e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 21:34
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Πρόσωπα
Ημερομηνία: 26.12.2016 | 13:17

Δεν βγήκαν οι αριθμοί των κομμάτων

Η στάση του Προέδρου της ΕΔΕΚ και οι προτεραιότητες με την ανάληψη της Δημαρχίας
Της Μαρίνας Οικονομίδου
«Ένιωσα ηθική ικανοποίηση όταν οι συναγωνιστές μου τίμησαν την 30χρονη συμπόρευσή μας».

«Σε καμιά περίπτωση δεν θεώρησα ότι η εκλογική μάχη θα ήταν εύκολη» αναφέρει σε συνέντευξή του στην«Κ» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η υποψηφιότητά του, όχι μόνο από το γεγονός ότι η ηγεσία της ΕΔΕΚ του γύρισε την πλάτη, αλλά διότι και στον ΔΗΣΥ, που τον στήριζε, υπήρχαν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Ο ίδιος δεν διστάζει να αναφερθεί στην εικόνα του Μαρίνου Σιζόπουλου δίπλα από τον ανθυποψήφιό του την ώρα της καταμέτρησης, σημειώνοντας πως η ηθική ικανοποίηση που ένιωσε από τη στήριξη των συναγωνιστών και ψηφοφόρωντης ΕΔΕΚ ήτανπολύ μεγαλύτερη από την όποια απογοήτευση προκάλεσε η εν λόγω εικόνα. Ο νέος δήμαρχος Λεμεσού μιλάει για το ενδεχόμενο επανακαταμέτρησης, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να εξαρτάται από το μέγεθος της διαφοράς αλλά από το αν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για παρατυπίες.

–Με τη Λεμεσό παραδοσιακά ΑΚΕΛική, τη δυνατή υποψηφιότητα Χρίστου, με την ηγεσία του κόμματός σας εναντίον σας και τις εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΔΗΣΥ, νιώσατε σε καμία περίπτωση πως η υποψηφιότητα σας δεν είχε πιθανότητες νίκης;

-Σε καμιά περίπτωση δεν θεώρησα ότι η εκλογική μάχη θα ήταν εύκολη, αλλά και σε καμιά περίπτωση δεν ένιωσα ότι δεν είχα πιθανότητες νίκης. Από την αρχή πίστευα ότι οι δημοτικές εκλογές είναι θέμα των δημοτών και δεν εξαρτώνται από την κομματική αριθμητική και αυτόαποδείχθηκε στην πράξη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών έκανε την επιλογή του όχι βάσει κομματικών υποδείξεων αλλά στη βάση του τι θεώρησαν ότι είναι καλύτερο για την πόλη τους και για την ποιότητα της ζωής τους.

–Πού οφείλεται η αλλαγή σκυτάλης στον Δήμο Λεμεσού;

-Το αποτέλεσμα στη Λεμεσό κρίθηκε σε πολλά σημεία. Νομίζω όμως ότι ο καθοριστικότερος λόγος ήταν η άποψη που επεκράτησε ανάμεσα στους δημότες της Λεμεσού ότι χρειάζεται μια ανανεωμένη δυναμική στην καλή πορεία που είχε η πόλη τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα των εκλογών απέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αυτή την άποψη, ότι δηλαδή οι Λεμεσιανοί θέλουν ταυτόχρονα και συνέχιση αλλά και αλλαγή στην πορεία της Λεμεσού. Συνέχιση της ανάπτυξης αλλά και αλλαγή ώστε η ανάπτυξη να συμπεριλαμβάνει και μια σειρά από νέες προτεραιότητες και επιπρόσθετα στοιχεία.

–Από το μετριοπαθές πολιτικό σύνθημα «Παίρνουμε τη σκυτάλη-Για μια ακόμα καλύτερη Λεμεσό» προχωρήσατε στο πιο επιθετικό «Φτιάξαμε τη βιτρίνα, ας δούμε τώρα την ουσία». Πού οφείλεται;

-Τα δεύτερο σύνθημα δεν συγκρούεται με το πρώτο, αλλά το συμπληρώνει. Από την αρχή είχαμε πει πως πρόθεσή μας δεν ήταν να μηδενίσουμε ή να αποδομήσουμε ό,τι καλό έγινε μέχρι σήμερα στην πόλη μας αλλά αντίθετα να το αξιοποιήσουμε ως εφαλτήριο για να προσθέσουμε, να συμπληρώσουμε, να διορθώσουμε και να βελτιώσουμετην προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία της Λεμεσού και των πολιτών της. Το δεύτερο σύνθημα έδειχνε ακριβώς την κατεύθυνση και τα στοιχεία στα οποία έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή.

–Η εικόνα του Μαρίνου Σιζόπουλου δίπλα στον ανθυποψήφιό σας κατά την καταμέτρηση, ήταν από μόνη της μία εικόνα που πρωταγωνίστησε τη νύχτα των εκλογών. Εσείς προσωπικά πώς νιώσατε που η ηγεσία της ΕΔΕΚ σας γύρισε την πλάτη σ’ αυτή την αναμέτρηση;

- Η ηθική ικανοποίηση που ένιωσα από το γεγονός ότι οι συναγωνιστές μου, απλά μέλη και ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ, στην μεγάλη πλειοψηφία τους τίμησαν την 30χρονη συμπόρευσή μας, ήταν πολύ μεγαλύτερη από την απογοήτευση από τις εικόνες που είδαμε στην τηλεόραση.

 –Στο ενδεχόμενο που εσείς χάνατε τη δημαρχία με εννέα ψήφους διαφορά θα ζητούσατε επανακαταμέτρηση των ψήφων;

–Το αίτημα για επανακαταμέτρηση δεν πρέπει να εξαρτάται από το μέγεθος της διαφοράς αλλά από το αν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για παρατυπίες ή νοθεία στην αρχική καταμέτρηση.

 –Ποια είναι τα πρώτα βήματα με την ανάληψη της δημαρχίας;

–Πρώτα θα αξιολογήσουμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, τα έργα που είναι δρομολογημένα και τα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί και θα πρέπει να προγραμματιστούν.Η αμεσότερη προτεραιότητά μας είναι ο τρόπος λειτουργίας της δημοτικής μηχανής. Θα μελετήσουμε τρόπους βελτίωσης της αποδοτικότητας της αλλά και αναβάθμισης των υπηρεσιών τουδήμου προς τον δημότη. Όλα τα ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι: εταιρική διακυβέρνηση, αναδιοργάνωση υπηρεσιών, μηχανογράφηση, εσωτερικός έλεγχος. Θα προωθήσουμε ζητήματα που αφορούν τη ευρύτερη λειτουργία του δήμου, όπως οι δημόσιες διαβουλεύσεις για μεγάλα έργα και η εξασφάλιση ενός δικτύου συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον δήμο από ανώτατα ιδρύματα, φορείς και ομάδες επαγγελματιών της πόληςμας. Στους στόχους μας είναι ένα σχέδιο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, όπως επίσης και ένας ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός για το πώς ο δήμος μπορεί να αξιοποιήσει τεράστιες ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη που διαφαίνονται.

 - Ξεχωρίζετε κάποια ως την πλέον σημαντική προτεραιότητά σας;

–Η πιο σημαντική προτεραιότητά μας είναι οι μεγάλες συνοικίες της Λεμεσού. Θα προχωρήσουμε σε μια αξιολόγηση της κατάστασης με στόχο να διαμορφώσουμε ένα πενταετές πλάνο ξεχωριστά για κάθε συνοικία, για έργα υποδομών και δικτύων που να περιλαμβάνουν δρόμους, νερά της βροχής, πλατείες, πράσινο, χώρους άθλησης για τους νέους και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Απαραίτητο στοιχείο του σχεδιασμού μας θα πρέπει να είναι και ο τρόπος χρηματοδότησης των έργων αυτών. Θα επιδιώξουμε να βρούμε τα απαραίτητα κονδύλια από κάθε πιθανή πηγή: κρατική χρηματοδότηση, ευρωπαϊκά προγράμματα, δημοτικοί πόροι, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

 –Ως προς την καθημερινότητα στην πόλη;

–Είναι το τρίτο μεγάλο θέμα και αφορά την αναζήτηση λύσεων για προβλήματα της καθημερινότητάς μας όπως το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Θα αναζητήσουμε λύσεις που να περιλαμβάνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πολυόροφους χώρους στάθμευσης, βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, υποδομές για πεζοκίνηση και ποδηλατοκίνηση. Θα ζητήσουμε από τα Δημόσια Έργα να επισπεύσουν τα αποτελέσματα της μελέτης κινητικότητας που γίνεται τώρα, ώστε να έχουμε τα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής. Πέρα από τις πιο πάνω προτεραιότητες υπάρχουν μια σειρά από πολλά άλλα ζητήματα που θα πρέπει να τους δοθεί ιδιαίτερη σημασία: Τα πάρκα, η δημιουργία ενός περιαστικού μεγάλου πάρκου βόρεια της Λεμεσού. Η κοινωνική πολιτική του δήμου. Θέματα πολεοδομικής ταυτότητας της πόλης. Θέματα πολιτισμού: ανανέωση και προστασία των παραδοσιακών πολιτιστικών γιορτών της Λεμεσού από την πολιτιστική κόπωση, δημιουργία νέων θεσμών, όπως μια μόνιμη δημοτική λυρική σκηνή, μια ορχήστρα δωματίου, ένα ετήσιο θεσμό θεάτρου-όπερας-μουσικής-χορού από κυπριακές παραγωγές, να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο Πολιτισμού για πρακτική στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη μας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Αφιερώματα | Πρόσωπα | εκλογές

Πρόσωπα: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
O Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ήταν γεννημένοι ο ένας για τον άλλον  | 21:34
CDU: Ευρεία στήριξη στην υποψηφιότητα Σόιμπλε | 21:18
Αύριο στην «Κ»:Σερντάρ Ντενκτάς:Προκρίνω λύση δύο κρατών | 20:56
Αύριο στην «Κ»: Αβέρωφ: Θα συναντιόμουν με τον διάβολο για την πατρίδα | 20:51
Όταν ο George Clooney «κατάντησε» ο σύζυγος της Amal | 20:45
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Πριν το καλοκαίρι η υποψηφιότητα του Ενδιάμεσου | 25/03/2017
Με restart στην οικονομία οδεύει στο ’18 το ΑΚΕΛ  | 24/03/2017
Με επιστολή ρίχνει το γάντι στον Ενδιάμεσο ο Λιλλήκας | 24/03/2017
Είναι κακή η σύνεση; | 22/03/2017
Πώς το ΑΚΕΛ συναίνεσε στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλιους | 22/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio