e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 22:38
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Οικονομία
Ημερομηνία: 10.01.2017 | 10:51

«Βούλιαξαν» τη στερλίνα οι δηλώσεις Μέι για τη μετανάστευση

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δέκα εβδομάδων σημείωσε χθες η βρετανική λίρα
Newsroom Κ, Αθήνα
Η στερλίνα έχει σημειώσει πτώση 19% έναντι του δολαρίου και 12% έναντι του ευρώ.

Tα λεγόμενα της Τερέζας Μέι, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της στερλίνας σε χαμηλό 10 εβδομάδων, ερμηνεύθηκαν ως ένδειξη ότι η ίδια θα θέσει ως προτεραιότητα τους συνοριακούς ελέγχους εις βάρος της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δέκα εβδομάδων σημείωσε χθες η βρετανική λίρα, μετά τις δηλώσεις της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής της είναι να ανακτήσει τον έλεγχο στο θέμα της μετανάστευσης και της θέσπισης νόμων. Αυτό σημαίνει ότι η κ. Μέι δεν θα διστάσει να θυσιάσει την πρόσβαση των βρετανικών επιχειρήσεων στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά για χάρη του ελέγχου της μετανάστευσης

Η ίδια τόνισε, στη συνέντευξή της στο Sky News, ότι, εφόσον η Βρετανία δεν θα ανήκει πλέον στην Ε.Ε., θα πρέπει να προσδιοριστεί ποια είναι η καλύτερη σχέση που μπορεί να συνάψει με αυτήν. Η κ. Μέι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα είμαστε ικανοί να ελέγχουμε τα σύνορά μας και να θεσπίζουμε νόμους και επίσης επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή λύση, προκειμένου οι βρετανικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με τις ευρωπαϊκές, και οι ευρωπαϊκές με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου». Η κ. Μέι αρνήθηκε ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με διττή επιλογή: μεταξύ της μείωσης της μετανάστευσης και της προνομιακής πρόσβασης στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Οι επενδυτές όμως ερμήνευσαν τις δηλώσεις Μέι ως προάγγελο «σκληρού» Brexit, οδηγώντας τη στερλίνα σε πτώση μεγαλύτερη από 1% έναντι δολαρίου και ευρώ.

Χθες, η κ. Μέι προσπάθησε να ανασκευάσει τις κυριακάτικες δηλώσεις της, λέγοντας ότι δεν δέχεται τους όρους «σκληρό» και «ήπιο» Brexit. Αυτό που η ίδια επιθυμεί είναι «να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές και τη λειτουργία εντός της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς». Η κ. Μέι επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν είναι αντιμέτωπη με μια διττή επιλογή – δηλαδή να σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε. ή να χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Αμεση ήταν η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία «ψαλίδισε» τις όποιες βλέψεις της Τερέζα Μέι, επισημαίνοντας ότι «η συμμετοχή και η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορεί να πραγματοποιηθούν μόνον υπό την προϋπόθεση τήρησης και των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ε.Ε. (μετακίνηση κεφαλαίων, αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων), ειδάλλως η Βρετανία θα πρέπει να συμβιβαστεί με λιγότερα». Προσέθεσε, επίσης, ότι, αν δεν τηρηθούν ευλαβικά οι ευρωπαϊκοί κανόνες όσον αφορά την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα υπάρξουν «μοιραίες συνέπειες» για τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την αδυναμία της Βρετανίας να αποσαφηνίσει τη στρατηγική εξόδου της από την Ε.Ε. Ο Ερικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit SpA, θεωρεί πιθανό να πραγματοποιηθεί ένα «σκληρό» Brexit, προσθέτοντας όμως ότι οι αγορές δεν συμφωνούν με μια τέτοια απόφαση. Η ανησυχία ότι η κ. Μέι οδηγεί τη Βρετανία σε σκληρό Brexit προκάλεσε την υποχώρηση της στερλίνας μέχρι και 1,2% – διαμορφώθηκε στο 1,2125 δολάριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ισοτιμία που έχει καταγραφεί σε σχέση με καλάθι σημαντικών νομισμάτων από τις 11 Οκτωβρίου.

Μεγάλη πτώση καταγράφει η βρετανική λίρα και έναντι του ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,09%, δηλαδή στις 86,79 πένες, και σημειώνοντας έτσι τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ εβδομάδων.

Aπό τον Ιούνιο του 2016, οπότε και η Βρετανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ε.Ε., η στερλίνα έχει σημειώσει πτώση 19% έναντι του δολαρίου και 12% έναντι του ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Οικονομία | Μέι | μετανάστευση

Οικονομία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα | 22:38
Συνελήφθη ένας άνδρας για το ύποπτο πακέτο στον Λευκό Οίκο | 22:27
Ο Τραμπ κατάργησε τις περιβαλλοντικές προστασίες της εποχής Ομπάμα | 22:09
Τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου «βλέπει» η Αθήνα | 21:57
Οριακή ήττα Ερντογάν «δείχνουν» οι περισσότερες δημοσκοπήσεις | 21:37
#KGRAPHS
Πάνω από 150.000 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών στην Ελλάδα | 27/03/2017
Τα δάνεια αύξησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων | 13/03/2017
Γιατί ο εμβληματικός Γ. Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple | 06/03/2017
Ελλάδα: Περιόρισε τις απώλειες των ηλεκτρονικών η Black Friday | 20/02/2017
Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου | 12/02/2017
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom Κ, Αθήνα
Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα | 28/03/2017
Τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου «βλέπει» η Αθήνα | 28/03/2017
Οριακή ήττα Ερντογάν «δείχνουν» οι περισσότερες δημοσκοπήσεις | 28/03/2017
Άνοδος 2,78% στο ΧΑ | 28/03/2017
Τα σχέδια τραπεζών λόγω Brexit | 28/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio