e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:40
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 21.11.2016 | 22:05

Ο Ερντογάν αναμένει τον Τσίπρα

Του Νίκου Στέλγια

Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο γνώμης το αποτέλεσμα της κρίσιμης διάσκεψης στην Ελβετία ακόμη δεν ήταν γνωστό. Την Κυριακή και τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στους δημοσιογραφικούς κύκλους των δυο κοινοτήτων κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια, τα οποία παρακώλυαν την μετάβαση στην τελική φάση της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, δηλαδή στην πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Η τ/κ πλευρά έριχνε το μπαλάκι στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη τονίζοντας ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί να καθυστερήσει την εν λόγω μετάβαση. Την ίδια στιγμή, η ε/κ ηγεσία επιθυμούσε να δει το τοπίο στο Κυπριακό (κυρίως στο εδαφικό και στις εγγυήσεις) να ξεκαθαρίζει προτού οι εμπλεκόμενες πλευρές προχωρήσουν στην τελική φάση.

Ανεξάρτητα από τα τερτίπια της «αθάνατης», κυπριακής μικροπολιτικής, στην Άγκυρα οι τρέχουσες διαδικασίες στο Κυπριακό αναλύονται υπό το πρίσμα των πολυδιάστατων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση την ενημέρωση που λαμβάνουμε από καλά ενημερωμένες πηγές από τον κύκλο του τουρκικού Προεδρικού Μεγάρου, παρακάτω θα θέσουμε επί τάπητος κάποια σημεία, τα οποία πιστεύουμε ότι φέρουν σημασία για το μέλλον της Κύπρου και της περιοχής μας. Ολοκληρώνοντας το σημερινό άρθρο γνώμης θα αναφερθούμε σε μια σημαντική επισήμανση που αφορά τον άξονα Ροζάβα-Ταλάφαρ.

Στο πεδίο του Κυπριακού, το τουρκικό Προεδρικό εξακολουθεί να υπογραμμίζει με επιμονή ότι «Οι τελευταίες σημαντικές αποφάσεις για το Κυπριακό θα ληφθούν από τον Ηγέτη (Reis) Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας», υπογραμμίζουν οι πηγές μας, οι οποίες προσθέτουν: «Η τουρκική πλευρά, σε ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας, επιδιώκει μια διαδικασία συνολικού πάρε-δώσε. Ο Ηγέτης θα καθίσει στο τραπέζι με τον κ. Τσίπρα και θα συζητήσει το εδαφικό και τις εγγυήσεις. Ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα κάποια ανταλλάγματα ώστε να δει να δει στη συνέχεια τι μπορεί να προσφέρει ο ίδιος εκ μέρους της Τουρκίας, της μεγάλης δύναμης της περιοχής, στο Κυπριακό».

Από την σκοπιά της Άγκυρας, οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού δεν έχουν αποκλειστικά «κυπριακό» χαρακτήρα. Αφορούν την αναμέτρηση των περιφερειακών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην επικράτεια της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Στα εδάφη της Χριστιανοσύνης και του Ισλάμ, ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιχειρούν να επωφεληθούν από τις αδυναμίες μας για να επιβάλλουν την πολιτική ατζέντα και τα συμφέροντά τους. Δείτε τι συνέβη την νύχτα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Μέλη δυτικών μυστικών υπηρεσιών, δήθεν συμμαχικές χώρες, επιχείρησαν να ανατρέψουν την νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας», τονίζουν οι πηγές μας, οι οποίες προσθέτουν: «Οι περιφερειακές δυνάμεις πρέπει να αντισταθούν σε αυτό το νέο κύμα του ιμπεριαλισμού, το οποίο επιδιώκει να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε με την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την σκλαβιά των μουσουλμανικών και άλλων πληθυσμών». Η εν λόγω επισήμανση φέρει κατά την άποψή μας βαρύνουσα σημασία καθώς έρχεται από υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβερνητικής παράταξης.

Η ίδια πηγή προσθέτει: «Πως θα αντισταθούμε στον ξένο ιμπεριαλισμό; Με την συνεργασία μας σε σημαντικά πεδία, όπως αυτό της ενέργειας. Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος και άλλες χώρες της περιοχής θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα προχωρήσουν στην δημιουργία μιας νέας ένωσης, ενός είδους συνομοσπονδίας, που θα έχει στο επίκεντρο της την ενέργεια και την κοινή ασφάλεια. Η Τουρκία είναι έτοιμη και πρόθυμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την σύναψη του εν λόγω συμφώνου συνεργασίας».

Επιστρέφοντας στο Κυπριακό, οι πηγές μας τονίζουν ομόφωνα ότι το εδαφικό δεν πρόκειται να αποτελέσει μεγάλο αγκάθι για την λύση. «Οι δυο πλευρές σχεδόν τα βρήκανε. Δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο 29,2 και στο 28,5», τονίζουν οι συνομιλητές μας οι οποίοι προσθέτουν: «Εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος παρουσίασε καλά σημάδια το τελευταίο διάστημα αποδεχόμενος την παροχή υπηκοότητας σε όλους τους υπηκόους της ΤΔΒΚ. Αναμένουμε το ίδιο και στο πεδίο των εγγυήσεων. Ο τουρκικός στρατός εγγυάται πλέον την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Δείτε λ.χ. το Ιράκ και την Συρία. Ποιος είναι ο στρατός που καταπολεμά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επισκιάζει το Ισλάμ και εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα; Φυσικά, μονάχα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Δυο τελευταίες σημαντικές επισημάνσεις

Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις και διαφορετικές απόψεις ως προς τα προαναφερόμενα. Παρόλα αυτά θεωρούμε «σημαντικές» αυτές τις δηλώσεις καθώς ρίχνουν φως στο σκεπτικό του Προεδρικού Μεγάρου του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

«Κλείνουμε» με δυο επισημάνσεις. Πρώτον, όσον αφορά το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση που τελικά η Αθήνα και η Λευκωσία δεν δώσουν την τελική τους συγκατάθεση για το σχεδιαζόμενο νέο «περιφερειακό σύμφωνο».

Τέλος, οι τουρκικές πηγές μας ζητούν να παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι της Συρίας (Ροζάβα) και στο Ιράκ, στις περιοχές Σίντζαρ και Ταλάφαρ. «Υπάρχουν εξελίξεις για τις οποίες η Άγκυρα καλείται να δώσει την δική της απάντηση, η οποία δεν θα αργήσει», τονίζουν οι πηγές μας.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Πέντε αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς στην Αγία Νάπα | 07:40
Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις | 07:33
Παρουσιάστηκε το νέο Galaxy S8 και S8+ | 07:23
Ισραήλ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνια  | 07:02
Γαλλία: Μακρόν για Πρόεδρο δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις | 22:33
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Στέλγια
Η Τουρκία τερματίζει την επιχείρηση της «Ασπίδας του Ευφράτη» | 29/03/2017
Σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας | 29/03/2017
Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας | 29/03/2017
Νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις | 29/03/2017
Ξεκίνησαν φυλακίσεις Κούρδων στην Τουρκία | 28/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio