e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 22.01.2017 | 17:03

Το αστείο παρατράβηξε

Του Μιχάλη Τσικαλά

Είναι έντονη η αίσθηση του κουτσομπολιού στην πολιτική. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα συζητούσαμε για τη διαρροή που έγινε από συγκεκριμένο πολιτικό στη Γενεύη προς συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Συγχαρητήρια και στους δύο, για την καλή δουλειά που έκαναν. Επιβεβαίωσαν πανηγυρικά ποιος είναι ο σκύλος και ποια η ουρά του. Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, και εφόσον το Μον Πελερέν ξεφούσκωσε, αφού δεν φούσκωσε και ποτέ, τη σκυτάλη στο κουτσομπολιό πήρε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο οποίος παρόντων δύο Προέδρων, της Κύπρου και της Ελλάδας, αποφάσισε να πει στον Αναστασιάδη πως και η μη λύση δεν είναι κάτι τραγικό.

Με τις εκάστοτε παρεμβολές του Αρχιεπισκόπου στα πολιτικά δρώμενα, στα οικονομικά και λιγότερο στα κοινωνικά, οι στήλες των εφημερίδων έχουν ασχοληθεί πολλάκις. Μπροστά μας όμως έχουμε μια διαδικασία ανοιχτού τέλους που θεσμικά ως τέτοια θα πρέπει να οδηγήσει κάπου. Εφόσον το πήρε πάνω του ο νέος γ.γ. των Η.Ε., κάτι που φάνηκε στη Γενεύη παίρνοντας τον λόγο και την πρωτοβουλία επί της ουσίας από τον ειδικό απεσταλμένο κ. Αϊντε, είναι εκείνος που θα πρέπει να πει κάποια στιγμή τι μέλλει γενέσθαι. Αδιέξοδο ή λύση. Από τα δικά του χείλη επισήμως θα βγει το πόρισμα.

Η διαδικασία στο ενδιάμεσο θα είναι μακρά. Θα επαναρχίσουν στην Κύπρο οι συνομιλίες και εφόσον υπάρχουν σωρεία ανοιχτών θεμάτων, διαβλέπω παράλληλες συζητήσεις για τα εντός, εντός χώρας, και για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις στην Ελβετία. Αν και δεν γαντζώνομαι σε ορόσημα, το επόμενο είναι το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Αν βολεύει τον Ερντογάν να πει ότι υπάρχει αδιέξοδο στο Κυπριακό, βολεύει και τον Αρχιεπίσκοπο; Ποιο είναι το plan b του δεύτερου; Γιατί το σχέδιο του Ερντογάν μακρόπνοα ίσως είναι η προσάρτηση όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, με την πιθανότητα αυτή συμφωνεί ο Αρχιεπίσκοπος; Ή μήπως έχει γνώση του plan b της κυβέρνησης;

Το πρόβλημα με τον προκαθήμενο είναι δομικό και εκπορεύεται από την εποχή που της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο εκάστοτε προκαθήμενος, αλλά και ο κλήρος, σε μια κυπριακή κοινωνία με ελάχιστη μόρφωση και συμμετοχή στα κοινά, αποτελούσε τη φωνή του λαού και εκπρόσωπό του. Τότε που υπήρχε η βεβαιωμένη πεποίθηση πως η Εκκλησία αποτελούσε τον μοναδικό οργανισμό που είχε το δεσμείν και το λύειν διοικητικά μέσα στην κοινωνία. Τώρα όμως, τα δεδομένα είναι όχι μόνο διαφορετικά αλλά απέχουν παρασάγγας από εκείνες τις συνθήκες.

Η κοινωνία έχει επιτύχει ένα απίστευτο επίπεδο μόρφωσης, διαπαιδαγώγησης και συμμετοχής στα κοινά, η άποψή της είναι δομημένη και δεν έχει ανάγκη από πετραχήλια να την καθοδηγούν ή να ομιλούν εξ ονόματός της. Το να νουθετεί σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και να σκεφτεί τη μη λύση, μόνο μια σκέψη θα μπορούσα να πω ότι πέρασε με βεβαιότητα από το μυαλό του Αναστασιάδη: Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου. Ξεπερνώντας κι αυτό ακόμη το ελάχιστο επίπεδο καθωσπρεπισμού ο προκαθήμενος, εφόσον η παρατήρηση έγινε ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Φαντάζομαι πως ο Αναστασιάδης έχει σκεφτεί τι θα γίνει ή πώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο της μη λύσης.

Αν η κοινωνία από την άλλη πλευρά, πέραν των κραυγών στα δίκτυα, θέλει ή όχι λύση εκείνη θα το αποφασίσει με την ψήφο της όταν έρθει η ώρα. Αν όμως ο Αρχιεπίσκοπος νομίζει ότι είμαστε στο 1890 και πως αποφασίζει εκείνος για όλους μας, καλό θα είναι κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα να ωριμάσει τόσο ώστε στέκοντας στο ύψος που του πρέπει επιτέλους, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους μια και καλή. Το αστείο παρατράβηξε…

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Μόνο Ερντογάν θα συναντήσει στην Άγκυρα ο Τίλερσον | 07:03
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 06:55
Aπονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία του ΘΟΚ για την περίοδο 2015-2016 | 02:02
Εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικά στο γήπεδο της Καρμιώτισσας | 23:17
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ΕΕ και ενεργειακά στην ατζέντα του ΚΕ | 22:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Μιχάλη Τσικαλά
Το ορεκτικό δεν έχει σερβιριστεί | 26/03/2017
Δεύτερη και τυχερή; | 21/03/2017
Πυκνό το πρόγραμμα Αναστασιάδη στις ΗΠΑ | 19/03/2017
Είναι ώρα μας… | 19/03/2017
Σκηνικό επανασυγκόλλησης στο Κυπριακό | 15/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio