e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 17:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Γαστρονόμος | Βραβεία Γαστρονόμου
Ημερομηνία: 13.12.2016 | 17:54

Βραβείο Ποιότητας 2016 Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική

Στα Γλυτζιηστά του Γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου Κοιλανίου
Του Γιάννη Αδειλίνη
Τα περίφημα γλυτζιηστά

Το παραδοσιακό γλυκό του Κοιλανίου
Ο Γυναικείος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού προσπαθεί να το κάνει ευρύτερα γνωστό. Γλυκό, ελαφρύ και μυρωδάτο, γαρνίρεται με σουσάμι και κιούλι.

Τα γλυτζιηστά είναι κεραστικό γλυκό που προσφέρεται σε γιορτινά τραπέζια, κυρίως σε γάμους και αρραβώνες. Το παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν από παλιά στο Κοιλάνι, όμως, είναι σχεδόν άγνωστο στην υπόλοιπη χώρα. Από χωριάτικο αλεύρι μαζί με φαρίνα, λίγο λάδι, αλάτι και νερό, πλάθεται και κόβεται με περίτεχνο τρόπο, τηγανίζεται, σιροπιάζεται και σερβίρεται γαρνιρισμένο με σουσάμι και φύλλα από κιούλι. Μια απλή λιχουδιά γεμάτη γεύση που γλύφεις και τα δάχτυλά σου.


Ο Γυναικείος Πολιτιστικός Σύλλογος Κοιλανίου έχει καθιερώσει τη Γιορτή του Γλυτζιηστού στα τέλη Ιουνίου και επιδιώκει να κάνει ευρύτερα γνωστό το γλυκό του χωριού. Στο Κοιλάνι βέβαια κάποιες νοικοκυρές φτιάχνουν γλυτζιηστά κατά παραγγελία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα βρίσκεις και στη Λεμεσό στο εργαστήριο της Χαράς Κουταλιανού, ενεργό μέλος του Γυναικείου Συλλόγου. «Τα άλλα παραδοσιακά γλυκά τα βρίσκεις όπου θέλεις. Παντού έφτιαχναν πισσίες και δάκτυλα, όμως δεν έφτιαχναν τα γλυτζιηστά, επειδή θέλαμε να παραμείνουν στο Κοιλάνι, δεν τα αφήναμε εύκολα να βγουν έξω από το χωριό», απαντά στην απορία μας η κ. Κουταλιανού. Ποιο είναι το μυστικό για να γίνει τέλειο; «Να τηγανιστεί έγκαιρα για να μην κολλήσουν τα φύλλα και το σιρόπι να μην είναι πολύ δεμένο, ούτε αραιωμένο».


ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
 |
Νοικοκυρές στο Κοιλάνι τα φτιάχνουν με παραγγελία, τον Ιούνιο στη γιορτή του Γλυτζιηστού και στο εργαστήρι της Χαράς Κουταλιανού. Τηλ. 99618109


Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βραβείο Ποιότητας 2016 Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική
(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Η μητέρα της Κολίδα μιλά για το τροχαίο στο Survivor (30.03.2017 | 16:33)
Ο νέος ρόλος της Ivanka Trump (30.03.2017 | 16:20)
H απίστευτη βίλα στην οποία γιόρτασε η Mariah Carey τα γενέθλιά της (30.03.2017 | 15:53)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio