη. Καθολική, επίσης, θέση υπήρξε και η έγνοια οι πολλαπλές σύνοδοι της Διάσκεψης να οδηγήσουν σε εκφυλισμό των θεσμών.

Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό θα συμβεί. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικοί λόγοι που έγινε η σύγκλησή της. Άλλωστε η λογική λέει ότι για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να έχουν συναινέσει και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Άρα και αυτές θα πρέπει λογικά να είναι σε θέση να τοποθετηθούν κατά τρόπο ουσιαστικό στη νέα Γενεύη για να προχωρήσει η όλη διαδικασία ένα βήμα πιο μπροστά.

Βέβαια δεν αγνοώ ούτε παραγνωρίζω το επιχείρημα περί διατήρησης της συγκυρίας (momentum). Κατανοώ την έγνοια ένα παρατεταμένο αδιέξοδο (μηνών) να οδηγήσει σε αδιαφορία τον διεθνή παράγοντα και επιπρόσθετα την ανησυχία για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που θα δημιουργήσουν προβλήματα και τριβές. Από την άλλη όμως πρέπει να συνυπολογισθούν και τρία άλλα ζητήματα. Τρεις έγνοιες, τρεις κίνδυνοι. Το πρώτο τον έχω ήδη αναφέρει και είναι ο εκφυλισμός της ίδιας τη διαδικασίας.

Ο άλλος είναι να μην υπάρξει πρόοδος στα πρώτα πέντε (5) κεφάλαια οπότε η σύγκληση της διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί, χωρίς υλοποίηση της βασικής και ομόθυμης προϋπόθεσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και ο τρίτος η Τουρκία να προσέλθει χωρίς καμιά αλλαγή στη στάση της, τότε θα έχουμε αδιέξοδο στη Διάσκεψη, που θα απογοητεύσει ακόμα περισσότερο τον λαό. Ο οποίος είναι πέραν από ξεκάθαρος σε ότι αφορά τα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν τη διάσκεψη. Αυτόν θα συνεπάγεται και την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, σε πλαίσιο παγώματος της διαδικασίας με ό,τι αυτό σημαίνει.

Συμπερασματικά εύχομαι να υπάρχει βάση η οποία οδήγησε στην απόφαση για Γενεύη 2 και να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής αλλά και προετοιμασία αντιμετώπισης της κατάστασης η οποία θα προκύψει αν, παρ’ ελπίδα, δεν έχουμε πρόοδο, λαμβανομένης υπόψη και της διοικητικής ρευστότητας στην Ουάσιγκτον, όπου ακόμα να φθάσουν στο κεφάλαιο ελλαδοτουρκικά-κυπριακό.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
Ανάλυσε μας ακριβώς τι έγινε με την Δρομολοξιά στο επόμενο άρθρο σου (πως τα κατάφερες να ξεφύγεις από την φυλακή δηλαδή) και για την επιμονή σου για ΑΜΕΣΗ χορηγία €10.000.000 από Gazprom σε Ομόνοια. Αυτή ήταν η έγνοια σου σύντροφε με τα ουϊσκάκια και τις πολλές αιθέριες υπάρξεις...
Αρμαγεδών
NEWS ROOM
Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις | 07:33
Παρουσιάστηκε το νέο Galaxy S8 και S8+ | 07:23
Ισραήλ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνια  | 07:02
Γαλλία: Μακρόν για Πρόεδρο δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις | 22:33
ΛΟΤΤΟ # 7 8 9 15 16 43 + 42 | 22:04
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Κατσουρίδη
Επίπεδο δημόσιου πολιτικού λόγου | 26/03/2017
Ούτε αναβολές ούτε αναστολές | 19/03/2017
Ζοφερό το μέλλον | 12/03/2017
Από τον Τραμπ στη Μέση Ανατολή | 05/03/2017
Συλλογικότητα και άμεση δράση | 26/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio