e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 23:09
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Πολιτική | Follow Europe
Ημερομηνία: 10.01.2017 | 18:59

Συνέντευξη: «Τρύπα» στον προϋπολογισμό απο την πτώση της λίρας

Η διολίσθηση της λίρας έχει αρνητικές συνέπειες για τον προϋπολογισμό του 2017
Newsroom K
Συνέντευξη με τον Γκάιερ εισηγητή και αντιπρόεδρο της επιτροπής προϋπολογισμών

Η διολίσθηση της λίρας μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ήδη έχει αρνητικές συνέπειες και για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2017, προειδοποιεί σε συνέντευξή του ο Γιενς Γκάιερ, εισηγητής του ΕΚ για τον προϋπολογισμό.

Η υποτίμηση της λίρας και ως εκ τούτου της συνεισφοράς της Βρετανίας θα επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό της Ένωσης;

Η πραγματικά ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι πως θα χειριστούν την κατάσταση οι υπόλοιπες κυβερνήσεις. Βρίσκονται αντιμέτωπες με τρείς ασυνήθιστα δυσάρεστες επιλογές. Η πρώτη είναι να ζητήσουν από τους Βρετανούς να δώσουν περισσότερα, κάτι που δε βλέπω να γίνεται ευμενώς δεκτό στο Λονδίνο. Μια δεύτερη θα ήταν να καλύψουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη το τεχνητό έλλειμμα που προκάλεσε η υποτίμηση, κάτι που επίσης δε βλέπω να γίνεται ευμενώς δεκτό στις πρωτεύουσες. Η τρίτη λύση κι εκείνη που εγώ προσωπικά προτιμώ είναι να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που επιστρέφουν στον προϋπολογισμό στο τέλος του χρόνου, για παράδειγμα από τα πρόστιμα που επιβάλλονται (σ.σ. για σφάλματα ή απάτες στα κράτη μέλη κατά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων). Σήμερα η ΕΕ συγκεντρώνει τα χρήματα αυτά αλλά στη συνέχεια τα κατανέμει πάλι στις χώρες σε μεταγενέστερο στάδιο. Τα πρόστιμα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν την «τρύπα».

Νόμιζα ότι οι συνέπειες του «Μπρέξιτ» θα ήταν ορατές μόνο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας αλλά τώρα βλέπω ότι ήδη δημιουργούνται απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ένα άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με την επιστροφή που λαμβάνουν κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό (σ.σ. η εκ των υστέρων μείωση των πληρωμών της Βρετανίας στον προϋπολογισμό που συμφωνήθηκε τη δεκαετία του 1980 και παραμένει σε ισχύ. Αντίστοιχες εκπτώσεις έχουν και κάποιες άλλες χώρες)

Αν πράγματι τελικά φύγουν θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποιες κοινοτικές πολιτικές θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν. Αν για παράδειγμα θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην πολιτική για την έρευνα, που θα ήταν προς όφελος και εκείνων και δικό μας, θα πρέπει να συνεχίσουν να διαθέτουν στην Ένωση τα ανάλογα κονδύλια. Αν θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει και να πληρώσουν και εννοείται ότι σε τέτοιες πληρωμές δεν θα υπάρχει καμία «έκπτωση» σαν αυτή που έχουν τώρα στην εισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ωστόσο η επιστροφή για τη Βρετανία από τον προϋπολογισμό αποτελεί τη βάση επί της οποίας υπολογίζονται οι αντίστοιχες των άλλων κρατών μελών που έχουν τέτοια διευκόλυνση κι έτσι όταν καταργηθεί η Βρετανική καταργούνται και οι δικές τους. Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιμετωπισθεί αυτό στις διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για μετά το 2020.

Για να επανέλθουμε στα στοιχεία για το 2017, προτείνετε προϋπολογισμό ύψους 161,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 157,4 δισεκατομμυρίων πέρσι. Το κονδύλιο αυτό είναι επιπλέον αυξημένο κατά 4,13 δισ. σε σχέση με την αρχική πρόταση της κομισιόν. Γιατί αυτό;

Με τον περσινό προϋπολογισμό προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε δύο ταυτόχρονες κρίσεις: την οικονομική και τη μεταναστευτική. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σε αυτά τα μέτωπα και δεν πρέπει να ξεχνάμε το μάθημα του «Μπρέξιτ»: Ο κόσμος ζητά περισσότερα από την Ευρώπη αλλά δεν υπάρχει τρόπος να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα. Πρέπει να δείξουμε ότι αν μη τι άλλο το Κοινοβούλιο θέλει να κάνει περισσότερα για τις δύο κρίσεις.

Τα κράτη μέλη περιόρισαν, σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν, τα κονδύλια για τις υποδομές (Connecting Europe Facility ή μηχανισμός «|συνδέοντας την Ευρώπη») και την έρευνα (πρόγραμμα Horizon 2020) . Το ΕΚ ζητά να μη συμβεί αυτό. Γιατί;

Οι περικοπές έγιναν για να διατεθούν τα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων - EFSI (σχέδιο Γιουνκέρ) όμως η έρευνα είναι απαραίτητη για την καινοτομία και το Connecting Europe Facility δημιουργεί ευθέως επενδύσεις στις υποδομές. Θέση μας είναι ότι τα πρόσθετα κονδύλια για το σχέδιο Γιουνκέρ θα πρέπει να προέλθουν από την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού 2014-2020 της Ένωσης.

Οι τελικές διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις για τον προϋπολογισμό του 2017 πώς θα συνδυασθούν με αυτή την αναθεώρηση που επίσης επίκειται;

Σημείωσα ήδη την ιδέα να βρεθούν στο νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό κονδύλια για το EFSI και το ίδιο ζητάμε να συμβεί με το ταμείο για την απασχόληση των νέων (Youth Employment Initiative) γιατί είναι κάτι που λειτουργεί και ήδη βοηθά στη μείωση της ανεργίας των νέων σε σημαντικά κράτη μέλη. Γι αυτό ζητάμε να του διατεθεί άλλο 1μ5 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Πολιτική | Followeurope

Πολιτική: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Παρασκήνιο και πάρε δώσε για την προεδρία της Ευρωβουλής | 23:09
Το οικονομικό πλάνο της Ε.Ε. σε ενδεχόμενη λύση  | 23:00
Πραγματοποίηθηκε η συναυλία της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Κύπρου | 22:08
Νιγηρία: Λανθασμένος βομβαρδισμός σκόρπισε το θάνατο σε πρόσφυγες | 21:56
Τράπεζα Κύπρου: Εισαγωγή 446.199.933 μετοχών | 21:47
#PoliticsBlog
#PoliticsBlog Το μεγάλο ερωτηματικό και ο ρόλος του Έιντε... | 17/01/2017
#PoliticsBlog Γενεύη: κρυφές ματιές στην αντιπροσωπεία μας… | 16/01/2017
#PoliticsBlog Ο... ανεξήγητος Κοτζιάς και το τζετ λανγκ | 13/01/2017
#PoliticsBlog Γιατί φεύγει η Θεοχάρους και άλλες ιστορίες από Γενεύη  | 12/01/2017
#PoliticsBlog Το πολιτικό θρίλερ, και τα spa της Γενεύης | 11/01/2017
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Οι αλήθειες της Γενεύης
Με την κατάθεση χαρτών, γίνεται η πρώτη κίνηση ανάκτησης εδαφών που ...
politis | 12:25
#PoliticsBlog Ο... ανεξήγητος Κοτζιάς και το τζετ λανγκ
Για μενα ειναι φανερο οτι υπαρχει διασταση με την επισημη ελληνικη ...
Foivos | 17:40
Κατανοώντας τον Ερντογάν
Δεν υπαρχει λυση ωσπου οι ψευδομητερες πατριδες νεκατωνουνται η καθε ...
Foivos | 17:26
#PoliticsBlog Γιατί φεύγει η Θεοχάρους και άλλες ιστορίες από Γενεύη
Καποιος να μας εξηγησει ι πα να πει ελληνισμος οταν και σε αυτη της ...
Foivos | 17:22
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom K
Το οικονομικό πλάνο της Ε.Ε. σε ενδεχόμενη λύση  | 17/01/2017
ΠτΔ: Ο Πρόεδρος δεν θα γίνει κοινοτάρχης | 17/01/2017
«Arrival»: Επιστημονική ταινία υψηλής νοημοσύνης  | 17/01/2017
Μάσκα μαλλιών με αυγό για λάμψη και ενυδάτωση | 17/01/2017
Νιγηρία: 100 πρόσφυγες νεκροί από μαχητικό αεροσκάφος | 17/01/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio