e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 13:47
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Αναδρομές
Ημερομηνία: 08.11.2016 | 16:16

Ζωντανή ιστορία το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης του ΡΙΚ

Έκθεση με πλήρη τεκμηρίωση του πιο σημαντικού υλικού της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης
Του Απόστολου Κουρουπάκη
Στο Μουσείο εκτίθεται και η περίφημη μηχανή ηχογράφησης των μηνυμάτων προς τους εγκλωβισμένους.

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης του ΡΙΚ, που στεγάζεται στο καινούργιο κτήριο του Αρχείου. Η Φοίβια Σάββα, ανώτερη λειτουργός Ραδιοφωνικών και Μουσ. Προγραμμάτων και προϊσταμένη Αρχείου ΡΙΚ φιλοδοξεί το μουσείο να καταστεί σύντομα διαδραστικός χώρος επισκέψεων για άτομα και οργανωμένα σύνολα, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τα εκθέματά του να γνωρίσουν όχι μόνο την ιστορία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης του τόπου, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου στο σύνολό της. Να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες ώστε το Μουσείο να είναι προσβάσιμο και για άτομα με κινητικές δυσκολίες, κάτι που επί του παρόντος δεν είναι εφικτό.

Η συγκέντρωση και η τεκμηρίωση του σημαντικού υλικού του δημόσιου φορέα ενημέρωσης είναι μία πολύ σημαντική κίνηση, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο το ΡΙΚ συνεχίζει με διαφορετικό τρόπο να επιτελεί τον πρωταρχικό του σκοπό που δεν είναι άλλος από την ενημέρωση και η ενημέρωση του κοινού μπορεί να αφορά και το πρόσφατο παρελθόν, διατηρώντας τη μνήμη. Η κ. Σάββα θεωρεί αυτή την προσπάθεια του ΡΙΚ σημαντικότατη, και γι’ αυτό άλλωστε έτρεξε με όλες τις δυνάμεις της το σχέδιο δημιουργίας του Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο συμπληρώνει τη γενικότερη προσπάθεια του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διάχυση του αρχειακού υλικού του προς την κοινωνία. Μάλιστα, όπως μας είπε η κ. Σάββα στις προθέσεις του Μουσείου είναι η διοργάνωση διαδραστικών εκδηλώσεων για ενήλικες και για παιδιά, έτσι ώστε οι χώροι του μουσείου να μην είναι ψυχροί και χωρίς παλμό. Με τέτοιου είδους προγράμματα τα αντικείμενα που εκτίθενται γίνονται «ζωντανοί οργανισμοί» που μπορούν πλέον να διδάξουν τον επισκέπτη. Η κ. Σάββα πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να αρχίσουν να γίνονται ξεναγήσεις σχολείων. Επίσης, το Μουσείο θα συμπεριλαμβάνεται και στην επόμενη έκδοση του Οδηγού Μουσείων που κυκλοφορεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Ολόκληρη η ιστορία του ΡΙΚ

Τα εκθέματα του Μουσείου είναι όλα πλήρως τεκμηριωμένα, κάτι που βοηθάει στην ευκολότερη πρόσληψη του αντικειμένου, αφού κατά κάποιο τρόπο το κάνει πιο ζωντανό και συνεπώς πιο ενδιαφέρον. Στο Μουσείο εκτίθενται ο τεχνικός εξοπλισμός που ήταν αναγκαίος για την παραγωγή και μετάδοση του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος από τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας του ΡΙΚ, καθώς και δεκάδες άλλα μουσειακά αντικείμενα, μέσα από τα οποία καταγράφεται η ιστορική πορεία του Ιδρύματος και των παραγωγών του. Μεταξύ των πολλών και σημαντικών εκθεμάτων του μουσείου η κ. Σάββα ξεχωρίζει τα αντικείμενα που σχετίζονται με τα γεγονότα του 1974, όπως είναι τα πρωτότυπα κείμενα των δελτίων ειδήσεων με τα οποία περιγράφετο το προσφυγικό πρόβλημα τις ημέρες της τουρκικής εισβολής, το ιστορικό διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την Πάφο (σε ήχο και σε έντυπη μορφή) το απόγευμα της 15ης Ιουλίου 1974, και η ομιλία του κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, τον Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου. Εκτίθεται, επίσης, και η περίφημη μηχανή ηχογράφησης των μηνυμάτων προς τους εγκλωβισμένους, δεδομένου ότι για πολλά χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, το ΡΙΚ αποτελούσε τον μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας των ελεύθερων με τις κατεχόμενες περιοχές. Στο Μουσείο του ΡΙΚ εκτίθενται επίσης η κάμερα στούντιο μαυρόασπρης εικόνας, η γνωστή PYE, την οποία χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι κινηματογραφιστές του ΡΙΚ κατά τη δεκαετία του 1950. Η συγκεκριμένη κινηματογραφική μηχανή είχε χρησιμοποιηθεί και για τα γυρίσματα του πρώτου τηλεπαιχνιδιού, παραγωγής ΡΙΚ, «Απαντήστε παιδιά», με παρουσιαστή τον Φρίξο Πετρίδη, τη δεκαετία του 1960. Επίσης, η πρώτη έγχρωμη ηλεκτρονική κάμερα εγγραφής βίντεο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την κάλυψη της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο. (Φεβρουάριος 1982). Σημαντικότατο επίσης έκθεμα, που συμπυκνώνει τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974 είναι το χειρόγραφο ιστορικό διάγγελμα Αρχ. Μακαρίου και ο υπόλοιπος τεχνικός εξοπλισμός του Ραδιοσταθμού Πάφου (Μικρόφωνο, Μίξερ ήχου, Ενισχυτής (Amplifier). Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα εκθέματα που σχετίζονται με τις παραγωγές του ΡΙΚ, όπως το αυθεντικό κοστούμι από την τηλεοπτική παραγωγή του ΡΙΚ «Πέτρος Α΄» τη δεκαετία του ’90, η οποία ήταν η πλέον πολυπρόσωπη και φιλόδοξη σειρά της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, με πλειάδα ηθοποιών και κομπάρσων. Έργο του Πάνου Ιωαννίδη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κωνσταντινίδη και ενδυματολογική επιμέλεια του Στέφανου Αθηαινίτη. Μπορεί επίσης να δει κάποιος το ιστορικό πιάνο του ΡΙΚ το οποίο χρησιμοποιείτο από την δεκαετία του 1960 για ηχογραφήσεις αλλά και για τις τηλεοπτικές ζωντανές εκπομπές. Οι Στέλιος Αργύρης, Μιχαλάκης Γιασεμίδης και Μάριος Μελετίου συνέδεσαν το όνομά τους με το συγκεκριμένο μουσικό όργανο. Επίσης, στους χώρους του Μουσείου μπορεί κάποιος να δει τις 20 αυθεντικές κούκλες για το Κουκλοθέατρο του ΡΙΚ.Πληροφορίες:
Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ, λεωφόρος ΡΙΚ, Λευκωσία.
Επικοινωνία 22862336, rikmuseum@cybc.com.cy. Ώρες & μέρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00 κατόπιν συνεννόησης.
Είσοδος Δωρεάν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΡΙΚ | Μουσείο | Καθημερινή | Κύπρος |

Αναδρομές: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Πενθήμερη ψηφοφορία στα κατεχόμενα για το δημοψήφισμα της Τουρκίας | 13:47
Ερωτήματα για την σχέση του Γουιλμπορ Ρος με Ρώσους ολιγάρχες | 13:44
Ο Ολάντ καταγγέλλει έλλειψη «αξιοπρέπειας» του Φιγιόν  | 13:41
ΑΕΛ: Ξεγύμνωμα… σκασμός... ή | 13:34
ΑΤ&Τ, Verizon κόβουν διαφήμιση στην Google | 13:33
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Απόστολου Κουρουπάκη
Η οικουμενική «Σκακιστική Νουβέλα» | 20/03/2017
Καλύτερα οι άνθρωποι να εκφράζονται τη στιγμή που νιώθουν τα πράγματα | 20/03/2017
Έχουμε μπει σε μία νέα ιστορική φάση | 20/03/2017
Από το κουκλοθέατρο στις σκηνές του Hollywood | 17/03/2017
Τελικά ήταν πρόκληση τα εσώρουχα στα αγάλματα; | 15/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio