e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 10:58
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Οικονομία
Ημερομηνία: 10.01.2017 | 17:58

Υπ. Γεωργίας: Κλείνει το θέμα της γεωργικής ασφάλισης

«Σήμερα οι γεωργοί θα ήταν ξεκρέμαστοι αν δεν δίνονταν 18 εκ ευρώ το 2016»
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
Ο ΟΓΑ εντός του 2017 θα έχει έσοδα 2,2 ευρώ.

Ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης καταργείται με άνοιγμα του τομέα της γεωργικής ασφάλισης προς ιδιωτικές εταιρίες, επιδότηση του ασφαλίστρου και πρόσθετη στήριξη από το εθνικό ταμείο αποζημιώσεων, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης δεσμευόμενος ότι εντός του Φεβρουαρίου του 2017 θα κλείσει το θέμα της γεωργικής ασφάλισης.

Σε δήλωση μετά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και τις συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι το θέμα δυστυχώς έχει παρατραβήξει και ότι υπέδειξε στην Επιτροπή της Βουλής πως με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα ο ΟΓΑ δεν παρέχει γεωργική ασφάλιση και οι γεωργοί δεν είναι ασφαλισμένοι.

Πρόσθεσε πως εάν το 2016 το κράτος δεν κατέβαλλε 18 εκ ευρώ για τις ζημιές από την ανομβρία του 2016, “σήμερα οι γεωργοί θα ήταν ξεκρέμαστοι”, όπως ανέφερε.

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι ο ΟΓΑ μπορούσε να πληρώσει μόνο το 15% των ζημιών και το κράτος θα πληρώσει το υπόλοιπο 85%, αναφέροντας ότι τα μισά ποσά έχουν ήδη καταβληθεί για πρώτη φορά εντός της χρονιάς που υπέστησαν τη ζημιά.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι έχει αποδείξει στην Επιτροπή Γεωργίας ότι ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης ως λειτουργεί έχει χρεοκοπήσει και δήλωσε πως όπως προβλέπεται, ο ΟΓΑ εντός του 2017 θα έχει έσοδα 2,2 ευρώ (που θα πάρει από τους γεωργούς) και χρειάζεται 2,5 εκ. έξοδα και συνεπώς δεν μπορεί να καλύψει την παραμικρή ζημιά.

Με αυτά τα δεδομένα είναι επιτακτική ανάγκη για νέο σχέδιο γεωργικής ασφάλισης, τόνισε, προσθέτοντας ότι ανέλαβε δέσμευση όπως εντός του Φεβρουαρίου του 2017 θα τελειώσει το θέμα της γεωργικής ασφάλισης, με τερματισμό της λειτουργίας του ΟΓΑ, παρουσίαση νέου σχεδίου από την Κυβέρνηση το οποίο θα στηρίζει τους γεωργούς με επιδότηση του ασφαλίστρου κατά 50% και επιπλέον ενίσχυση μέσα από το εθνικό πλαίσιο αποζημιώσεων μέχρι το ποσοστό που αποδέχεται η ΕΕ ως κρατική ενίσχυση, δηλαδή στο 80% των ζημιών.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι όλοι οι υπάλληλοι που απασχολούνται στον ΟΓΑ θα μεταφερθούν στη δημόσια υπηρεσία και δεν τίθεται σε κίνδυνο το εργασιακό καθεστώς και τα δικαιώματα των υπαλλήλων.

Είπε ακόμα ότι εντός των επομένων μηνών θα λειτουργήσει με το υφιστάμενο σύστημα αποζημιώσεων που αποτελεί δίχτυ προστασίας για τους γεωργούς, αλλά δεν υπάρχει ενδεχόμενο χωρίς να ρυθμιστεί το θέμα της γεωργικής ασφάλισης το κράτος να καταβάλει 20 εκ. ευρώ για να καλύπτει τις αδυναμίες οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού υπάρχει στην Κύπρο.

Ερωτηθείς αν οι γεωργοί θα ασφαλίζονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι το σύστημα ως έχει περιορίζει τη γεωργική ασφάλιση στο πλαίσιο του ΟΓΑ και από το τέλος του 2014 αυτή η κατάσταση έχει κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράνομη και δεν μπορεί το κράτος να επιδοτεί το ασφάλιστρο του γεωργού προς τον ΟΓΑ.

Εξήγησε ότι πρέπει να ανοίξει η γεωργική ασφάλιση και να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να ασφαλίσουν τους γεωργούς και όταν καταργηθεί ο ΟΓΑ και ανοίξει η αγορά, το ασφάλιστρο μπορεί να επιδοτηθεί και το κράτος είναι διατεθειμένο να επιδοτεί το ασφάλιστρο στο 50%.

Ανέφερε ακόμα ότι όσοι επιλέξουν να ασφαλιστούν θα έχουν επιπλέον στήριξη από το εθνικό πλαίσιο αποζημιώσεων.

Απατώντας σε ερώτηση, δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση ασφαλιστικών εταιρειών στο γεωργικό τομέα.

Από το 2000 και μετά μέχρι το 2016 για σκοπούς γεωργικής ασφάλισης το κράτος δαπάνησε 116 εκ. και άλλα 64 εκ. οι γεωργοί, συνολικά δαπανήθηκαν 184 εκ για ασφάλιση και κατέληξαν στην τσέπη των αγροτών μόλις 128 εκ ευρώ, είπε αναφέροντας ότι ο ΟΓΑ - όπως λειτουργεί - για κάθε ευρώ που πληρώνει σε αποζημίωση χρειάζεται 40 σεντ λειτουργικά έξοδα και κάλυψη συντάξεων των πρώην υπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι η Κυβέρνηση αδράνησε και άφησε τον ΟΓΑ να περιέλθει στην ουσία σε μία κωματώδη κατάσταση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι των αγροτών ως όφειλε.
Ανέφερε ότι το αποτέλεσμα είναι οι γεωργοί να παραμένουν στο μεγαλύτερο ποσοστό απλήρωτοι, ενώ ο ίδιος ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης να είναι στον αέρα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού ότι έχουν για πρώτη φορά γίνει πληρωμές για ζημιές του 2016, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας ανέφερε ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ότι για πρώτη χρονιά, ενώ έχει κλείσει η περίοδος παραγωγής, δεν έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών ενώ τις προηγούμενες χρονιές πληρώνονταν μέχρι των Αύγουστο, ακόμα δεν έχουν πληρωθεί και μόλις στις 3 Ιανουαρίου έχει καταβληθεί το 15% του ποσού που δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριακός Χατζηγιάννης είπε ότι ο υφιστάμενος νόμος για τη λειτουργία του ΟΓΑ έχει τελματώσει τον Οργανισμό. Πρόσθεσε πως οι επιλογές είναι είτε ο ΟΓΑ να κηρύξει πτώχευση και να οδηγηθεί σε εκκαθάριση ή να γίνει αλλαγή στο σύνολο του θεσμικού πλαισίου γεωργικής ασφάλισης.

Ο κ. Χατζηγιάννης απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στη δημιουργία νέου πλαισίου ασφάλισης, το οποίο θα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής γεωργίας και θα στηρίξει και θα υποστηρίζει τη δικαιοσύνη και την ορθότητα.

Καταλήγοντας είπε ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα ο φορολογούμενος επιβαρύνεται χωρίς να στηρίζεται ο γεωργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Οικονομία | γεωργία | ασφάλεια

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
1,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΕΧΑΕ το 2016 | 10:58
Ρομποτικός εξω-σκελετός «ξανασηκώνει» ασθενείς με κινητικά προβλήματα  | 10:53
Καθοριστικός ο Απρίλης για τα ενεργειακά | 10:52
Η Ε.Ε. στα εξήντα: πολυτρόπως ασθενής, αλλά ιάσιμη | 10:46
Twitter Tax Cast από την PwC Κύπρου | 10:44
#KGRAPHS
Πάνω από 150.000 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών στην Ελλάδα | 27/03/2017
Τα δάνεια αύξησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων | 13/03/2017
Γιατί ο εμβληματικός Γ. Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple | 06/03/2017
Ελλάδα: Περιόρισε τις απώλειες των ηλεκτρονικών η Black Friday | 20/02/2017
Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου | 12/02/2017
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
Έκθεση για την ιστορία της ΕΕ κάνει σταθμό στην Κύπρο | 28/03/2017
Κουγιάλης: Στόχος η διαμόρφωση του αειφόρου σχολείου  | 28/03/2017
Με τον Ρέινς Πρίμπους συναντάται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος | 28/03/2017
Κύπρο και Ελλάδα προτιμούν φέτος οι Ρώσοι τουρίστες | 28/03/2017
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 28/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio