e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 27.11.2016 | 16:18

Ποιοι στηρίζουν λύση

Του Ανδρέα Παράσχου

Η νεότερη ιστορία του κυπριακού προβλήματος είναι γεμάτη από συνομιλίες, διαβουλεύσεις, κρίσιμες καμπές, εμπόδια, κρίσεις και αδιέξοδα. Μετά από τη δοτή ανεξαρτησία του ’60, την ταραχώδη και πολύνεκρη περίοδο του ’63-67, το φασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του ’74, όλες οι «πρωτοβουλίες» για λύση του Κυπριακού, είχαν στη βάση τους σχέδια και προτάσεις που εκπορεύονταν από εκείνους τους τρίτους που αναμιγνύονταν «καταλυτικά» ώστε να «λυθεί» το πρόβλημα. Με τρόπο, ωστόσο, που να διασφαλίζονται πρώτιστα τα δικά τους γεωπολιτικά και συνεπώς οικονομικά συμφέροντα. Αγγλο-αμερικανο-καναδικό σχέδιο, δείκτες Κουεγιάρ, Χάρτης Γκάλι, Σχέδιο Ανάν. Στο σημείο αυτό υπήρξε μια ουσιαστική καμπή. Η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. και η παράλληλα έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Αντί στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου να αναγκαστεί η Άγκυρα να συμμορφωθεί αποσύροντας τα στρατεύματά της από την ευρωπαϊκή Κύπρο, «αιχμαλώτισε» την Κύπρο σε μια παράλληλη διαδικασία αλληλεξάρτησης με την Τουρκία, λόγω ακριβώς των γεωπολιτικών συμφερόντων, μεγάλων κυρίως, ευρωπαϊκών χωρών με τρόπο που δεν μπορούσαν να αγνοήσουν τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Στο μεταξύ το Κυπριακό έφτασε να μετρά 40 και πλέον χρόνια εκκρεμότητας, με τα τετελεσμένα να παγιώνονται και την κατάσταση να γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη. Τόσο πολύπλοκη όσο η ίδια η ζωή, με τους ανθρώπους που έχασαν συγγενείς, πόλεις, χωριά και περιουσίες αλλά και όλους εμάς τους υπόλοιπους, κάθε φορά που προκύπτει συγκυρία πέριξ της οποίας δημιουργείται προοπτική λύσης, να προβάλλουμε τους προβληματισμούς, τις φοβίες μας και ενίοτε –αναμενόμενο για την ανθρώπινη φύση– τα προσωπικά μας συμφέροντα.

Στην παρούσα συγκυρία, βιώνουμε τις εξελίξεις μιας πρωτόγνωρης διαπραγμάτευσης «κυπριακής ιδιοκτησίας», όπου οι δύο ηγέτες Αναστασιάδης και Ακιντζί, διήνυσαν τόση απόσταση όση κανείς ποτέ στο παρελθόν. Στην Ελβετία και αφού διεξήλθαν τα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια οι δύο ηγέτες, πήγαν μετά από αίτημα του κ. Ακιντζί, για να συζητήσουν το Εδαφικό γιατί ο ίδιος, και για λόγους που είναι κατανοητοί, δεν ήθελε να ανοίξουν χάρτες και να προστίθενται ή αφαιρούνται χωριά και γειτονιές. Πήγαν στην Ελβετία κι έφτασαν την πρώτη βδομάδα στο διά ταύτα. Ο κ. Αναστασιάδης θα έπρεπε με τη σειρά του να δώσει συγκατάθεση για πολυμερή διάσκεψη για συζήτηση του τελευταίου κεφαλαίου, των εγγυήσεων. Είπε ότι γι’ αυτό θα έπρεπε να φύγει για να συνεννοηθεί με την Αθήνα που ως εγγυήτρια είχε λόγο τουλάχιστον στην ημερομηνία που θα έκλεινε προφανέστατα κατόπιν συνεννόησης με την Άγκυρα.

Η συνεννόηση δεν επήλθε, ο κ. Ακιντζί υπαναχώρησε και το Μον Πελερέν ναυάγησε. Η τουρκική πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη στη στάση της Αθήνας η οποία εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο. Αν και ήταν η Τουρκία που ακύρωσε τη συνάντηση στην Αττάλεια (10/11/2016) μεταξύ του κ. Κοτζιά και του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε απευθύνει και τη σχετική πρόσκληση. Επειδή όμως δεν συμμεριζόμαστε εκτιμήσεις που θέλουν την Ελλάδα να επιχειρεί να αποποιηθεί ευθυνών ενόψει ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, θεωρούμε ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να χάσει, αν μονομερώς αποσυρθεί από το πλέγμα της Συνθήκης Εγγυήσεως του 1960. Έτσι θα καταδειχθεί ποιοι στηρίζουν ειλικρινά λύση του Κυπριακού.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Μόνο Ερντογάν θα συναντήσει στην Άγκυρα ο Τίλερσον | 07:03
Ενώπιον δικαστηρίου οι ύποπτοι για τα ναρκωτικά στην Καρμιώτισσα | 06:55
Aπονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία του ΘΟΚ για την περίοδο 2015-2016 | 02:02
Εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικά στο γήπεδο της Καρμιώτισσας | 23:17
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ΕΕ και ενεργειακά στην ατζέντα του ΚΕ | 22:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Ανδρέα Παράσχου
Η απληστία και οι κλίκες  | 26/03/2017
Τα ενεργειακά και η προεκλογική | 19/03/2017
Λίγα λόγια κ. Πρόεδρε | 12/03/2017
Θερμό επεισόδιο και αμοραλισμός | 05/03/2017
Τι θα γίνει τώρα; | 26/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio