e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 21:21
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Γαστρονόμος
Ημερομηνία: 04.01.2017 | 17:03

Λαζάνια στον φούρνο

Ένα κρεμώδες, παραδοσιακό ιταλικό πιάτο στο φούρνο
Newsroom K
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Υλικά

30 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
1/2 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
120 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1/4 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
90 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα (πριαιρετικά)
100 ml ξηρό ξηρό λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας ντομάτοπελτές
1 αυγό, χτυπημένο
150 ml κρέμα γάλακτος
800 ml σάλτσα μπεσαμέλ
100 γρ. φρέσκα πράσινα λαζάνια ή 6 φύλλα αποξηραμένα λαζάνια
150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 6

Προετοιμασία 30' Μαγείρεμα 2 ώρες Ψήσιμο 40'

Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά, το σκόρδο και το μπέικον για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα αλλά να μη ροδίσει.

Προσθέτουμε τα συκωτάκια κοτόπουλου (αν βάλουμε) και τα μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε 300 ml νερό και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 1½ ώρα.

Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας από την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε ανακατεύοντας το αυγό. Βάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε ελαφρώς και αναμειγνύουμε σιγά-σιγά με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).

Αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο ένα πυρέξ με διαστάσεις 20 x 25 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ζυμαρικά, τα κόβουμε σε βολικό μέγεθος και τα μαγειρεύουμε λίγα-λίγα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν «αλ ντέντε». Βγάζουμε κάθε παρτίδα με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και την τοποθετούμε κατευθείαν σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Απλώνουμε τα φύλλα σε μια ενιαία στρώση πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας και τα γυρίζουμε μία φορά για να στεγνώσουν και από τις δύο πλευρές. Αν βάλουμε ξερά ζυμαρικά, τα χρησιμοποιούμε ως έχουν. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κρέατος στο πυρέξ. Απλώνουμε διάσπαρτη τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα και τοποθετούμε από πάνω μία στρώση ζυμαρικών, έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρά. Απλώνουμε τη μισή μπεσαμέλ από πάνω και πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ολοκληρώνοντας με μία στρώση μπεσαμέλ και παρμεζάνα.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει έντονα και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Γαστρονόμος | Συνταγές
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Σκορδά: Η αντίδραση της για τη «νύφη» του Λιάγκα (16.01.2017 | 20:12)
To standout κομμάτι που θα αναβαθμίσει το απλό σύνολό σου (16.01.2017 | 18:28)
Aνανεωθείτε δοκιμάζοντας κάτι νέο στο μακιγιάζ σας (16.01.2017 | 15:46)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio