e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 15.01.2017 | 18:34

ΚΔ: Κερδισμένη στη Γενεύη ή όχι;

Του Τάσου Τρύφωνος

Όλες αυτές τις μέρες ο κυπριακός λαός αγωνιούσε για τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Γενεύης. Πρωταρχικός σκοπός και προτεραιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη,της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας ήταν και είναι φυσικά η επίλυση του εθνικού προβλήματος. Εξίσου σημαντικός σκοπός είναι και η θέση και η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
μετά τη διάσκεψη. Κάθε σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι καλά προετοιμασμένη, να χειριστεί τις καταστάσεις με ευελιξία και δυναμισμό. Λύση δεν είχαμε στη Γενεύη και το ξέραμε εκ των προτέρων. Βγήκαμε κερδισμένοι όμως ή όχι;

Θεωρώ ότι ο κάθε αντικειμενικός άνθρωπος και σοβαρός αναλυτής θα απαντήσει ξεκάθαρα θετικά. Κόντρα στο κλίμα μιζέριας και φόβου που εδώ και εβδομάδες καλλιεργείται από διάφορους κύκλους για δικούς τους μικροκομματικούς σκοπούς, η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο αποτέλεσε και θα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στη σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού.

Στην πολιτική πέρα από την ουσία, μετράει και η εικόνα. Πόσο μάλλον για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος που για χρόνια ήταν το «αδύναμο» μέρος στις εκάστοτε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης. Η διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου λοιπόν ήταν επιτυχής τόσο από πλευράς ουσίας, αφού έφερε την Τουρκία για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία, και να συζητάει το καίριο ζήτημα της Ασφάλειας και της μορφής εγγυήσεων,ενώ η Τ/κ πλευρά κατέθεσε χάρτη. Η Κ.Δ. δεν ήταν μόνη, ούτε και «εκλιπούσα».

Το Κυπριακό από το πλήρες αδιέξοδο, βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς διπλωματικού ενδιαφέροντος. Απέναντι σ’ αυτούς που λένε ότι κανείς δεν ασχολείται μαζί μας, είδαμε πλάνα από το «Παλάτι των Εθνών» του ΟΗΕ στη Γενεύη που απέδειξαν το αντίθετο και τον νέο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες να προσέρχεται με αποφασιστικότητα μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του για να δώσει ώθηση σ’ ένα από τα παλαιότερα και πιο περίπλοκα διεθνή θέματα, μιλώντας ξεκάθαρα για «Κυπριακή Δημοκρατία».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων κάθισαν για πρώτη φορά μαζί στο ίδιο τραπέζι με επίκεντρο την Κύπρο, ενώ σε αναμονή ήταν οι τρεις πρωθυπουργοί. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ μπήκε δυναμικά στη διαδικασία μαζί με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, και πήρε επάνω του το θέμα του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» της λύσης. Ποιος μπορεί να «μηδενίσει» την αποφασιστικότητά του όταν δήλωνε προς πάσα κατεύθυνση: «Πάω στη Γενεύη για την ειρήνη. Όταν συζητάς για ειρήνη, ναι, παίρνεις ρίσκο. Διότι, όσοι δεν παίρνουν ρίσκο μένουν στο τέλος με το μεγαλύτερο ρίσκο».

Ποιος μπορεί να πει ότι ζημιωθήκαμε σε κάτι όταν ο ίδιος ο Γιούνκερ έλεγε με νόημα προς την Τουρκία ότι «η Ευρωπαϊκή ένωση είναι ενδιαφερόμενο μέρος στη διάσκεψη, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της και θα είναι και μετά τη λύση»;Όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη άκουσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει ότι εκπροσωπεί ως   Πρόεδρος την Κυπριακή Δημοκρατία και ως ηγέτης την Ε/κ πλευρά. Αυτονόητα πράγματα δηλαδή που διάφοροι εκτός και εντός κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Κάποιες «χαραμάδες» άνοιξαν από τη σωστή στρατηγική μας στη Γενεύη. Η Τουρκία ζητάει από την Ε.Ε. παροχή προνομίων και ελευθεριών προς Τούρκους υπηκόους. Άρα κάνει ξεκάθαρο πλέον στις Βρυξέλλες αλλά και στους Τ/κ ότι χρησιμοποιεί την Κύπρο σαν «όμηρό» της για τα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα και όχι για την προστασία της μειονότητας.

Ο Ερντογάν σε ένα νέο παραλήρημά του λέει ότι «δεν θα φύγουν ποτέ τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο ή για να φύγουν θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά (ΕΛΔΥΚ)» δίνοντας μια εναλλακτική την οποία η Ελλάδα δεν απορρίπτει, αφού έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν την ενδιαφέρει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης , όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ότι ξαφνικά όλοι πιέζουν και συζητούν για τις εγγυήσεις που υπάρχουν εκεί από το 1960 με υπογραφή του Μακαρίου και δεν τόλμησε ποτέ κανείς να τις αγγίξει (στο σχέδιο Ανάν υπήρχαν), δεν είναι μεγάλη επιτυχία; Το ότι οι δύο από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ήδη συμφωνούν να τις αποκηρύξουν δεν έχει προκαλέσει μια τρομακτική πίεση στην τουρκική διπλωματία που έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων; Η Κυπριακή Δημοκρατία βγήκε κερδισμένη στη Γενεύη και τα αποτελέσματα θα μεγιστοποιηθούν μόνο αν συνεχίσουμε με σοβαρότητα και συνεπή στρατηγική που επιτάσσουν οι κρίσιμες στιγμές.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Μόνο Ερντογάν θα συναντήσει στην Άγκυρα ο Τίλερσον | 07:03
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 06:55
Aπονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία του ΘΟΚ για την περίοδο 2015-2016 | 02:02
Εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικά στο γήπεδο της Καρμιώτισσας | 23:17
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ΕΕ και ενεργειακά στην ατζέντα του ΚΕ | 22:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Τάσου Τρύφωνος
Εθνική αυτογνωσία υπάρχει; | 26/03/2017
Το δις εξαμαρτείν… | 19/03/2017
Η ανάμνηση του πολέμου | 17/03/2017
Η ανάμνηση του πολέμου | 12/03/2017
Quo vadis Europa? | 06/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio