e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 22:46
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 01.01.2017 | 19:58

Τα ψεύτικα ερωτήματα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Το περιστατικό με τον ευρωβουλευτή Μαυρίδη, ο οποίος άφησε υπονοούμενα για το καθεστώς κάτω από το οποίο εργάζεται στην Τουρκία η δημοσιογράφος Άννα Ανδρέου και πως η ίδια δεν τυγχάνει, μυστηριωδώς κατά τον ίδιο, καμίας δίωξης από τον Ερντογάν, φέρνει στην επιφάνεια δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το ποιος είναι πατριώτης και ποιος δεν είναι, είναι ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι εμπλεκόμενοι στη συζήτηση θα προσπαθήσουν και πάλι να πείσουν εαυτόν και αλλήλους ότι εκείνοι έχουν πράξει το άπαν για την πατρίδα και οι υπόλοιποι είναι λίγο ώς πολύ προδότες. Η επανάληψη του σεναρίου αυτού, δεν είναι πρωτόφαντη. Κάθε φορά που εν γένει ο ελληνισμός βαίνει προς μια περίοδο αλλαγών, μια εξαυτών είναι το Κυπριακό, αναδύεται ο διαχωρισμός μεταξύ των ατόμων και η ενάντια επιχειρηματολογία στις πράξεις του καθενός. Ο κ. Μαυρίδης εξυφαίνει αυτό το πνεύμα όταν διερωτάται πώς και γιατί ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει ακόμη φυλακίσει τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο. Εξυφαίνει, και δη ως πολιτικός που δεν θα έπρεπε κανονικά να τροφοδοτεί τα πάθη, τον διαχωρισμό που ξεπερνά τα όρια του ακραίου λόγου και ως χειριστής του λόγου, θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός.

 Όχι μόνο δεν ήταν, αλλά στη συνέχεια πήγε ακόμη παραπέρα εφόσον το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στην απάντησή του ο ευρωβουλευτής και θέλοντας να υπερασπιστεί παραπάνω αυτά που είπε παρά να απολογηθεί, θεώρησε σωστό να προσβάλλει τη νοημοσύνη των όσων έκαναν τον κόπο να διαβάσουν το τι έγραψε ως απολογία: «Επειδή υπήρξαν αντιδράσεις και σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, για προσβλητικές αναφορές μου σε άρθρο μου (ημερομηνίας 24 Δεκεμβρίου 2016 στον‘Φιλελεύθερο’) εναντίον της δημοσιογράφου Άννας Αντρέου, οφείλω να σημειώσω ότι δεν διατύπωσα, ούτε είχα πρόθεση και ούτε υπονοούσα ότι η δημοσιογράφος Α. Αντρέου είναι φερέφωνο του τουρκικού κράτους ή του Ερντογάν. Τιμώ το δημοσιογραφικό επάγγελμα και απολογούμαι σε όσους δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις». Το υπόβαθρο ποιο είναι και εφόσον από εκεί πηγάζει η όλη υπόθεση. Το βιβλίο που έγραψε η δημοσιογράφος. Ορμώμενος από την εκεί διαφωνία του, ο ευρωβουλευτής κάνει το άλμα και περνάει στην άλλη πλευρά, χάνοντας κάθε έννοια λογικής στον λόγο του, υψώνει εαυτόν ως«πατριώτη» εφόσον κατά τον ίδιο η δημοσιογράφος συγκαλύπτει εγκληματίες και στο τέλος υβρίζει τον μέσο αναγνώστη «απολογούμενος» σε όσους δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις.

Οι οποίοι δημιούργησαν λάθος τις εντυπώσεις από μόνοι τους, όχι από όσα εκείνος είπε. Είναι ύβρις με όλη τη σημασία της λέξεως, πέραν των όσων άλλων είπε και αφορούν τη δημοσιογράφο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όμως, είναι κατ’ εμέ και αναμενόμενο. Καμία έκπληξη δεν παρουσιάζει η στάση του ευρωβουλευτή και άλλες που θα μοιάζουν με αυτή και θα τις δούμε στο εγγύς μέλλον. Την κ. Ανδρέου δεν τη γνωρίζω, αναγνωρίζω όμως τη λάσπη προς ένα συγκεκριμένο άνθρωπο ή επάγγελμα. Αναγνωρίζω πως το κόψιμο και το ράψιμο συνειδήσεων μέσω της προσβολής, της μείωσης, μέσω του άλλα λέω και άλλα εννοώ με σκοπό να δημιουργηθεί μεταξύ μας κλίμα δεν αποτελεί αυτό που πολιτικά ονομάζεται «καλή υπηρεσία». Η Ένωση Συντακτών και το ΚΥΠΕ έβγαλαν τις ανακοινώσεις τους και καλά έκαναν. Εγώ δεν υπερασπίζομαι την ίδια, αλλά αντιμάχομαι τη λογική που πρεσβεύει ο κάθε κύριος Μαυρίδης που για τον ίδιο είναι όλα ή μαύρο ή άσπρο. Ή με εμάς ή με τους άλλους, οπότε δεν μου αρέσουν αυτά που λες ή γράφεις άρα είσαι με τους άλλους και σου αξίζει φυλάκιση.

Μάτωσε ο ελληνισμός από αυτά τα ψεύτικα διλήμματα. Δεν τα έχουμε ανάγκη πλέον, έστω κι αν από τις απαντήσεις τους στο πέρασμα των χρόνων, φαίνεται πως δεν έχουμε διδαχτεί το παραμικρό. Κι αν εν τέλει ήθελε ο κ. Μαυρίδης να περάσει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, τα κατάφερε.

 

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Ενώπιον του δικαστηρίου ο 27χρονος δραπέτης  | 22:46
Πάπας Φραγκίσκος προς τους 27 ηγέτες: «Η Ευρώπη πεθαίνει» | 22:38
Αποσύρεται το νομοσχέδιο που θα αντικαθιστούσε το Obamacare | 22:36
Γεν. Ελεγκτής: Ποιοι παίρνουν επιδόματα για φρουρούς και γραμματείς | 21:56
ΠτΒ: Οι εμμονές της Τουρκίας καθιστούν αδιέξοδες τις διαπραγματεύσεις | 21:30
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Μιχάλη Τσικαλά
Δεύτερη και τυχερή; | 21/03/2017
Πυκνό το πρόγραμμα Αναστασιάδη στις ΗΠΑ | 19/03/2017
Είναι ώρα μας… | 19/03/2017
Σκηνικό επανασυγκόλλησης στο Κυπριακό | 15/03/2017
Άνοιξε ο ασκός  | 14/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio