e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 17:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Real Estate
Ημερομηνία: 28.11.2016 | 10:28

Η Ερμού, 25ος ακριβότερος εμπορικός δρόμος στον κόσμο

Αυτό προκύπτει από την τελευταία ετήσια έρευνα της Cushman & Wakefield
Newsroom Κ, Αθήνα
Πρόκειται για ακόμα μια επιβεβαίωση της τροχιάς ανάκαμψης

Δύο ακόμα θέσεις κέρδισε η οδός Ερμού στην παγκόσμια κατάταξη των ακριβότερων εμπορικών δρόμων του κόσμου, καθώς πλέον κατατάσσεται στην 25η, από την 27η στην οποία είχε βρεθεί πέρυσι. Αυτό προκύπτει από την τελευταία ετήσια έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, η οποία καταγράφει την πορεία των 71 εμπορικότερων οδών ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το ετήσιο κόστος ενοικίασης καταστήματος στην Ερμού ανέρχεται πλέον σε 2.364 ευρώ/τ.μ., ή περίπου 200 ευρώ/τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειο της κρίσης, οι τιμές ενοικίασης είχαν υποχωρήσει μέχρι τα 150-160 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, όταν κατά την περίοδο πριν από την κρίση είχαν ανέλθει ακόμα και σε 360 ευρώ/τ.μ., κατατάσσοντας την Ερμού στην πρώτη δεκάδα των ακριβότερων εμπορικών δρόμων παγκοσμίως. Φέτος, τα ενοίκια στην οδό καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 5% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για ακόμα μια επιβεβαίωση της τροχιάς ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει η αγορά των εμπορικών καταστημάτων, αρχής γενομένης βέβαια από τις εμπορικότερες «πιάτσες». Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, εφόσον η κατανάλωση ενισχυθεί, είναι σαφές ότι η βελτίωση της ζήτησης, και συνεπώς και των τιμών ενοικίασης, θα αρχίσει να επεκτείνεται και σε άλλα σημεία, λιγότερο εμπορικά, όπου σήμερα το ποσοστό κενών καταστημάτων παραμένει υψηλό και τα ενοίκια εξακολουθούν να διαγράφουν πτωτική πορεία. Επί του παρόντος πάντως, οι αλυσίδες εμφανίζονται πολύ πιο ενεργές στην Ερμού, στο Κολωνάκι, στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά, όπως επίσης και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, στα σημεία αυτά εντοπίζεται η μερίδα του λέοντος της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να περιορίζονται σταδιακά και τα κενά καταστήματα. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις των κενών ακινήτων, επισημαίνεται ότι αυτό οφείλεται περισσότερο στην αναβλητικότητα των ιδιοκτητών, οι οποίοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία, παρά στην έλλειψη ζήτησης που είχε συμβεί στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικό της βελτίωσης της ζήτησης είναι ότι πλέον στην Ερμού έχει επιστρέψει και ο περίφημος «αέρας», δηλαδή η άυλη εμπορική αξία, ο οποίος ζητείται πλέον από όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες, εκτός κι αν το κατάστημα ανήκει σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, ή γενικότερα σε πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Οι αλυσίδες που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην Ερμού δεν διστάζουν να καταβάλουν και «αέρα», είτε απευθείας στον υφιστάμενο ενοικιαστή είτε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ώστε να εξασφαλίσουν θέση στα εμπορικότερα σημεία της οδού, καθώς πλέον δεν υπάρχουν κενά καταστήματα στην περιοχή, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.

Την τάση αυτή καταγράφει πλέον και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά μόλις 0,3% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός μείωσης των ενοικίων καταστημάτων επιβραδύνθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα εξάμηνα (-2,3% το πρώτο εξάμηνο του 2015 και -3,0% το δεύτερο εξάμηνο του 2015).

Ανάλογο συμπέρασμα εξάγεται και από την τελευταία έρευνα ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2016) για την εικόνα των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων. Βάσει αυτής, στην Ερμού, τα κενά καταστήματα είναι πλέον μόλις 10,8%, από 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014. Μάλιστα, η Ερμού καταγράφει και ένα από τα χαμηλότερα σχετικά ποσοστά στο σύνολο της αγοράς. Χαμηλή παραμένει επίσης η διαθεσιμότητα καταστημάτων στην Πατριάρχου Ιωακείμ (9,8%) στο Κολωνάκι, στην Αθηνάς (9,6%), στη Σωτήρος Διός στον Πειραιά (7,5%) και στη Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Α΄ (8,7%).

Συνολικά, το «εμπορικό τρίγωνο» εμφανίζει την καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες, καθώς το ποσοστό κενών καταστημάτων δεν ξεπερνά το 22,3%, ενώ ακολουθεί το Κολωνάκι, όπου το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 24,9%. Στον αντίποδα, στη χειρότερη θέση βρίσκεται η περιοχή των Εξαρχείων, όπου τα κενά καταστήματα ανέρχονται σε 34,6%, ενώ υψηλό ποσοστό με 33,1% καταγράφεται και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Σταδίου, της Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας.

Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την ανάλυση της Cushman & Wakefield, η οποία εκπροσωπείται στην ελληνική αγορά από την Proprius, ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος παγκοσμίως βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην 5η Λεωφόρο (στο τμήμα από την 49η έως την 60ή οδό), καθώς το μέσο ετήσιο ενοίκιο εκεί ανέρχεται σε 29.065 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ, όπου το μέσο ετήσιο κόστος διαμορφώνεται σε 27.884 ευρώ/τ.μ. Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη απόσταση της τρίτης ακριβότερης εμπορικής οδού, που είναι η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, όπου το μέσο ετήσιο ενοίκιο ανέρχεται σε 13.255 ευρώ/τ.μ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η New Bond Street του Λονδίνου, με κόστος 12.433 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση, ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με την πρώτη συμμετοχή της Ασίας, την οδό Ginza του Τόκιο στην Ιαπωνία, που φέτος αναρριχήθηκε από την όγδοη στην πέμπτη θέση με κόστος 12.103 ευρώ.τ.μ. Στον αντίποδα, μία από τις φθηνότερες εμπορικές οδούς είναι η οδός Λήδρας στη Λευκωσία της Κύπρου, όπου το μέσο κόστος δεν ξεπερνά τα 480 ευρώ/τ.μ. ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Real Estate | Ερμού

Real Estate: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Στα €941 εκ. το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου το 2016 | 17:03
Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά η Ελένη Θεοχάρους | 16:51
Με Μαυρογιάννη και Ναμί συναντάται αύριο ο Έιντε  | 16:37
Meze by Elliniko/Μεζεδοπωλείο | 16:31
Το Υπ.Εργασίας απορρίπτει επικρίσεις ΕΚΥΣΥ για το πασχαλινό επίδομα | 16:27
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom Κ, Αθήνα
To Brexit σε 10 σημεία | 30/03/2017
Ελλάδα: Κέρδη 230 εκατ. ευρώ για τη Eurobank | 30/03/2017
Βρετανία: Δεν θα πληρώσουμε τον λογαριασμό για το Brexit | 30/03/2017
Ροζ διαμάντι σε τιμή-ρεκόρ | 30/03/2017
Σπέτσες: ιστορία και αρώματα | 30/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio