e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 21:34
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Πολιτική
Ημερομηνία: 12.12.2016 | 12:24

Στόχος μία Λευκωσία με οικονομική προοπτική

Οι σχεδιασμοί μιας ενιαίας πρωτεύουσας, η αναβίωση της Μακαρίου και οι ακριτικές περιοχές
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Η Λευκωσία, σε μερικούς μήνες, θα έχει ένα μεγάλο έργο τέχνης στο κέντρο της πόλης

«Νομίζω θα ήταν λάθος, ο διάλογός μας για τις δημοτικές εκλογές και για όσα οι πολίτες αναμένουν να ακούσουν από εμάς, για τη Λευκωσία και για τα καθημερινά τους προβλήματα, να εξελισσόταν σε μία ακόμη αντιπαράθεση για το Κυπριακό» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο νυν δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως προσβλέπει σε λύση λειτουργική και βιώσιμη η οποία να μπορεί να αντέξει στον χρόνο. Ο κ. Γιωρκάτζης μιλάει για τις χρηματοδοτήσεις που κατάφερε να λάβει ο Δήμος την τελευταία πενταετία, οι οποίες βοήθησαν όχι μόνο στην ανάπτυξη της Παλιάς Πόλης, αλλά στην αναβίωση της Μακαρίου και στην υλοποίηση αναβαθμισμένων έργων στις ακριτικές περιοχές της Πρωτεύουσας.

–Λίγες μόνο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές το ενδιαφέρον τον πολιτών και των ΜΜΕ παραμένει περιορισμένο. Πού οφείλεται αυτό;
–Νομίζω ότι σταδιακά αυξάνεται το ενδιαφέρον, όμως έχετε δίκαιο ότι σε σύγκριση με προηγούμενες αναμετρήσεις είναι κάπως μειωμένο. Από τη μία είναι σίγουρα οι εξελίξεις στο Κυπριακό που μονοπωλούν την επικαιρότητα. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί τόσα πολλά στη χώρα μας –και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης– που προκάλεσαν μια δικαιολογημένη απογοήτευση και αποστασιοποίηση των πολιτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση, όμως, είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και τα καθημερινά τους προβλήματα και αυτό της τον ρόλο πρέπει να τον διαφυλάξει και να τον διεκδικήσει ξανά. Γι’ αυτό υποστηρίζω ένθερμα τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη, με λιγότερους, και άρα μακροπρόθεσμα οικονομικά βιώσιμους δήμους, που θα μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες με μειωμένο κόστος.

–Ποια είναι η θέση σας γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, από την κατάληξη των οποίων θα επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η Λευκωσία;

–Όπως και κάθε Ε/κ παρακολουθώ την εν εξελίξει δύσκολη διαδικασία για εξεύρεση λύσης και προσβλέπω σε λύση λειτουργική και βιώσιμη, η οποία να μπορεί να αντέξει στον χρόνο. Νομίζω θα ήταν λάθος, ο διάλογός μας για τις δημοτικές εκλογές και για όσα οι πολίτες αναμένουν να ακούσουν από εμάς, για τη Λευκωσία και για τα καθημερινά τους προβλήματα, να εξελισσόταν σε μία ακόμη αντιπαράθεση για το Κυπριακό. Μπορώ όμως να σας πω τι σε πρακτικό επίπεδο κάνουμε για τη μέρα που η πόλη μας θα επανενωθεί αλλά και για να διαχειριστούμε τα πολλά ζητήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι σήμερα είναι μοιρασμένη. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, σε μια σειρά από ζητήματα, όπως ο σχεδιασμός της πόλης στο πλαίσιο του ενιαίου ρυθμιστικού σχεδίου Λευκωσίας ή η λειτουργία της σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά. Προσωπικά διατηρώ πολύ καλή σχέση με τον Μεχμέτ Χαρμαντζί, ακριβώς γιατί έχουμε όραμα για την επανένωση της πόλης μας και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν. Να σας θυμίσω την κοινή μας περιοδεία με τον Μεχμέτ στη νεκρή ζώνη, για να διαπιστώσουμε την κατάσταση των ερειπωμένων κτηρίων και την κοινή πρωτοβουλία που αναλάβαμε προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για άνοιγμα του οδοφράγματος της Πύλης Πάφου.

Σε πορεία ολοκλήρωσης η πλατεία Ελευθερίας

–Τελικά η καθυστέρηση παράδοσης της πλατείας Ελευθερίας θεωρείται η ανεκπλήρωτη υπόσχεση της θητείας σας;
–Να θυμίσω ότι το έργο προκηρύχθηκε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και τα συμβόλαια με τον πρώτο εργολάβο είχαν υπογραφεί λίγες ημέρες πριν αναλάβουμε εμείς. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη μας, η υλοποίηση του οποίου καθυστέρησε πολύ και εξελίχθηκε σε πρόβλημα ταλαιπωρίας για πολλούς συμπολίτες μας.
Η αλήθεια είναι ότι παραλάβαμε αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο έργο με πάρα πολλά προβλήματα. Θεωρώ όμως ότι αυτή η δημοτική Αρχή έλαβε έγκαιρα ορθές και τολμηρές αποφάσεις και έθεσε ξανά το έργο σε πορεία ολοκλήρωσης. Να σας θυμίσω ότι χρειάστηκε να διακόψουμε το συμβόλαιο με τον πρώτο εργολάβο, όταν το έργο είχε περιέλθει σε τέλμα, και να το επαναπροκηρύξουμε, κάτι που οδήγησε σε μια σημαντική καθυστέρηση. Σήμερα βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης και η Λευκωσία, σε μερικούς μήνες, θα έχει έναν εντυπωσιακό χώρο συνάθροισης, ένα μεγάλο έργο τέχνης στο κέντρο της πόλης, η σύνθεση του οποίου εκτείνεται από την πλατεία Σολωμού μέχρι τον χώρο στάθμευσης Νταβίλα.
–Έχετε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της εικόνας της παλιάς Λευκωσίας. Για τη λεωφόρο Μακαρίου και τις ακριτικές περιοχές τις Λευκωσίας υπάρχει ανάλογο πλάνο ανάπτυξης;
–Σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες καταφέραμε να προωθήσουμε με τεράστια επιτυχία κίνητρα, για προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων στους πεζοδρόμους Λήδρας και Ονασαγόρου και να ολοκληρώσουμε αρκετά έργα στην παλιά Λευκωσία, όπως η ανάπλαση της Ερμού και ο εξωραϊσμός μεγάλου μέρους της εντός των τειχών πόλης. Πιστεύω όμως ότι και η κατάσταση στη Μακαρίου ήδη αλλάζει. Εάν επισκεφθείτε σήμερα τη Λεωφόρο θα διαπιστώσετε ότι νέα καταστήματα έχουν αρχίσει τη λειτουργία τους. Πρόσφατα άρχισαν οι εργασίες για ανέγερση, μετά από δεκαετίες θα έλεγα στη Μακαρίου, νέου πολυώροφου κτιρίου με πολυτελή διαμερίσματα. Σε αυτό συνέτεινε η εφαρμογή του Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας που εμείς διαμορφώσαμε. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση € 28 εκατ., που αρχίζει σύντομα. Παράλληλα πρόσφατα προωθήσαμε σειρά βραχυπρόθεσμων κινήτρων, για προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων. Άρα τα πρώτα μηνύματα για τη λεωφόρο Μακαρίου είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ήδη πραγματοποιούνται έργα αναβάθμισης, στις γειτονιές μας, από το Καϊμακλί και την Παλλουριώτισσα μέχρι τον Άγιο Ανδρέα και τους Άγιους Ομολογητές. Τέλος, βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης το Σχέδιο Περιοχής ΣΟΠΑΖ με το οποίο στοχεύουμε στην αναμόρφωση της περιοχής σε μία νέα προνομιακή περιοχή Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες στους οποίους θα κινηθείτε εάν επανεκλεγείτε και ποιο το όραμά σας για τη Λευκωσία;
–Η βασική προτεραιότητα είναι να υλοποιήσουμε όλα τα έργα που έχουμε σχεδιάσει και για τα οποία έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου €130 εκατομμυρίων. Έργα ουσιαστικά, που αναβαθμίζουν την πόλη και τη ζωή των πολιτών της. Έργα στο κέντρο, αλλά και σε κάθε γειτονιά της πόλης μας. Πέραν της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου και της συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων, να αναφέρω την ανάπλαση του εξωτερικού τόξου της τάφρου (λεωφόρος Στασίνου), την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, τη Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων κ.ά. Το όραμά μου είναι η δημιουργία μιας πόλης φιλικής προς τους κατοίκους της και ελκυστικής προς τους επισκέπτες της. Μιας πόλης καθαρής, λειτουργικής και δημιουργικής, με οικονομική προοπτική, που να σέβεται το περιβάλλον και τη διαφορετικότητα και να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Στόχος μία Λευκωσία με οικονομική προοπτική

Πολιτική: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
O Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ήταν γεννημένοι ο ένας για τον άλλον  | 21:34
CDU: Ευρεία στήριξη στην υποψηφιότητα Σόιμπλε | 21:18
Αύριο στην «Κ»:Σερντάρ Ντενκτάς:Προκρίνω λύση δύο κρατών | 20:56
Αύριο στην «Κ»: Αβέρωφ: Θα συναντιόμουν με τον διάβολο για την πατρίδα | 20:51
Όταν ο George Clooney «κατάντησε» ο σύζυγος της Amal | 20:45
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Πριν το καλοκαίρι η υποψηφιότητα του Ενδιάμεσου | 25/03/2017
Με restart στην οικονομία οδεύει στο ’18 το ΑΚΕΛ  | 24/03/2017
Με επιστολή ρίχνει το γάντι στον Ενδιάμεσο ο Λιλλήκας | 24/03/2017
Είναι κακή η σύνεση; | 22/03/2017
Πώς το ΑΚΕΛ συναίνεσε στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλιους | 22/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio