e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 21:34
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Γενικά
Ημερομηνία: 12.12.2016 | 12:31

Όραμά μου μια ενιαία Λευκωσία

Η πρωτεύουσα των πολλών ταχυτήτων, η αναδιάρθρωση του δήμου και η Λευκωσία σε ασφυξία
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Έχω την κατάρτιση και τις γνώσεις για αποτελεσματική λειτουργία της Λευκωσίας λέει ο Π.Σταυρινίδης

Όραμά μου, μία ενιαία Λευκωσία, με έναν ενιαίο σχεδιασμό, λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκωσίας Παναγιώτης Σταυρινίδης. Ο κ. Σταυρινίδης εξηγεί γιατί θέτει ως προτεραιότητα της προεκλογικής του το Κυπριακό και απορρίπτει ως προϋπόθεση την πείρα σε πολιτικά αξιώματα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της πρωτεύουσας. Ασκεί παράλληλα επικρίσεις για έργα μικρής εμβέλειας που καθυστερούν να ολοκληρωθούν αλλά και για το γεγονός ότι οι ακριτικές περιοχές της Λευκωσίας, Καϊμακλί και Παλλουριώτισσα έχουν μέχρι σήμερα παραμεληθεί.

–Λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου αδιαφορία. Πού οφείλεται;
–Υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος λόγος με θλίβει καθώς έχει να κάνει με μία γενική απαξίωση και αποστασιοποίηση του πολίτη από τα πολιτικά πράγματα. Τις ευθύνες για όλα αυτά φέρουν πάνω από όλα οι ίδιοι οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το Κυπριακό και με χαροποιεί, καθώς είμαι από τους ανθρώπους που έχουν στο όραμά τους το λαϊκό αίτημα για επανένωση του τόπου. Δεν είναι τυχαίο που σε ανύποπτο χρόνο, όταν είχα κάνει την εξαγγελία της υποψηφιότητάς μου, αυτή έγινε μέσα από το γενικότερο όραμα ανάπτυξης της Λευκωσίας διά μέσου και της επανένωσής της.
–Οι δημοτικές εκλογές είναι όμως πρωτίστως τοπικού χαρακτήρα. Γιατί επιλέξατε ως προτεραιότητα της προεκλογικής σας το Κυπριακό;
–Βεβαίως και είναι τοπικού χαρακτήρα οι δημοτικές εκλογές. Όλοι ξέρουμε πως η λύση θα προκύψει από τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων και τις εγγυήτριες δυνάμεις εκεί όπου τίθεται ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας. Από την άλλη, ωστόσο, τίθεται η πραγματική εφαρμογή της λύσης και η προετοιμασία της κοινωνίας, να αποδεχτεί τη λύση. Αν αυτό δεν είναι ενταγμένο στη γενική φιλοσοφία και το όραμα του δημάρχου της μόνης μοιρασμένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη, τότε θεωρώ πως λείπει κάτι σημαντικό.
–Δεν έχουν γίνει ήδη τέτοιες επαναπροσεγγιστικές πρωτοβουλίες;
–Τα τελευταία χρόνια, όχι. Στο παρελθόν, σε εποχές δύσκολες, βλέπαμε δημάρχους με το όραμα του Λέλλου Δημητριάδη για μία ενιαία Λευκωσία, με έναν ενιαίο σχεδιασμό. Αυτοί οι άνθρωποι τότε έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά για να διατηρηθεί το όραμα ενοποίησης της Λευκωσίας. Λυπάμαι, αλλά τουλάχιστον την τελευταία πενταετία είναι κυρίως προσχηματικές οι ενέργειες που γίνονται και δεν εμπνέουν καν τον κόσμο, ότι η Λευκωσία έχει τη φλόγα της επανένωσης. Αυτό το όραμα έρχομαι να προσθέσω και επιπρόσθετα σε ό,τι αφορά τα της καθημερινότητας του δήμου, επιδιώκω μια μορφή αποτελεσματικότητας σε όλες τις πτυχές γιατί κι εκεί δυστυχώς οι υπηρεσίες του δήμου προς τους δημότες πάσχουν σε μεγάλο βαθμό. Ο Λευκωσιάτης και ο Κύπριος είναι άνθρωποι της υπομονής. Αλλά καμιά φορά κάνουμε κατάχρηση αυτής της υπομονής ώσπου να τον φέρουμε σε όρια νευρικού κλονισμού.
Η Λευκωσία βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Μπορεί να πάρει την πρωτεύουσα μπροστά ένα πρόσωπο εντελώς άπειρο από πολιτικά αξιώματα και ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης;
–Εξ όσων θυμάμαι ούτε ο νυν δήμαρχος πριν εκλεγεί δήμαρχος είχε κάποιο δημόσιο αξίωμα. Οπότε δεν νομίζω να θεωρείται προϋπόθεση. Έχω όμως μια δεκαετή εμπειρία εργασίας σε έναν από τους μεγαλύτερους δημόσιους και αυτοδιοικούμενους οργανισμούς στην Κύπρο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Και εκεί είναι τέτοιες οι εμπειρίες διοίκησης που αποκτούμε καθημερινά –επειδή είναι αυτοδιοικούμενος οργανισμός– που θεωρώ ότι έχω πλέον και την κατάρτιση και τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία ώστε υπό την ηγεσία μου ο δήμος να ζήσει μια νέα μορφή αποτελεσματικής λειτουργίας.
–Υπάρχει Λευκωσία δύο ταχυτήτων;
–Ας είμαστε ειλικρινείς. Μπορεί κανείς να δει μια Λευκωσία τριών ή περισσότερων ταχυτήτων. Γειτονιές του Καϊμακλίου και της Παλλουριώτισσας έχουν μείνει στο έλεος του Θεού. Είτε έχουν αφεθεί στο έλεος της μοίρας τους είτε όταν προβαίνει ο δήμος σε μικρής εμβέλειας έργα, οι εργασίες διαρκούν για ένα ολόκληρο χρόνο. Παρόμοια προβλήματα για να είμαι δίκαιος μπορεί να συναντήσει κανείς και σε λεγόμενες πιο αναβαθμισμένες περιοχές, όπως στον Άγιο Ανδρέα, φέρνοντας πάρα πολλούς κατοίκους στις εκεί γειτονιές στα όρια νευρικού κλονισμού. Όταν βλέπουμε ένα έργο μικρής εμβέλειας σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ολοκληρώνεται σε 2-3 βδομάδες και σε μας να χρειάζονται έξι μήνες, δεν πρέπει να διερωτόμαστε αν υπάρχει ζήτημα αναποτελεσματικότητας. Υπάρχει και μάλιστα σοβαρό.
–Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες επί των οποίων θα κινηθείτε στο ενδεχόμενο εκλογής σας;
–Πρέπει να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα όπως η πλατεία Ελευθερίας διαφορετικά δεν μπορείς να προχωρήσεις στο αναπτυξιακό σου όραμα. Είναι ακόμα ένα μνημείο αναποτελεσματικότητας στη Λευκωσία. Οι δημότες βασίζονται στις διαβεβαιώσεις του δημάρχου τις οποίες ο ίδιος διαψεύδει. Προτεραιότητά μου είναι να τελειώσει γρήγορα, σωστά, νομότυπα. Από εκεί και πέρα έχεις να κάνεις με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος προς τους δημότες και εκεί μιλούμε για πολλές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και πτυχών της οικονομικής δραστηριότητας στο κέντρο και στην περιφέρεια καθώς παρουσιάζονται πολλά παράπονα από δημότες σε ζητήματα ισονομίας. Στις προτεραιότητές μου θα θέσω και την επιθυμία της κοινότητας Καϊμακλίου για δημιουργία χώρου πρασίνου και χώρου αθλοπαιδιών στο χώρο που βρίσκεται το σωματείο του «Αχιλλέα». Παρά την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον Αχιλλέα Καϊμακλίου, εγώ θα συνεχίσω να ασκώ πιέσεις μαζί με τους Καϊμακλιώτες για να δημιουργηθούν δημόσιοι χώροι άθλησης. Αυτό μαζί με τη δημιουργία υπόγειου χώρου ανάπτυξης ειδικά για τις ανάγκες του κέντρου υγείας του Καϊμακλίου θα δώσουν σημαντική ώθηση στην ποιότητα της περιοχής.
Ποιο είναι το όραμά σας για τη Λευκωσία;
–Συνδέεται με την προοπτική επανένωσης της Λευκωσίας. Όσοι με γνωρίζουν, γνωρίζουν τη δράση μου και στο δικοινοτικό κίνημα αλλά και τις ξεκάθαρες θέσεις μου για το πώς η Λευκωσία μπορεί να αναπτυχθεί. Ο μόνος τρόπος ανάπτυξης είναι πρώτα να αναπνεύσει. Και για να μπορέσει να αναπνεύσει θα πρέπει να φύγουν τα συρματοπλέγματα και τα οδοφράγματα και ό,τι άλλο κρατά αυτή τη στιγμή τη Λευκωσία σε ασφυξία. Εφόσον η ηγεσία του τόπου και στις δύο κοινότητες φέρουν μία λύση που είναι στο πλαίσιο της ΔΔΟ θα πρέπει ο δήμος να είναι έτοιμος να στηρίξει αυτή τη λύση με πράξεις και συνεργασίες. Να προβεί σε τέτοιες ενέργειες ο δήμος που θα κάνει το αρχικό όραμα του Λέλλου Δημητριάδη για μία ενιαία Λευκωσία, πραγματικότητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Όραμά μου μια ενιαία Λευκωσία

Γενικά: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
O Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ήταν γεννημένοι ο ένας για τον άλλον  | 21:34
CDU: Ευρεία στήριξη στην υποψηφιότητα Σόιμπλε | 21:18
Αύριο στην «Κ»:Σερντάρ Ντενκτάς:Προκρίνω λύση δύο κρατών | 20:56
Αύριο στην «Κ»: Αβέρωφ: Θα συναντιόμουν με τον διάβολο για την πατρίδα | 20:51
Όταν ο George Clooney «κατάντησε» ο σύζυγος της Amal | 20:45
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Πριν το καλοκαίρι η υποψηφιότητα του Ενδιάμεσου | 25/03/2017
Με restart στην οικονομία οδεύει στο ’18 το ΑΚΕΛ  | 24/03/2017
Με επιστολή ρίχνει το γάντι στον Ενδιάμεσο ο Λιλλήκας | 24/03/2017
Είναι κακή η σύνεση; | 22/03/2017
Πώς το ΑΚΕΛ συναίνεσε στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλιους | 22/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio