e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 22:38
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αγορές
Ημερομηνία: 03.01.2017 | 12:19

Αισιοδοξία στα χρηματιστήρια, λόγω Τραμπ

Οι συμμετοχές σε μετοχές διεθνών ομίλων ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου
Newsroom Κ, Αθήνα
Το 2016 παρατηρήθηκαν ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης από τις ΗΠΑ έως τις αναδυόμενες αγορές.

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα διεθνή χρηματιστήρια ενόψει της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Τον Δεκέμβριο οι συμμετοχές τους σε μετοχές διεθνών ομίλων ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου, καθώς στοιχημάτισαν ότι οι δημοσιονομικές δαπάνες, που υπόσχεται ο ίδιος, θα συμβάλουν σε επιτάχυνση της ανάπτυξης και άνοδο του πληθωρισμού. Τα σχετικά προκύπτουν από έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, στην οποία συμμετείχαν 45 διαχειριστές κεφαλαίων και επικεφαλής τμημάτων επενδύσεων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Τον προηγούμενο μήνα τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για μείωση της φορολογίας και αύξηση των δαπανών εκτίναξαν τους δείκτες στη Γουόλ Στριτ στα ύψη, με τους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές σε παντός είδους εταιρείες από τράπεζες και ενέργεια μέχρι πρώτες ύλες και άλλους ομίλους συναφείς με υποδομές.

Τον Δεκέμβριο οι επενδύσεις τους σε μετοχές έφθασαν το 45,3%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, ολοκληρώνοντας μία χρονιά όπου σημειώθηκε σημαντική στροφή του εκλογικού σώματος σε διεθνές επίπεδο προς λαϊκιστικές πολιτικές κινήσεις, οι οποίες τάσσονταν κατά της καθεστηκυίας τάξης. Επιπροσθέτως, το 2016 παρατηρήθηκαν ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης από τις ΗΠΑ έως τις αναδυόμενες αγορές. Ισως η μεγαλύτερη ανατροπή να ήταν η νίκη του κ. Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, του οποίου οι οικονομικές και εμπορικές πολιτικές θα διαμορφώσουν το τοπίο στις επενδύσεις του 2017. «Η οικονομική πολιτική Τραμπ θα αποδειχθεί βασικός παράγοντας αυτή τη χρονιά. Εφόσον εφαρμοστούν οι προτεινόμενες δαπάνες, η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τότε το ΑΕΠ θα ενισχυθεί, όπως και ο πληθωρισμός και τα κέρδη», παρατηρεί ο Ματέο Γκερμάνο, επικεφαλής επενδύσεων της Pioneer Investments. Εάν δεν κατορθώσει να προωθήσει τα ανωτέρω, θα υπάρξει αστάθεια, αλλά δεν θα παύσουν να παρουσιάζονται ευκαιρίες. «Θα δοθούν καλές ευκαιρίες να αγοράσει κανείς μετοχές, έχοντας, όμως, κατά νου να περιορίσει την έκθεσή του, όταν τα πράγματα φανούν πολύ καλά για να είναι πραγματικά», επισημαίνει ο Τρέβορ Γκρίτασμ, επικεφαλής ποικίλων περιουσιακών στοιχείων στη Royal London Asset Management. Οι όμιλοι, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την επενδυτική αισιοδοξία, είναι όσοι άμεσα σχετίζονται με έργα υποδομών, οι ενεργειακοί, όσοι έχουν να κάνουν με πρώτες ύλες, αλλά και οι προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες, η άμυνα και η τεχνολογία.

Αν και οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι οι τιμές των μετοχών δεν είναι φθηνές, ωστόσο ορισμένοι διαχειριστές επενδύσεων διατείνονται πως αποδίδουν καλύτερα από τα ομόλογα και ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο ενόσω ο ρυθμός της ανάπτυξης θα επιταχύνεται φέτος.

Ορισμένοι, όπως ο Ράιαν Μπουθρόιντ, αναλυτής της ομάδας ποικίλων περιουσιακών στοιχείων της Henderson Global Investors, ισχυρίζεται ότι οι μετοχές των ιαπωνικών εταιρειών και εκείνων της Ευρωζώνης βρίσκονται σε καλύτερη θέση να επωφεληθούν από την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας από εκείνες στις ΗΠΑ. Η συνολική συμμετοχή των διεθνών επενδυτών στα ομόλογα ήταν 40,8%, με ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων να σημειώνουν ότι οι τίτλοι οι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό προσφέρουν καλές αποδόσεις, ειδικά εκτιμώντας την πρόσφατη άνοδο του πετρελαίου. Αναφορικά με το δολάριο, το οποίο ενισχύθηκε στα υψηλότερα 14ετίας προς ένα καλάθι νομισμάτων πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στα μέσα Δεκεμβρίου, μόνο το 52% των συμμετεχόντων επενδυτών εξέφρασε την άποψη ότι η ισοτιμία του με το ευρώ θα υποχωρήσει κάτω από το 1/1 το 2017.

Το ευρώ βρίσκεται στο σχεδόν 1,0462 δολάριο. Αναλυτές εκτιμούν πως η όποια εξασθένηση κάτω από το 1 προς 1 θα αποβεί βραχύβια. Τέλος, ο κ. Μπουθρόιντ της Henderson προβλέπει ότι «στα μέσα του 2017 πιθανώς να αποδυναμωθεί το δολάριο ως προς το ευρώ, καθώς θα επανέλθει η συζήτηση για αναδίπλωση του προγράμματος της ΕΚΤ, οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη θα υποχωρήσουν και το σχέδιο Τραμπ θα έχει διασαφηνιστεί πιο πολύ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | αγορές | ΗΠΑ | Τραμπ

Αγορές: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα | 22:38
Συνελήφθη ένας άνδρας για το ύποπτο πακέτο στον Λευκό Οίκο | 22:27
Ο Τραμπ κατάργησε τις περιβαλλοντικές προστασίες της εποχής Ομπάμα | 22:09
Τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου «βλέπει» η Αθήνα | 21:57
Οριακή ήττα Ερντογάν «δείχνουν» οι περισσότερες δημοσκοπήσεις | 21:37
#KGRAPHS
Πάνω από 150.000 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών στην Ελλάδα | 27/03/2017
Τα δάνεια αύξησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων | 13/03/2017
Γιατί ο εμβληματικός Γ. Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple | 06/03/2017
Ελλάδα: Περιόρισε τις απώλειες των ηλεκτρονικών η Black Friday | 20/02/2017
Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου | 12/02/2017
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom Κ, Αθήνα
Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα | 28/03/2017
Τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου «βλέπει» η Αθήνα | 28/03/2017
Οριακή ήττα Ερντογάν «δείχνουν» οι περισσότερες δημοσκοπήσεις | 28/03/2017
Άνοδος 2,78% στο ΧΑ | 28/03/2017
Τα σχέδια τραπεζών λόγω Brexit | 28/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio