e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 22:38
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
νέα κινητά - tablets social
Geek
Ημερομηνία: 25.12.2016 | 14:51

H καισαρική επηρέασε την εξέλιξή μας

Οι επεμβάσεις της ιατρικής επηρεάζουν τους μηχανισμούς της φυσικής επιλογής
Newsroom Κ, Αθήνα
Γυναίκες αναγκάζονται σε καισαρική εξαιτίας της στενότητας της λεκάνης τους.

Oσο παράξενο και αν ακούγεται, η διαδεδομένη πρακτική της καισαρικής τομής επηρεάζει την ανθρώπινη εξέλιξη. Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες αναγκάζονται να υποβληθούν στην επέμβαση, εξαιτίας της στενότητας της λεκάνης τους, ενώ, όπως υπολογίζουν οι ερευνητές, οι περιπτώσεις όπου το έμβρυο δεν μπορεί να γεννηθεί φυσιολογικά γιατί δεν χωράει να διέλθει του κόλπου έχουν αυξηθεί από τριάντα ανά χίλιες γεννήσεις, όπως ήταν τη δεκαετία του 1960, σε τριάντα έξι ανά χίλιες γεννήσεις.

Μελετώντας ιστορικά το φαινόμενο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, πριν από τις ιατρικές εξελίξεις, τα γονίδια που ευθύνονται για την αδυναμία του φυσιολογικού τοκετού δεν θα επιβίωναν, αφού μητέρα και νεογνό θα πεθαίναν κατά τη διάρκειά του. Οι ερευνητές στην Αυστρία που εκπόνησαν τη μελέτη επισημαίνουν ότι οι τάσεις που καταγράφονται σήμερα και η συχνά αβασάνιστη καταφυγή στην καισαρική τομή θα εξακολουθήσουν, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι θα έρθει μια ημέρα που ο φυσιολογικός τοκετός θα θεωρείται αναχρονιστικός.

Ειδικότερα ο δρ Φίλιπ Μίτεροκερ, του Τμήματος Θεωρητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, επισήμανε ότι το θέμα του φυσιολογικού τοκετού αποτελεί σημαντικό ερώτημα για την κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης. «Γιατί το ποσοστό των γεννήσεων κατά τις οποίες το μωρό δεν μπορεί να γεννηθεί φυσιολογικά είναι τόσο υψηλό; Χωρίς τις επεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, τα προβλήματα αυτού του τύπου αποδεικνύονται μοιραία και αυτό έχει σημασία όσον αφορά τους μηχανισμούς της φυσικής επιλογής. Οι γυναίκες που διαθέτουν πολύ στενή λεκάνη δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν του τοκετού πριν από έναν αιώνα. Σήμερα, όμως, ζουν και έτσι κληροδοτούν τα γονίδια για τη στενή λεκάνη στις θυγατέρες τους», τονίζει ο Αυστριακός ειδικός.

Οσοι ασχολούνται με την ανθρώπινη εξέλιξη είχαν επανειλημμένως αναρωτηθεί γιατί με το πέρασμα των ετών η γυναικεία λεκάνη δεν φαρδαίνει. Το κεφάλι του ανθρώπινου βρέφους είναι συγκριτικά μεγαλύτερο από αυτό των άλλων πρωτευόντων, γεγονός που σημαίνει ότι τα μεγάλα πρωτεύοντα, όπως, παραδείγματος χάριν, οι χιμπατζήδες, γεννούν με πολύ μεγάλη ευκολία.

Οι ερευνητές επινόησαν ένα μαθηματικό μοντέλο και χρησιμοποιήσαν στοιχεία από τις έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και άλλων φορέων που συλλέγουν στοιχεία για τους τοκετούς. Αναλύοντας τα στοιχεία, διαπίστωσαν την ύπαρξη δύο αντίθετων εξελικτικών δυνάμεων. Η μία τάση που καταγράφεται δείχνει ότι τα νεογνά γεννιούνται μεγαλύτερα, γεγονός που κατά κανόνα σημαίνει ότι βρίσκονται σε καλύτερη υγεία. Ωστόσο, συχνά, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, δεν μπορούν να γεννηθούν φυσιολογικά, κάτι που πριν από μερικά χρόνια θα απέβαινε μοιραίο τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος, και αυτό θα σήμαινε ότι οι γυναίκες δεν θα κληροδοτούσαν τα γονίδιά τους. «Η μία πλευρά αυτής της επιλεκτικής δύναμης, η τάση δηλαδή να γεννιούνται μικρότερα μωρά, έχει εξαφανιστεί λόγω της μεγάλης διάδοσης των καισαρικών τομών. Βεβαίως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στόχος μας δεν είναι να κατακρίνουμε μια ιατρική πρακτική, αλλά σαφώς υπάρχει κάποια επίδραση στην εξελικτική μας πορεία», κατέληξε ο Αυστριακός ερευνητής.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι παγκοσμίως οι περιπτώσεις όπου το μωρό δεν χωράει για να περάσει από τον γυναικείο κόλπο ανερχόταν σε 3%. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 έως 60 ετών, το ποσοστό αυτό παρουσίασε αύξηση και αγγίζει σήμερα το 3,3 - 3,6%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Geek | Επιστήμη

Geek: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο φως οι πρώτες πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ
ΠΗΓΗ: CNN
Υπολογιστής αναγνωρίζει τις τάσεις αυτοκτονίας
ΠΗΓΗ: sport-fm.gr
Το ψηφιακό βιβλίο στην υπηρεσία της εκπαίδευσης
Του Απόστολου Κουρουπάκη
«Τέλος» το WhatsApp για εκατομμύρια smartphone
Newsroom 24sports
Ζούμε μία ζωή σε... πολλά σύμπαντα
ΠΗΓΗ: ΒΒC
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017
Ρομποτικός εξω-σκελετός «ξανασηκώνει» ασθενείς με κινητικά προβλήματα
Ο πρώτος ουρανοξύστης με 3D εκτύπωση κατασκευάζεται στο Ντουμπάι
Samsung: Και στην Κύπρο η αναβάθμιση σε Android 7.0 Nougat
Κορυφαίο παραμένει το iPhone7
O εγκέφαλος μπορεί να λειτουργεί για 10 λεπτά μετά τον θάνατο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio