e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 11:59
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Οικονομία
Ημερομηνία: 11.01.2017 | 18:44

Μειώνεται αργά αλλά σταθερά η ανεργία

Ικανοποίηση εκφράζει η υπουργός Εργασίας – Αισιοδοξία και για θετική κατάληξη στην ΑΤΑ
Δεν αποκλείεται μέσα στο 2017 το ΥΠΕΡΓ να προχωρήσει με νέα σχέδια για απασχόληση ανέργων

Συνέντευξη στη Μαρία Ηρακλέους

Αισιόδοξη ότι μέχρι τέλος Ιουνίου, οπότε και ολοκληρώνεται το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, θα βρεθεί η χρυσή τομή για ρύθμιση της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνει η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που θέλουν την εργοδοτική πλευρά ΟΕΒ και ΚΕΒΕ να συναινεί τελικά στην έκκληση της υπουργού για μη μείωση των μισθών. Σε συνέντευξη στην «Κ» η υπουργός Εργασίας δηλώνει παράλληλα ικανοποιημένη από τη μείωση που καταγράφεται στον τομέα της ανεργίας, ενώ αναφέρει ότι δεν αποκλείεται μέσα στο 2017 να εξαγγελθούν νέα σχέδια κατάρτισης και παροχής κινήτρων για εργοδότηση ανέργων, και παράλληλα να συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα υφιστάμενα, καθώς πρόκειται για πολιτική που αποδίδει καρπούς. Η υπουργός Εργασίας δίνει στοιχεία και αναφέρει ότι μέσω των προγραμμάτων, έχουν απασχοληθεί τρεις χιλιάδες άνεργοι από το 2014 μέχρι το 2016. Στο μεταξύ τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία αναφέρουν ότι περίπου 2.700 άνεργοι από τον Δεκέμβριο του 2015 έχουν βρει δουλειά τον Δεκέμβριο του 2016, καταγράφοντας έστω και ελάχιστη, μείωση στους αριθμούς ανεργίας.

–Ποιοι είναι οι στόχοι του Υπουργείου για την ανεργία μέσα στο 2017;

–Παρά τη μείωση που παρατηρείται στην ανεργία τα τελευταία δύο χρόνια το Υπουργείο δεν εφησυχάζεται και συνεχίζει τις προσπάθειές του. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει η εφαρμογή των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης μέσω της παροχής κινήτρων για εργοδότηση και κατάρτιση ανέργων, όπως επίσης και η ενίσχυση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΑ) μεταξύ άλλων με αγορά υπηρεσιών συνεργατών οι οποίοι θα στηρίξουν τη ΔΥΑ στην εξυπηρέτηση ομάδων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας και των εργοδοτών με στόχο την προσέλκυση νέων και ποιοτικών κενών θέσεων εργασίας.

–Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των επαρχιακών γραφείων εργασίας ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφτασε τα 41.852 πρόσωπα. Αριθμός μειωμένος κατά 2.698 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015. Πόσο σας ικανοποιεί αυτό το αποτέλεσμα;

–Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι συνεχίζει η καθοδική τάση της ανεργίας η οποία αντιστοιχεί σε 2.700 άτομα περίπου μεταξύ των ανέργων του Δεκεμβρίου 2015 και 2016. Επίσης είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ηλικίες 20-29 των νέων έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση της ανεργίας (κατά 1.635 άτομα) της τάξης του 16%, όπως και των ηλικιών 50-59 (κατά 940 άτομα) που θεωρούνται ηλικίες με ιδιαίτερα προβλήματα στην επάνοδο τους στην αγορά εργασίας λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των τεχνολογιών και της ανάγκης αναβάθμισης των δεξιοτήτων. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από τη σημαντική μείωση των ανέργων με ανώτερο επίπεδο μόρφωσης (κατά 990 άτομα ή 8%). Σίγουρα οι προσπάθειες δεν σταματούν εδώ, το ΥΕΠΚΑ θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την απασχόληση μέσα από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

–Ήδη είναι σε εφαρμογή εννέα προγράμματα παροχής κινήτρων και κατάρτισης ανέργων. Πόσο ικανοποιητικά λειτουργούν τα εν λόγω προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας;

–Τα Σχέδια που έχουν εξαγγελθεί τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, ενώ για ορισμένα έχει επεκταθεί η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους εργοδότες για εξεύρεση και πρόσληψη κατάλληλων υποψήφιων ανέργων. Πιο συγκεκριμένα: Στο πλαίσιο του Σχεδίου για την Απασχόληση νέων μέχρι 25 ετών λήφθηκαν 445 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ για το Σχέδιο Απασχόλησης ανέργων άνω των 50 ετών λήφθηκαν 394 αιτήσεις. Το αρμόδιο Τμήμα του ΥΕΠΚΑ προχωρεί στην αξιολόγηση των αιτήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα Σχέδια για πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και ατόμων με χρόνιες παθήσεις, για τα οποία η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής παρατάθηκε μέχρι τέλος Μαρτίου 2017. Σε ό,τι αφορά το Έργο επιδότησης των Ιδιωτικών Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας (ΙΓΕΕ) για τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις εργασίας, έχει ολοκληρωθεί η λήψη αιτήσεων από 26 ενδιαφερόμενα ΙΓΕΕ, οι αιτήσεις έχουν αξιολογηθεί και εντός Ιανουαρίου 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διοικητικής φύσεως διατυπώσεις για να ξεκινήσει η παραχώρηση σε ανέργους των σχετικών Δελτίων με τα οποία θα απευθύνονται στα ΙΓΕΕ που συμμετέχουν στο Έργο για να βοηθηθούν στην εξεύρεση απασχόλησης. Τα υπόλοιπα Σχέδια προϋποθέτουν αρχικά περίοδο κατάρτισης και ακολούθως απασχόληση. Στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης από την ΑνΑΔ. Τα Σχέδια χορηγιών για εργοδότηση ανέργων είναι ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για αντιμετώπιση της ανεργίας. Ήδη με τα Σχέδια που υλοποιήθηκαν το 2014 μέχρι το 2016 έχουν τοποθετηθεί σε εργασία πέραν των τριών χιλιάδων ανέργων. Επιπρόσθετα με τα Σχέδια απόκτησης εργασιακής πείρας ένας μεγάλος αριθμός νέων απέκτησε δεξιότητες και εμπειρίες που βοήθησαν στην εξεύρεση εργασίας. Πρέπει βέβαια να τονισθεί ότι η ανεργία είναι συνέπεια της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και η ριζική αντιμετώπιση της και η επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης θα επέλθει σταδιακά με την αναθέρμανση της οικονομίας που άρχισε τα τελευταία δύο χρόνια.

–Θα υπάρξουν μέσα στο 2017 καινούργια σχέδια για απασχόληση ανέργων;

–Εντός του 2017 θα συνεχίσει η υλοποίηση των υφιστάμενων Σχεδίων αλλά παράλληλα, αν κριθεί αναγκαίο, μπορεί να εξαγγελθούν νέα Σχέδια ή να επαναπροκηρυχθεί νέα πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο των υφιστάμενων Σχεδίων αναλόγως των αναγκών της αγοράς εργασίας.

–Υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά του σχεδίου τοποθέτησης ανέργων νέων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις /οργανισμούς;

–Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά του Σχεδίου εφόσον εφαρμόζονται άλλα Σχέδια με επιδότηση του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη σε επιχειρήσεις ανέργων νέων πτυχιούχων.

–Στο θέμα των ημερών τώρα που δεν είναι άλλο από την ρύθμιση της ΑΤΑ. Από τον Οκτώβριο και μετά, αφότου τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη ρύθμισης της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα βλέπουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

–Ήδη έχουν απαντήσει θετικά όλοι οι κοινωνικοί εταίροι για αποδοχή της πρότασής μου για μη μείωση μισθών λόγω ΑΤΑ, και με την ευκαιρία αυτή τους ευχαριστώ για τη συνεργασία και την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει για το καλό του τόπου μας και τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης. Ο διάλογος θα συνεχιστεί για την τελική ρύθμιση της ΑΤΑ με στόχο την ολοκλήρωση του μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Ήδη έχω καλέσει όλους τους κοινωνικούς εταίρους σε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα 16/01/2017 και προσβλέπω ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα υπάρξει θετική κατάληξη του εξαιρετικά αυτού σημαντικού θέματος. Είμαι αισιόδοξη ότι θα βρεθεί η τελική ρύθμιση με βάσει τη συνεργασία αλλά και την υπευθυνότητα που αντιμετωπίσθηκαν πολλά σοβαρά θέματα μέχρι σήμερα στον διάλογο από όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχουν αποκλίσεις στις θέσεις εργοδοτών και συντεχνιών όμως γι’ αυτό θα συνεχιστεί ο διάλογος σε αυτό το πολύ δύσκολο θέμα, έτσι ώστε να βρεθεί η κοινά αποδεκτή τελική ρύθμιση και αυτού του θέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
υπουργός Εργασίας | συνέντευξη | Ζέτα Αιμιλιανίδου

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Ανανεωμένη ηλεκτρονική σελίδα για την Eurobank Cyprus | 11:59
Επίσημη επίσκεψη του Ινδού ΥΠΕΞ στην Κύπρο  | 11:58
'Εκθεση Συλικιώτη για την αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής βοήθειας | 11:50
Νέες απειλές Τουρκίας σε Λευκωσία για το ΦΑ | 11:45
Νέα αντιπαράθεση με την Ευρώπη επιχειρεί ο Ερντογάν | 11:18
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio