e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:40
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 23.01.2017 | 21:27

Ραγδαίες εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα

Του Νίκου Στέλγια

Πριν από μια εβδομάδα, το «Μπαϊράκ» ζήτησε την άποψη μας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της τ/κ συναδέλφου υπογραμμίσαμε ότι οι εξελίξεις στην Γενεύη και όσα ακολουθούν στο «δράμα» που ονομάζεται Κυπριακό Ζήτημα φέρουν μεν την σημασία τους, ωστόσο, δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο τ/κ πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο. Ως γνωστόν, πριν από μερικές ημέρες εντατικοποιήθηκε η εκστρατεία «εκκαθαρίσεων» της τουρκικής κυβέρνησης στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Ελικόπτερα από την Τουρκία φτάνουν στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής για να «παραλάβουν» από τις μονάδες του τουρκικού στρατού που σταθμεύουν στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου άτομα ύποπτα για συμμετοχή στο πρόσφατο πραξικόπημα και ανθρώπους που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν. Τα τουρκικά και τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 29 ύποπτους, εκ των οποίων οι 12 δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Κύπρο και στην Τουρκία.

Οι υπόλοιποι οδηγούνται ενώπιον των εισαγγελέων και των διωκτικών αρχών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και κρατητήρια στην τουρκική πρωτεύουσα. Υψηλόβαθμη πηγή από τον κύκλο της τ/κ ηγεσίας, αναλύοντας την σημασία της προαναφερόμενης εξέλιξης, μας αναφέρει ότι: «Πρόκειται για μια επιχείρηση που αφορά αποκλειστικά τις δομές της Τουρκίας στην Κύπρο, συγκεκριμένα τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αναμένουμε ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα λάβει μεγάλες διαστάσεις. Μετά την φυλάκιση μερικών δεκάδων αξιωματικών η υπόθεση θα κλείσει και θα ξεχαστεί».
Η συγκεκριμένη στήλη δεν συμμερίζεται την προαναφερόμενη «αισιόδοξη» ανάγνωση της τ/κ ηγεσίας. Σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν και με τα μηνύματα που επιθυμούν να προβάλλουν οι εκπρόσωποι της τ/κ άρχουσας τάξης, οι πληροφορίες μας θέλουν την Άγκυρα να δρομολογεί στο βόρειο κομμάτι του νησιού σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές σε διάφορες δομές της τ/κ πλευράς.

Μια πρώτη εντύπωση-ματιά για τα προαναφερόμενα μας βοηθούν να σχηματίσουμε οι παρακάτω πληροφορίες που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στην Κ:

- Η Άγκυρα θεωρεί ότι η δράση των πραξικοπηματιών στην τ/κ κοινότητα δεν περιορίζεται εντός των στρατοπέδων του τουρκικού στρατού στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Οι πραξικοπηματίες φαίνεται να έχουν διασυνδέσεις με μέλη μυστικών υπηρεσιών, με το κεφάλαιο -τουρκικό και τ/κ- και με διάφορους παράγοντες της τ/κ πολιτικής σκηνής (κυρίως τους εκπρόσωπους του τουρκικού κατεστημένου στην Κύπρο). Για αυτό άλλωστε τον λόγο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, σημειώθηκαν «σημαντικές εξελίξεις», η ανάλυση των οποίων ξεπερνά τα όρια αυτού του σύντομου άρθρου γνώμης.

- Σύμφωνα με τα όσα πιστεύει η τουρκική κυβέρνηση, διάφοροι παράγοντες και οργανώσεις που στρέφονται κατά των τουρκικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι στο βόρειο κομμάτι του νησιού χωρίς να ελκύουν την προσοχή της δικαιοσύνης. Η «μαύρη λίστα» της Άγκυρας συμπεριλαμβάνει ανθρώπους του Γκιουλέν, κουρδικές οργανώσεις, φράξιες της Αριστεράς, προσωπικότητες που διατηρούν υπόγειες «συνδιαλλαγές» με διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ελεύθερες περιοχές κ.ο.κ. «Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η Άγκυρα στην νέα περίοδο.

- Η τουρκική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της ριζικής ανασυγκρότησης της τ/κ οικονομίας και ειδικότερα στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, μέσα από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων, τουρκικές εταιρίες έρχονται για να «μείνουν» στο οικονομικό προσκήνιο της τ/κ κοινότητας.

- Τέλος, οι εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο της τ/κ κοινότητας φέρουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» είναι προ των πυλών, έστω και αν οι εκπρόσωποι της τ/κ Δεξιάς ισχυρίζονται το αντίθετο. Σε αυτές τις «εκλογές» εκτός από την ανάδυση του Κουντρέτ Όζερσαϊ και του κόμματός του ως ρυθμιστικό παράγοντα ενδέχεται να δούμε και νέες ενδιαφέρουσες εξελίξεις, όπως η ενίσχυση της παρουσίας των τουρκικής καταγωγής πολιτών της «ΤΔΒΚ» στο τ/κ πολιτικό προσκήνιο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν αποκλείεται η δρομολόγηση εντυπωσιακών κινήσεων εκ μέρους της Άγκυρας όπως η είσοδος της μαντίλας στην «Βουλή» της «ΤΔΒΚ».

Οι σχετικές πληροφορίες είναι πολλές και η συνολική καταγραφή τους ξεπερνά τα όρια αυτού του μικρού άρθρου γνώμης. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μια και μοναδική: Στην Άγκυρα λαμβάνονται ιστορικές αποφάσεις για το βόρειο κομμάτι του νησιού, ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Φυσικά, το μέλλον αυτών των πρωτοβουλιών θα κρίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το νέο πολίτευμα της Τουρκίας, όπως άλλωστε θα συμβεί και στην περίπτωση των υπόλοιπων «εθνικών υποθέσεων» της Τουρκίας.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Πέντε αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς στην Αγία Νάπα | 07:40
Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις | 07:33
Παρουσιάστηκε το νέο Galaxy S8 και S8+ | 07:23
Ισραήλ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνια  | 07:02
Γαλλία: Μακρόν για Πρόεδρο δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις | 22:33
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Στέλγια
Η Τουρκία τερματίζει την επιχείρηση της «Ασπίδας του Ευφράτη» | 29/03/2017
Σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας | 29/03/2017
Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας | 29/03/2017
Νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις | 29/03/2017
Ξεκίνησαν φυλακίσεις Κούρδων στην Τουρκία | 28/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio