e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:40
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 28.11.2016 | 21:58

«Οι Κύπριοι να μην αναμένουν θαύματα από τον Ερντογάν»

Του Νίκου Στέλγια

Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό Ζήτημα, ένας παράγοντας της κυβερνητικής παράταξης της Τουρκίας από τον κύκλο του τέως Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου μοιράζεται με αυτή την στήλη σημαντικές πληροφορίες σε ότι αφορά το μέλλον της χώρας του και του Κυπριακού. Εξαιτίας του μεγάλου αναβρασμού που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η πηγή μας ζητά από εμάς να μην δημοσιεύσουμε το όνομα και τον τίτλο της.

Η συζήτηση μας ξεκινά με μια σύντομη ανασκόπηση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η πηγή μας εκφράζει προβληματισμό για την τροπή των εξελίξεων στο Ιράκ και στην Συρία. «Η Συρία διαμελίζεται. Όλα δείχνουν ότι Πούτιν-Ερντογάν-ΗΠΑ, παρά τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις τους συμφωνούν σε ένα σημαντικό σημείο. Η Συρία διαμελίζεται. Η χώρα διασπάται σε τρία κομμάτια. Το δυτικό κομμάτι, μετά την κατάληψη του Χαλεπιού εισέρχεται στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Στο βόρειο κομμάτι, σε μια μικρή ζώνη, η οποία εμποδίζει την ένωση της επικράτειας που ελέγχουν οι Κούρδοι, η Τουρκία δημιουργεί μια νέα «ΤΔΒΚ», δηλαδή μια ζώνη που ελέγχεται από την ίδια. Στο υπόλοιπο κομμάτι της χώρας, οι Κούρδοι και οι Αμερικάνοι οικοδομούν το δικό τους προτεκτοράτο. Σε περιοχές που γειτνιάζουν με την έρημο, τα σουνιτικά ισλαμιστικά στοιχεία συνεχίζουν να εξουσιάζουν».

Η πηγή μας εκφράζει έντονο προβληματισμό για το μέλλον του Ιράκ. «Στον άξονα Ταλάφαρ-Μουσούλης οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές», τονίζει η πηγή μας, η οποία προσθέτει: «Η Άγκυρα, η οποία επιθυμεί να εμφανιστεί στην περιοχή ως ο υπερασπιστής των σουνιτών φτάνει στο σημείο να υποχρεώνεται να απαντήσει με hard power στον επεκτατισμό των σιιτών. Υπάρχει και το ζήτημα του Όρους Σίντζαρ-Σένγκαλ όπου το ΡΚΚ ελέγχει τις ισορροπίες. Θα πρέπει να αναμένουμε με προσοχή τα αποτελέσματα των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στην Τεχεράνη. Την ίδια στιγμή πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα».

Στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής, η πηγή μας τονίζει τα εξής: «Προεδρικό και Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για το νέο πολίτευμα της χώρας. Δεν είμαι σε θέση να εκφράσω άποψη για τα πιθανά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και το ενδεχόμενο του ναυαγίου. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ένα. Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός, στην παρούσα φάση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Προέδρου Ερντογάν. Οι επιθέσεις κατά της Ε.Ε., η σκληρή ρητορική στο Κουρδικό Ζήτημα και στα άλλα εθνικά ζητήματα έχουν θετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας. Έχοντας νικήσει την χούντα του στρατού, ο Ερντογάν απευθύνεται στην κοινωνία του λέγοντας ότι: «Οι στρατηγοί ισχυρίζονταν ότι θα αναλάμβαναν την εξουσία για να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα και να επιβάλλουν την τάξη. Εγώ είμαι πιο ικανός και πιο εθνικιστής από αυτούς τους προδότες. Απειλώ τις μεγάλες δυνάμεις, επιβάλλω τα καπρίτσια μου και ισοπεδώνω το ΡΚΚ». 

Με βάση τα προαναφερόμενα, η πηγή μας εστιάζει τελικά στο Κυπριακό Ζήτημα. Σε αυτό το πεδίο, τονίζει τα εξής: «Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου και διάφορα αξιόλογα στελέχη του Υπουργείο Εξωτερικών κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φτάσει το Κυπριακό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Το Κοινό Ανακοινωθέν έγινε αποδεκτό στην Άγκυρα παρά την αντίθεση του κύκλου του Ερντογάν και κάποιων εθνικιστικών ομάδων. Δυστυχώς σήμερα αυτή η ομάδα έχει απομακρυνθεί από την εξουσία».

Τελειώνοντας την τοποθέτησή της η πηγή μας αναφέρει ότι: «Σε μια περίοδο που ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός ανεβάζουν τα ποσοστά του ΑΚΡ και έχουν ως αποτέλεσμα το consolidation of power του Ερντογάν, οι Ελληνοκύπριοι φίλοι και η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένουν θαύματα από το Προεδρικό Μέγαρο. Οι θέσεις του Ερντογάν και κυρίως των συνεργατών του για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά είναι ξεκάθαρες. Αυτή η ομάδα επιδιώκει ένα συνολικό πάρε-δώσε. Απευθύνονται στην Αθήνα θέτοντας τα εξής ερωτήματα: Είσαι έτοιμη να μου δώσεις κάποια πράγματα στο ζήτημα των εγγυήσεων με αντάλλαγμα κάποια πράγματα στο εδαφικό του Κυπριακού; Είσαι έτοιμη να συζητήσεις μαζί μου το ζήτημα των 12 μιλίων στο Αιγαίο; Είσαι έτοιμη για συνεργασία στην ΑΟΖ με βάση τα αμοιβαία συμφέροντα; Είσαι έτοιμη να συζητήσεις τα δικαιώματα των Τούρκων της Θράκης με αντάλλαγμα την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης; Όπως βλέπετε για όλα τα ζητήματα το Προεδρικό της Άγκυρας προτείνει ένα αλισβερίσι. Η αποδοχή ή η απόρριψή του εξαρτάται από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Πέντε αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς στην Αγία Νάπα | 07:40
Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις | 07:33
Παρουσιάστηκε το νέο Galaxy S8 και S8+ | 07:23
Ισραήλ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνια  | 07:02
Γαλλία: Μακρόν για Πρόεδρο δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις | 22:33
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Στέλγια
Η Τουρκία τερματίζει την επιχείρηση της «Ασπίδας του Ευφράτη» | 29/03/2017
Σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας | 29/03/2017
Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας | 29/03/2017
Νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις | 29/03/2017
Ξεκίνησαν φυλακίσεις Κούρδων στην Τουρκία | 28/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio