e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 08.01.2017 | 17:52

Περί σοβαρότητας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προσωπικά θεωρώ αχρείαστο τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο μήνα για το πώς θα εκπροσωπηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ποιος θα την εκπροσωπεί στη διάσκεψη της Γενεύης. Άλλωστε, στην προσεχή διάσκεψη, δεν αναφέρεται πουθενά το ενδεχόμενο υπογραφής οποιασδήποτε συνθήκης. Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ηγετών, θα καταγραφεί σε σχετική ανακοίνωση των ΗΕ αλλά υπογραφές θα πέσουν εάν και εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από τις δυο κοινότητες στα δημοψηφίσματα που θα ακολουθήσουν. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο και ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος επί Μπούργκενστοκ δεν είχε θέσει ζήτημα για ξεχωριστή εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ούτε τότε τίθετο ζήτημα υπογραφής κάποιας συμφωνίας. Μάλιστα, είχε καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο με αρχηγούς κυβερνήσεων αλλά και με τον τότε Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χωρίς να εξανίσταται. Τότε δεν τέθηκε καμία ανησυχία περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, συνεπώς γιατί να τεθεί αυτή τη φορά αυτός ο κίνδυνος αναγνώρισης του τ/κ μορφώματος και κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Πώς και γιατί ξέσπασε το όλο θέμα παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μορφή της διάσκεψης είναι ένα θέμα που εγείρεται και συζητείται. Μπορώ να καταλάβω τον λόγο που τα κόμματα του Ενδιάμεσου μπήκαν σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων και επικρίσεων, αδυνατώ όμως να καταλάβω τον λόγο που το Προεδρικό, άρχισε εξ αρχής αυτό το παιχνίδι.

Ήταν αμέσως μετά το κρίσιμο δείπνο της 2ας Δεκεμβρίου, όταν εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ αλλά και της κυβέρνησης βιάστηκαν να διαβεβαιώνουν πως στην επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης η Κυπριακή Δημοκρατίαθα εκπροσωπείται. Πρώτα έλεγαν πως ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, στη συνέχεια περιορίζονταν στο να επαναλαμβάνουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπείται. Από ποιον και πώς άγνωστο και θολό, αλλά θα εκπροσωπείται. Άρχισαν τότε να επισημαίνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος και είναι αυτονόητο ότι θα εκπροσωπηθεί στη Γενεύη. Το περίεργο της υπόθεσης μυρίστηκαν από την αρχή οι ενδιάμεσοι, εγείροντας καθημερινά το ίδιο ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αν έχει προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ποια θα είναι η μορφή της.

Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας, προβληματισμού ανησυχίας και δημιουργίας περιρρέουσας, ώστε ο Πρόεδρος να ξεκαθαρίσει πως η διάσκεψη τελικώς δεν είναι διεθνής, αλλά υπό μορφή πενταμερούς και πώς ο ίδιος θα μεταβεί στη Γενεύη με δύο ιδιότητες. Μέχρι και τις δηλώσεις της περασμένης Τετάρτης, είχαν μεσολαβήσει βέβαια δηλώσεις του ιδίου, όπως για παράδειγμα σε συνέντευξή του στην «Κ» τα Χριστούγεννα όπου απέρριπτε με βδελυγμία τα περί πενταμερούς και διαβεβαιώνοντας πως πρόκειται για πολυμερή διάσκεψη.

Θέλουμε πραγματικά να καταλήξουμε σε μία συμφωνία λύσης του Κυπριακού. Και πιστώνουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με πραγματική θέληση να λύσει το εθνικό μας ζήτημα παρουσιάζοντας μία δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η όλη διαχείριση μίας τόσο απλής κατάστασης από πλευράς του Προεδρικού, εγείρει ερωτήματα και ανησυχίες για την επιπολαιότητα και την ελαφρότητα που διέπει την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Το έχουμε καταγράψει πολλές φορές, πέρα από δύο μικρές ομάδες οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ και κατά ενός σχεδίου που δεν έχει ακόμη κατατεθεί,η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία προτού τοποθετηθεί. Αυτή η μεγάλη ομάδα της κυπριακής κοινωνίας, δεν πείθεται με την άγαρμπη συνθηματολογία των κομματικών στελεχών ένθεν και ένθεν που έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα. Επιζητούν επιχειρήματα για να πειστούν και να καταλήξουν είτε υπέρ είτε κατά μίας συμφωνημένης λύσης.

«Επιτέλους ας σοβαρευτούμε σε αυτό τον τόπο κι αυτό το λέω για ύστατη φορά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέναντι στις φωνασκίες των Ενδιάμεσων για τις τελευταίες του παραδοχές. Εμείς λέμε να σοβαρευτεί πρώτα το προεδρικό. Γιατί αυτό θα κληθεί να χειριστεί μία ενδεχόμενη λύση και κυρίως να πείσει για αυτή τη λύση τη μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης.

 

 

 

 

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Μόνο Ερντογάν θα συναντήσει στην Άγκυρα ο Τίλερσον | 07:03
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 06:55
Aπονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία του ΘΟΚ για την περίοδο 2015-2016 | 02:02
Εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικά στο γήπεδο της Καρμιώτισσας | 23:17
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ΕΕ και ενεργειακά στην ατζέντα του ΚΕ | 22:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Κορυφώνεται ο πόλεμος Αβέρωφ-Νικόλα | 27/03/2017
Με νέα επιστολή κάνει την ύστατη προσπάθεια στον Ενδιάμεσο ο Λιλλήκας | 27/03/2017
Βαλίτσες για Μάλτα ετοιμάζει Προεδρικό-ΔΗΣΥ | 27/03/2017
Στρίβειν διά της συνάντησης με Λιλλήκα ο Νικόλας | 26/03/2017
Στοίχημα ο Μακρόν | 26/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio