e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:40
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 19.12.2016 | 20:57

Η Νεα εντολή που έφτασε στο επιτελείο του τουρκικού στρατού

Του Νίκου Στέλγια

Υπό κανονικές συνθήκες σήμερα θα θέταμε συνοπτικά επί τάπητος τις απόψεις μας για τον αντίκτυπο των δημοτικών εκλογών, κυρίως του φαινομένου της αποχής, στο Κυπριακό και στην ομοσπονδιακή λύση. Παράλληλα, θα εστιάζαμε σε κάποια ζητήματα, τα οποία αναλύουμε στην νέα τουρκική μελέτη μας, η οποία φέρει τον τίτλο «Φιλελεύθερος Φεντεραλισμός (Liberal Federalizm, Εκδόσεις Khora, Λευκωσία: 2016)». Ωστόσο, για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις μας πρόλαβαν. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Καισαρείας, στην Άγκυρα δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες επιφυλάσσουν αντίκτυπο για ολόκληρη την περιοχή.

Η συγκεκριμένη στήλη πληροφορείται ότι λίγες ώρες μετά το νέο χτύπημα στην Καισαρεία, στην συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Μπιν Αλί Γιλντιρίμ συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής μας. Το τουρκικό Προεδρικό, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο «consept» ασφάλειας. Οι Τούρκοι στρατηγοί και το επιτελείο των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών θεωρεί ότι οι επιθέσεις των Κούρδων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πρώτο επίπεδο στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Με βάση την στρατηγική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», η Άγκυρα μελετά σχέδια που έχουν ως σημείο εκκίνησης την ισοπέδωση των προπύργιων και φυλακίων του κουρδικού κινήματος στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και του Ιράκ.

Με άλλα λόγια, ενώ μέχρι την επίθεση στο Ντολμάμπατσε της Πόλης, η τουρκική πλευρά φαινόταν ότι ήταν έτοιμη και πρόθυμη να περιορίσει τις επιθέσεις της μέχρι την πόλη Αλ Μπαπ της Συρίας, στην νέα περίοδο η τουρκική επιθετικότητα ξεπερνά τα όρια αυτής της πόλης και πλέον αφορά ολόκληρο το Ροζάβα, δηλαδή την Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας, την Μουσούλη και κάποιες σημαντικές περιοχές στο βόρειο Ιράκ. Οι τελευταίες πληροφορίες μας λοιπόν δείχνουν ότι το επιτελείο του τουρκικού στρατού έχει λάβει από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας την εντολή να μελετήσει διάφορα εναλλακτικά σχέδια για αυτές τις περιοχές. Τα σχέδια του τουρκικού στρατού, εκτός από την κατάληψη σημαντικών γεφυρωμάτων, συμπεριλαμβάνουν και κάποιους «ευαίσθητους» υπολογισμούς που αφορούν τον ενδεχόμενο αριθμό απωλειών στην νέα αντιπαράθεση με την κουρδική πλευρά.

Δρομολογώντας τις προαναφερόμενες προετοιμασίες, η Άγκυρα λαμβάνει υπόψη της μια σειρά παραγόντων. Πρώτον, συμπεραίνει ότι η αλλαγή ηγεσίας στην Ουάσιγκτον παρέχει στην Τουρκία ένα χρονικό περιθώριο εντός του οποίου η χώρα θα μπορεί να κινείται στην ευρύτερη περιοχή με σχετική ελευθερία. Δεύτερον, στους Κούρδους του Ιράκ δίνεται η υπόσχεση της οικονομικής και διπλωματικής βοήθειας σε περίπτωση ανακήρυξης ανεξαρτησίας του κουρδικού κράτους. Τρίτον, όσον αφορά την Ρωσία, στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι η Μόσχα έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της στην Συρία. Επίσης, Μόσχα και Άγκυρα αντιμετωπίζουν με καχυποψία την συνεργασία των Κούρδων με την Ουάσιγκτον. Τέλος, η Άγκυρα θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή για τα νέα σχέδια της έρχεται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, της οποίας η οργή θα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο μια ώρα αρχύτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έμπειρος Τούρκος αναλυτής Φεχίμ Τάστεκιν, πριν από λίγο καιρό, συνομιλώντας με την Κ σχετικά με τις νέες κινήσεις της Άγκυρας, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «όνειρα θερινής νυκτός». Από την δική του σκοπιά, η κατάληψη του Ροζάβα και του Βορείου Ιράκ είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο, υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες, η Άγκυρα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει με επιτυχία.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Πέντε αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς στην Αγία Νάπα | 07:40
Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις | 07:33
Παρουσιάστηκε το νέο Galaxy S8 και S8+ | 07:23
Ισραήλ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνια  | 07:02
Γαλλία: Μακρόν για Πρόεδρο δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις | 22:33
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Στέλγια
Η Τουρκία τερματίζει την επιχείρηση της «Ασπίδας του Ευφράτη» | 29/03/2017
Σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας | 29/03/2017
Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας | 29/03/2017
Νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις | 29/03/2017
Ξεκίνησαν φυλακίσεις Κούρδων στην Τουρκία | 28/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio