e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 17:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Γραφήματα
Ημερομηνία: 01.12.2016 | 22:32

Η Λήδρας στους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους παγκοσμίως

Ανεξαρτησίας και Μακαρίου έχουν περίπου τη μισή τιμή ετήσιου ενοικίου ανά τ.μ.
Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
O ακριβότερος εμπορικός δρόμος παγκοσμίως βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

Στους εμπορικότερους δρόμους ανά το παγκόσμιο περιλαμβάνεται η οδός Λήδρας στο κέντρο της Λευκωσίας. Καταλαμβάνει την 59 θέση ανάμεσα στις 71 πιο εμπορικές οδούς για το 2016, όπου σημειωτέον αναρριχήθηκε από την 61η θέση που καταλάμβανε στα περσινά στατιστικά του 2015.

Η τιμή ενοικίου ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως, ανέρχεται για το 2016 στα 480 ευρώ. Η πρόβλεψη της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield που διεξήγαγε την έρευνα, αναφέρει πως οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τα προσεχή χρόνια.

Η Κύπρος μέχρι πριν λίγα χρόνια διέθετε στο ενεργητικό της ως ακριβότερη οδό την Μακαρίου, με αρκετά μαγαζιά και ενοίκια τα οποία ήταν ψηλά. Το ετήσιο ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο για το 2016 ανέρχεται μόλις σε 216 ευρώ σύμφωνα με την ανάλυση, με σταθερές τις προβλέψεις ότι και το επόμενο διάστημα θα παραμένει σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Αυτό αποτυπώνεται και εμπράκτως, με τη Μακαρίου να έχει ερημώσει τρόπον τινά, διότι ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις και μαγαζιά μεταφέρονται σε περιοχές εκτός κέντρου.

Οι περιοχές που έχουν ζήτηση, είναι οι νεόδμητες, όπως η Έγκωμη, με τη ζήτηση αλλά και τα ενοίκια καταστημάτων να έχουν πάρει την ανιούσα.
Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται - και η κεντρική μέχρι πριν λίγα χρόνια, οδός της Λεμεσού - η Ανεξαρτησίας. Το ετήσιο ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται επίσης στα 216 ευρώ, όπως και της Μακαρίου.

Οι προβλέψεις της εταιρείας δείχνουν ότι και σε αυτή την οδό τα δεδομένα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα στο προσεχές μέλλον. Η κατασκευή όμως του παραλιακού μετώπου με τις συνεχείς αναβαθμίσεις και την κατασκευή της Μαρίνας, ενδεχομένως έχουν ρίξει τη ζήτηση για την Ανεξαρτησίας.

Αντιθέτως, αυξάνεται η ζήτηση για τα καταστήματα στην παραλιακή περιοχή και ειδικά κοντά στη μαρίνα και στο παλιό λιμάνι. Για τη μεγάλη αποκέντρωση της ζήτησης για τα καταστήματα, ευθύνονται και τα Mall που στην περίπτωση της Κύπρου δεν στεγάζονται σε κεντρικές ή παραδοσιακές αρτηρίες της κάθε επαρχίας.

Οι τοποθεσίες που επιλέγουν να εγκατασταθούν, είναι συχνά σε αναπτυσσόμενες περιοχές εκτός κέντρου, ανεβάζοντας τις τιμές των ενοικίων σε καταστήματα των γύρω περιοχών, αλλά αυτομάτως «κλέβοντας» ζήτηση από τις τιμές για τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Ακριβή η Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα της κρίσης, παρά τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και της μείωσης των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο, η ακρίβεια παραμένει για τους καταστηματάρχες.

Η οδός Ερμού κατατάσσεται και αυτή στην παγκόσμια κατάταξη των ακριβότερων εμπορικών δρόμων του κόσμου και συγκεκριμένα στην 25η. Το ετήσιο κόστος ενοικίασης καταστήματος στην Ερμού ανέρχεται πλέον περίπου σε 2.340 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Άλλοι εμπορικοί δρόμοι της Ελλάδας οι οποίοι είναι δημοφιλείς, είναι η Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας, η Μεταξά στο κέντρο της Γλυφάδας, η Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά, η Σωτήρος στον Πειραιά, η Χαιμαντά στην Αθήνα, η Τσιμισκή και η Προξένου Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά, το μικρότερο ετήσιο ενοίκιο ανά τ.μ. έχει η Προξένου Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη με 600 ευρώ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος βρίσκεται στο Παρίσι της Γαλλίας και συγκεκριμένα στην Avenue des Champs Élysées, με το μέσο ετήσιο ενοίκιο να ανέρχεται για το 2016 στα 13.255 ευρώ το τ/μ. Δεύτερη στην κατάταξη έρχεται το Λονδίνο και συγκεκριμένα η New Bond Street, με μέσο ετήσιο ενοίκιο στα 12.434 ευρώ ανά τ/μ. Τον τρίτο πιο ακριβό εμπορικό δρόμο κατέχει το Μιλάνο της Ιταλίας, και συγκεκριμένα ο Via Montenapoleone, με το μέσο ετήσιο ενοίκιο να φτάνει τα 12.000 ευρώ ανά τ/μ.

Εμπορικές ευκαιρίες

Παρά το γεγονός πως το Παρίσι διαθέτει έναν από τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους ανά το παγκόσμιο και τον ακριβότερο σε όλη την Ευρώπη, η συγκεκριμένη ήπειρος παρουσιάζει και εμπορικές ευκαιρίες.

Ο πιο προσιτός εμπορικός δρόμος βρίσκεται στην Λιθουανία και συγκεκριμένα στην πόλη Κάουνας, με ετήσιο ενοίκιο ανά τ.μ. να φτάνει τα 174 ευρώ. Η χειρότερη ποσοστιαία μείωση ενοικίου καταγράφεται στο Stoleshnikov της Μόσχας, με μείωση της τάξης του 26%.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις ενοικίου πάντως, παρουσιάζει το Covent Garden του Λονδίνου, με ποσοστό που φτάνει το 32%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα για την αγορά της Ευρώπης, μόνο ένα 5% δείχνει μείωση στη ζήτηση για ενοικίαση καταστημάτων, ένα 70% δείχνει αύξηση και ένα 25% παραμένει η ζήτηση και οι τιμές στα ίδια επίπεδα.
Πρόσθετα, όσον αφορά την αγορά των ΗΠΑ, ανοίγει η ψαλίδα για μείωση της ζήτησης σε συγκεκριμένες εμπορικές οδούς.

Πλέον, για το 21% των δρόμων μειώνεται η ζήτηση, η αύξηση της ζήτησης για ενοικίαση καταστημάτων ανέρχεται μόλις στο 5%, ενώ για ένα 74% είναι σταθερή η ζήτηση για ενοικιάσεις.

Παράλληλα, για τους εμπορικούς δρόμους της Ασίας και του Ειρηνικού, η μείωση της ζήτησης για ενοίκια ανέρχεται στο 10%, η αύξηση φτάνει στο 15%, ενώ η σταθερή ζήτηση κυμαίνεται στο 75%.

Μανχάταν το πιο ακριβό

Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την ανάλυση της Cushman & Wakefield, ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος παγκοσμίως βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην 5η Λεωφόρο (στο τμήμα από την 49η έως την 60ή οδό), καθώς το μέσο ετήσιο ενοίκιο εκεί ανέρχεται σε 29.065 ευρώ/τ.μ.
Ακολουθεί η Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ, όπου το μέσο ετήσιο κόστος διαμορφώνεται σε 27.884 ευρώ/τ.μ. Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη απόσταση της τρίτης ακριβότερης εμπορικής οδού, που είναι η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, όπου το μέσο ετήσιο ενοίκιο ανέρχεται σε 13.255 ευρώ/τ.μ.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η New Bond Street του Λονδίνου, με κόστος 12.433 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση, ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με την πρώτη συμμετοχή της Ασίας, την οδό Ginza του Τόκιο στην Ιαπωνία, που φέτος αναρριχήθηκε από την όγδοη στην πέμπτη θέση με κόστος 12.103 ευρώ ανά τ.μ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λιανικής EMEA Justin Taylor, «οι έμποροι λιανικής πώλησης αντιμετωπίζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, με ολοένα και περισσότερες μάρκες να επιλέγουν να προσφέρουν πωλήσεις στο διαδίκτυο, αλλά παράλληλα και με φυσική παρουσία.

Η ζήτηση για μια σωστή τοποθεσία καταστήματος στις κύριες αρτηρίες πλέον είναι πολύ ισχυρή, με την έλλειψη της προσφοράς κατά μήκος των κύριων οδών στην Ευρώπη να αυξάνει τα ενοίκια, με αποτέλεσμα να επεκτείνονται τα όρια των καθιερωμένων δρόμων. Υπάρχει επίσης μια τάση εταιρειών που προσφέρουν τρόφιμα και ποτά, να αναζητούν δρόμους και σημεία σε κύριες οδούς σε όλη την Ευρώπη».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Οικονομία | Λήδρας | εμπορικοί δρόμοι | έρευνα

Γραφήματα: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Στα €941 εκ. το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου το 2016 | 17:03
Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά η Ελένη Θεοχάρους | 16:51
Με Μαυρογιάννη και Ναμί συναντάται αύριο ο Έιντε  | 16:37
Meze by Elliniko/Μεζεδοπωλείο | 16:31
Το Υπ.Εργασίας απορρίπτει επικρίσεις ΕΚΥΣΥ για το πασχαλινό επίδομα | 16:27
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Συναντήσεις επί συναντήσεων η Τρόικα στο νησί | 29/03/2017
Και άλλη παράταση στον Περί Εταιρειών Νόμο | 29/03/2017
Αυξημένος κατά 783.6 χιλιάδες ο προϋπολογισμός της Κεφαλαιαγοράς | 27/03/2017
Ενημερωτική και η νέα επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο | 22/03/2017
Ποινικές υποθέσεις και υπερχρεώσεις οι πληγές του Συνεργατισμού | 22/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio