e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 10:58
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Οικονομία
Ημερομηνία: 10.01.2017 | 13:57

Διμερή συμβόλαια για πώληση ηλεκτρισμού προωθεί η ΡΑΕΚ

Σκοπός των συμβολαίων είναι το πλήρες άνοιγμα της ανταγωνιστική αγοράς ενέργειας
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
Η επιτροπή ζήτησε για μεταβατική ρύθμιση μέχρι τις 1/5/2019.

Διμερή συμβόλαια για πώληση ηλεκτρικού ρεύματος εν αναμονή της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, προνοεί μεταβατική ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί η καθυστέρηση στο πλήρες άνοιγμα της ανταγωνιστική αγοράς ενέργειας.

Όπως δήλωσε στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλικάς, υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής μιας “light αγοράς`` στη λογική των διμερών συμβολαίων παραγωγών και προμηθευτών, ενώ η Αρχή έχει συγγράψει προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης. Το προσχέδιο αυτό, όπως είπε, δεν έχει δημοσιευτεί λόγω μιας μικρής παραγράφου που υπάρχει στον σχετικό νόμο και η οποία πρέπει να αλλάξει για να μπορεί η ΡΑΕΚ να χειρίζεται τέτοιες αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι με τα εργαλεία που υπάρχουν η μεταβατική αυτή εκδοχή της αγοράς θα μπορούσε να λειτουργήσει, με την εκκαθάριση να γίνεται σε έναν ημερολογιακό μήνα αντί ανά μισάωρο.

Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που γίνονται για ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) από την ΑΗΚ και είπε ότι έχει ετοιμαστεί σχετικό έγγραφο και έχει σταλεί στην ΑΗΚ. Ανέφερε επίσης ότι έχουν ξεπαγώσει 14 από τις 24 θέσεις που χρειάζεται ο ΔΣΜΚ για τις ανάγκες του λογισμικού. Εκ μέρους του ΔΣΜΚ εκφράστηκε ικανοποίηση για το ξεπάγωμα των θέσεων και αναφέρθηκε ότι αύριο θα υπάρχει συνάντηση με την ΑΗΚ για το θέμα.

Αναφέρθηκε επίσης σε νέο χρονοδιάγραμμα για πλήρες άνοιγμα της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς τον Μάιο του 2019.

Μετά το πέρας της επιτροπής ο Πρόεδρός της Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς, μετά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στα χρονοδιαγράμματα. Όπως ανέφερε η «επιτροπή ζήτησε και πίεσε για μεταβατική ρύθμιση μέχρι το ιδανικό τέλος που είναι η 1/5/2019 όπως μας έχουν πει σήμερα». Πρόσθεσε ότι θα κατατεθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναλυτικά για να το ακολουθούν βήμα με βήμα, στην επόμενη συνεδρία που θα είναι στις 7 Φεβρουαρίου.

Σε σχέση με τη μεταβατική ρύθμιση που επεξεράζεται η ΡΑΕΚ για διμερή συμβόλαια, ανέφερε ότι πρόκειται για συμβόλαια από τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πώλησης αυτής της ενέργειας σε οποιονδήποτε θα κάνει διμερές συμβόλαιο μαζί τους. Θα είναι μια μεταβατική ρύθμιση, όπως είπε, που θα γεμίσει αυτή την περίοδο ώστε, άμεσα το συντομότερο δυνατό να υπάρξει άνοιγμα ελεύθερης αγοράς ενέργειας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα στην επόμενη συνεδρία, η Επιτροπή να έχει το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ για να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα και να μην είναι κομμάτι της ΑΗΚ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι για το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Επιτροπή έλαβε σήμερα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τον Μάιο του 2019 οπότε και θα εφαρμοστεί. Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση που προωθείται, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει και αναμένει τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη ανεξαρτησία του ΔΣΜΚ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση στη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φέρει ο ΔΣΜΚ, αφού οι κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού δεν ετοιμάστηκαν τον Ιούνιο του 2016, όπως δήλωνε στο παρελθόν τον Υπουργείο Ενέργειας, αλλά θα ετοιμαστούν από τον διαχειριστή με καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων. Ο κ. Κώστα σημείωσε ως θετική εξέλιξη τις οδηγίες της ΡΑΕΚ προς την ΑΗΚ για την παραχώρηση του αναγκαίου προσωπικού στον ΔΣΜΚ, υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και αρκετό καιρό δεν προχωρούσε στην έγκριση των θέσεων προσωπικού που ζητούσε ο Διαχειριστής.

Χαιρέτισε επίσης την απόφαση της ΡΑΕΚ για καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την πλήρη εμπορική λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού και κάλεσε τον Διαχειριστή όπως αυτή τη φορά το τηρήσει αυστηρά. Ως προς την εφαρμογή μεταβατικής ρύθμισης, ανέφερε ότι θα πρέπει να δουν την ολοκληρωμένη πρόταση και να τοποθετηθούν σοβαρά αφού την μελετήσουν, αφού, όπως είπε αυτή δεν πρέπει να δημιουργεί κανένα νομικό πρόβλημα και θα πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί από τον Διαχειριστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Κύπρος | ΡΑΕΚ | συμβόολαια

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
1,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΕΧΑΕ το 2016 | 10:58
Ρομποτικός εξω-σκελετός «ξανασηκώνει» ασθενείς με κινητικά προβλήματα  | 10:53
Καθοριστικός ο Απρίλης για τα ενεργειακά | 10:52
Η Ε.Ε. στα εξήντα: πολυτρόπως ασθενής, αλλά ιάσιμη | 10:46
Twitter Tax Cast από την PwC Κύπρου | 10:44
#KGRAPHS
Πάνω από 150.000 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών στην Ελλάδα | 27/03/2017
Τα δάνεια αύξησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων | 13/03/2017
Γιατί ο εμβληματικός Γ. Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple | 06/03/2017
Ελλάδα: Περιόρισε τις απώλειες των ηλεκτρονικών η Black Friday | 20/02/2017
Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου | 12/02/2017
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
Έκθεση για την ιστορία της ΕΕ κάνει σταθμό στην Κύπρο | 28/03/2017
Κουγιάλης: Στόχος η διαμόρφωση του αειφόρου σχολείου  | 28/03/2017
Με τον Ρέινς Πρίμπους συναντάται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος | 28/03/2017
Κύπρο και Ελλάδα προτιμούν φέτος οι Ρώσοι τουρίστες | 28/03/2017
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 28/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio