e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 07:40
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 31.10.2016 | 22:01

Με κόκκινες γραμμές στην Ελβετία η τουρκική πλευρά

Του Νίκου Στέλγια

«Στο εδαφικό θα πρέπει να δημιουργήσουμε στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη μας το τι ανησυχεί περισσότερο τους ανθρώπους μας. Κατά την άποψη μου, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ανθρώπους είναι το γεγονός ότι έχουν υποχρεωθεί να τραβήξουν τον δρόμο της προσφυγιάς περισσότερο από μια φορά. Λ.χ. γνωρίζω ανθρώπους που έγιναν πρόσφυγες περισσότερο από τρεις φορές. Μπορείτε να προτείνετε σε αυτούς τους ανθρώπους τον εκ νέου εκτοπισμό; Το σημαντικό στοιχείο είναι το κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα αλλάξετε την ζωή αυτών των ανθρώπων. Τι είναι η ομοσπονδιακή διοίκηση; Εφόσον οι εξουσίες μοιράζονται ανάμεσα στο ομόσπονδο και ιδρυτικά κράτη, τότε, σε περίπτωση που δημιουργήσουμε τέτοιου είδους διοικήσεις (λ.χ. ομόσπονδη διοίκηση για την Μόρφου) ποιος θα ασκεί τις εξουσίες του ιδρυτικού κράτους σε αυτές τις περιοχές; Μήπως θα μεταφερθούν αυτές τις εξουσίες στην ομόσπονδη κυβέρνηση;»

Το προαναφερόμενο σχόλιο ανήκει στον ηγέτη του Κόμματος του Λαού και τέως διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, καθηγητή Κουντρέτ Όζερσαϊ. Στα πλαίσια της συνέντευξης που παραχώρησε στην Κ της Κυριακής, ο κ. Όζερσαϊ αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Η τοποθέτηση του για το εδαφικό, μόλις λίγες ημέρες πριν την σημαντική διάσκεψη της Ελβετίας ήταν αξιοσημείωτη και για αυτό τον λόγο επιλέξαμε να ξεκινήσουμε το σημερινό μας άρθρο γνώμης με το συγκεκριμένο απόσπασμα.

Τι λέει ο κ. Όζερσαϊ; Η Κ ζητά από τον ίδιον να εκφράσει γνώμη σχετικά με μια πρόταση που συζητείται το τελευταίο διάστημα στην πλευρά της Πράσινης Γραμμής, η οποία εξακολουθεί να ακολουθεί την «την ζώνη ώρας της Ανατολικής Ευρώπης». Δεν θα μπορούσαν Μόρφου και Καρπασία να τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση μετά την λύση; Ο κ. Όζερσαϊ αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο το θεωρεί «ανούσιο» και «μη πρακτικό».

Προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και εστιάζει την προσοχή του στην συζήτηση που διεξάγεται στους κόλπους της δικής του κοινότητας. «Δεν επιθυμούμε να τραβήξουμε εκ νέου τον δρόμο της προσφυγιάς», τονίζουν πολλοί Τουρκοκύπριοι συμπολίτες. Η συγκεκριμένη συζήτηση αναπτύσσει δυναμική κυρίως σε «ευαίσθητες περιοχές», όπως λ.χ. την Μόρφου και την Αμμόχωστο.

Οι παραπάνω απόψεις είναι οι προσωπικές απόψεις του κ. Όζερσαϊ; Με άλλα λόγια, οι Τουρκοκύπριοι που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση και η τ/κ ηγεσία έχουν άλλες, εναλλακτικές απόψεις και προτάσεις; Όχι. Σε αυτό το «λιτό» συμπέρασμα οδηγούν οι επαφές αυτής της εφημερίδας με παράγοντες του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος που επισκέπτονται το τελευταίο διάστημα την Κύπρο για να συμβάλλουν στην «καταπολέμηση» της «τρομοκρατικής Οργάνωσης Γκιουλέν» και του ΡΚΚ.

«Στο εδαφικό η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να αναμένει θαύματα από την τουρκική πλευρά», επισημάνει μια πηγή, η οποία προτείνει την συγκεκριμένη εναλλακτική φόρμουλα στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη: «Αντί να αναμένει θαύματα από την τουρκική πλευρά στο εδαφικό, η ηγεσία του Αναστασιάδη θα πρέπει να στρέψει τα βλέμματα της στα οφέλη της λύσης. Λύση σημαίνει οικονομική συνεργασία με την Τουρκία. Η τουρκική αγορά θα ανοίξει τις πύλες της για ολόκληρη την Κύπρο. Επίσης, φυσικό αέριο, νερό και ηλεκτρική ενέργεια θα ενώνουν την Ανατολία με την Κύπρο. Ακόμη, στην Κύπρο θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ανοικοδόμησης που επιφυλάσσει πολλά κέρδη για όλες τις κοινότητες».

Η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί διαφωνεί με τις παραπάνω θέσεις; Γνωρίζω ότι στην ε/κ κοινότητα υπάρχουν «φιλελεύθερες» ομάδες και κύκλοι της υφιστάμενης Αριστεράς που εξακολουθούν να επενδύουν ελπίδες στο πρόσωπο του κ. Ακιντζί με το σκεπτικό ότι είναι η μοναδική προσωπικότητα που μπορεί να συμβάλλει στην υλοποίηση στόχων του «κυπριακού ελληνισμού». Παρόλα αυτά, τα τελευταία μηνύματα της τ/κ πλευράς στο κομμάτι του εδαφικού δεν είναι «ενθαρρυντικά». «Διεκδικούμε +29,1%» είναι το μήνυμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος έστειλε στην διαπραγματευτική ομάδα του κ. Ακιντζί τον Οζντίλ Ναμί (βλπ πρόσφατη συνέντευξη στην Κ). Ο ίδιος ο κ. Ακιντζί, σε διπλωματικό τόνο, μας προϊδεάζει ότι τα περιθώρια ελιγμών της ηγεσίας τους σε αυτό το κεφάλαιο είναι περιορισμένα.

Παρόλα αυτά, λίγο πριν την ιστορική διάσκεψη της Ελβετίας, όπως πολλοί συμπατριώτες ευχόμαστε και στις δυο πλευρές «καλή επιτυχία». Το χάσμα, οι διαφορετικές προσεγγίσεις παραμένουν επί τάπητος. Από την σκοπιά της ηγεσίας του κ. Αναστασιάδη ξεχωρίζουν δυο αδυναμίες. Πρώτον, δεν διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό που είναι ικανό να «ψυχαναλύσει» την τ/κ πλευρά και κυρίως την Άγκυρα. Δεύτερον, ανεβάζοντας τον πήχη και την «στάθμη» των διεκδικήσεων κινδυνεύει να χάσει μια νέα «ευκαιρία» για την λύση. Η ταπεινή μας άποψη είναι ότι για Καρπασία-Μόρφου-Βαρώσι θα μπορούσαν να δρομολογηθούν εναλλακτικές, φρέσκιες ιδέες, η ανάλυση των οποίων ξεπερνούν τα όρια αυτού του άρθρου γνώμης.

Υ.Γ.1. Την στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο γνώμης, ο αναγνώστης της Κ πληροφορήθηκε δυο σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, σε συνεργασία με το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν οδηγεί την χώρα σε νέο πολίτευμα και επαναφέρει την θανατική ποινή. Δεύτερον, η παλαιότερη εφημερίδα της Τουρκίας δέχεται την έφοδο της αστυνομίας. Αναρωτιέμαι για το αν υπάρχουν αναλυτές στην Λευκωσία και στο Προεδρικό που κατανοούν την σημασία αυτών των εξελίξεων και φυσικά τον αντίκτυπο τους στο Κυπριακό.

Υ.Γ.2. Αυτή την Πέμπτη, στις 19.00, Στο Σπίτι της Συνεργασίας (απέναντι από το Λήδρα Πάλας) παρουσιάζουμε τα ευρήματα μιας δικοινοτικής προσπάθειας-έρευνας που υποστηρίχθηκε από την Ε.Ε. Η έρευνα μας αφορά την δημοσιογραφική πτυχή των συνομιλιών στο Κυπριακό. Αν δεν έχετε προγραμματίσει κάτι καλύτερο για το βράδυ της Πέμπτη κοπιάστε…

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Πέντε αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς στην Αγία Νάπα | 07:40
Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις | 07:33
Παρουσιάστηκε το νέο Galaxy S8 και S8+ | 07:23
Ισραήλ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνια  | 07:02
Γαλλία: Μακρόν για Πρόεδρο δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις | 22:33
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Στέλγια
Η Τουρκία τερματίζει την επιχείρηση της «Ασπίδας του Ευφράτη» | 29/03/2017
Σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας | 29/03/2017
Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας | 29/03/2017
Νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις | 29/03/2017
Ξεκίνησαν φυλακίσεις Κούρδων στην Τουρκία | 28/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio