e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 22:46
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 27.11.2016 | 16:42

H ασφάλεια και οι ανασφάλειες

Του Δημήτρη Δημητρίου

Η αρνητική κατάληξη των συνομιλιών στην Ελβετία δεν πρέπει να είναι το τέλος του δρόμου, αλλά ένα εμπόδιο που χρειάζεται να υπερπηδηθεί. Τέτοια εμπόδια είναι, κατά τη γνώμη μου, φυσιολογικό να εμφανιστούν σε δύσκολες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις όπως είναι αυτές του Κυπριακού. Το σημαντικό είναι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε με σοφία αυτές τις δυσκολίες και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για την τελική κατάληξη.

Δεν θα αναφερθώ σε εικασίες ή και αναλύσεις για το πώς φτάσαμε στην αρνητική εξέλιξη της περασμένης Δευτέρας. Θα προσπαθήσω να παραμείνω στην ουσία. Και η ουσία, κατά την άποψή μου, δεν είναι η διαφορά στα ποσοστά των εδαφών, ούτε και η διαφορά στους αριθμούς των προσφύγων που θα επιστρέψουν μαζί με τα εδάφη στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Το Εδαφικό και τα κριτήρια που σωστά θέτει ως προμετωπίδα του κεφαλαίου αυτού η δική μας πλευρά λειτούργησαν ως ανάχωμα για να μην προχωρήσει η διαδικασία στο τελευταίο στάδιο, αυτό της πολυμερούς συνάντησης. Εκεί θα βρεθούμε και οι δύο πλευρές αντιμέτωποι με τις ανασφάλειες και τις ανησυχίες μας. Και αυτές έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με το θέμα της ασφάλειας.

Το ζήτημα είναι να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι όταν θα φτάσουμε στο σημείο εκείνο. Χρειάζεται επίσης να είμαστε δημιουργικοί και τολμηροί. Ας αναλύσουμε όμως πρώτα τις ανασφάλειες και τις ανησυχίες των δύο πλευρών. Οι Τουρκοκύπριοι λένε πως δεν θέλουν να περάσουν ό,τι πέρασαν το ’63 και χρειάζονται ένα πλέγμα ασφάλειας, υπονοώντας την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Εμείς, από την άλλη φοβόμαστε την επανάληψη του ’74 και δεν θέλουμε τουρκικό στρατό στην Κύπρο που ανά πάσα στιγμή να μπορεί να επέμβει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή στο 3ο ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη υπογράμμισε πως: «Στόχος μας είναι οι κάτοικοι όλου του νησιού να νιώθουν εξίσου ασφαλείς, ανεξαρτήτως καταγωγής ή περιοχής που διαμένουν. Το υφιστάμενο μοντέλο των εγγυήσεων έχει αποτύχει και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει ευθαρσώς πως δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε τέτοιο σύστημα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι αυτό εξαρτάται από τις δύο πλευρές. Η Τουρκία λέει συνεχώς ότι στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Εάν πράγματι επιθυμεί τη λύση, τότε θα πρέπει να το αποδείξει στο θέμα της Ασφάλειας, αφού η όποια αποτυχία εξεύρεσης κοινά αποδεκτού μοντέλου ασφάλειας στην Κύπρο θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία».

Μπορούμε να συγκεράσουμε τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες των δύο κοινοτήτων; Υπάρχει ελάχιστος κοινός παρονομαστής στο θέμα αυτό; Μπορεί να υπάρξει; Κατά την άποψή μου, ναι υπάρχει. Ας είμαστε εμείς ένα βήμα μπροστά και ας εισηγηθούμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, που αν η Τουρκία αρνηθεί να είναι πλήρως εκτεθειμένη. Πρώτα όμως χρειάζεται να συνεννοηθούμε εμείς εδώ στην Κύπρο, να πειστεί πρωτίστως το ΑΚΕΛ να κάνει μια μεγάλη υπέρβαση.

Σήμερα ως μόνη εναλλακτική επιλογή για να λύσει κανείς τον κύβο του Ρούμπικ που ονομάζεται ασφάλεια είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το ΝΑΤΟ, μπορεί να παρέχει αυτό το πλαίσιο. Η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να υπογράψει από κοινού με τη Συμμαχία συμβόλαιο εταιρικής σχέσης. Η Κύπρος να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, για την περίοδο ισχύος της εταιρικής σχέση, από στρατιωτικές δυνάμεις πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Συμμαχία θα μπορούσε μέσα από αυτή τη συμβατική σχέση να επεκτείνει και προς την Κύπρο τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη της για ειρηνική επίλυση διαφορών και συμβολή των συμμαχικών κρατών στην προάσπιση των μελών από εξωτερικές απειλές, καθώς και να συμβάλει στην εποπτεία της υλοποίησης της συμφωνίας επίλυσης στα θέματα ασφάλειας.

Δεν ξέρω πόσο αισιόδοξος μπορώ να είμαι με την πιο πάνω πρόταση. Προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής και να αντιμετωπίσω το ζήτημα με ψυχρότητα αλλά και με λογική. Όσοι από μας πιστεύουμε πως τούτη η ώρα είναι η ώρα του τόπου μας και των μελλοντικών γενεών χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές και απομακρυσμένοι από αγκυλώσεις και συνθήματα άλλων εποχών και άλλων γεωστρατηγικών δεδομένων. Ας είμαστε όλοι τολμηροί. Για το καλό του τόπου μας. 

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Ενώπιον του δικαστηρίου ο 27χρονος δραπέτης  | 22:46
Πάπας Φραγκίσκος προς τους 27 ηγέτες: «Η Ευρώπη πεθαίνει» | 22:38
Αποσύρεται το νομοσχέδιο που θα αντικαθιστούσε το Obamacare | 22:36
Γεν. Ελεγκτής: Ποιοι παίρνουν επιδόματα για φρουρούς και γραμματείς | 21:56
ΠτΒ: Οι εμμονές της Τουρκίας καθιστούν αδιέξοδες τις διαπραγματεύσεις | 21:30
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Δημήτρη Δημητρίου
Νερό νεράκι | 19/03/2017
89 CEOs στην Κύπρο απαντούν | 12/03/2017
Νέοι επιχειρηματικοί ηγέτες | 05/03/2017
Η θυσία της Ιφιγένειας  | 26/02/2017
Ανιχνεύοντας τη σύγχρονη κεντροδεξιά  | 19/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio