e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 21:34
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Γενικά
Ημερομηνία: 22.08.2016 | 18:24

Κ. Συμεωνίδης: Τραβάει κουπί για να κερδίζει η ζωή

Η δράση «Κωπηλατώ για τη ζωή, κωπηλατώ για τα παιδιά» συνεχίζεται για τρίτη χρονιά
Του Απόστολου Κουρουπάκη
Όλα τα έσοδα της υπερπροσπάθειας θα διατεθούν για τις ανάγκες του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής.

Το να τραβάει κανείς κουπί στη ζωή του είναι συνηθισμένο, το να τραβάς κουπί για κάποιον άλλο επίσης, αλλά να τραβάς κουπί εδώ και τρία χρόνια, να συνεχίζεις και φέτος, διανύοντας πάντοτε μεγάλες αποστάσεις και να σου αρέσει κάθε φορά όλο και περισσότερο δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο. Όμως για τον κωπηλάτη Κώστα Συμεωνίδη έχει γίνει μάλλον αγαπημένη συνήθεια, αφού συνδυάζει την αγάπη του για τα θαλάσσια αθλήματα με το αίσθημα προσφοράς, αλλά και το πείσμα του να φέρνει εις πέρας δύσκολες αποστολές.

Έτσι και φέτος για τρίτη φορά θα επιχειρήσει το συναρπαστικό ταξίδι από την Κρήτη στην Κύπρο με μία σανίδα. Η δράση «Κωπηλατώ για τη ζωή, κωπηλατώ για τα παιδιά», η οποία φέτος τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, στόχο έχει τη συγκέντρωση χρημάτων για τους σκοπούς του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Συμεωνίδης θα επιδιώξει να διανύσει τη διαδρομή Κρήτης-Κύπρου (από τη βορειοανατολική Κρήτη έως την παραλία Σάντα Μπάρμπαρα στον Άγιο Τύχωνα Λεμεσού), συνολικής απόστασης 700 χιλ. σε όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP). Ακούγεται και είναι δύσκολο, για τους περισσότερους, ωστόσο για τον Κώστα φαίνεται απλώς να είναι μία ακόμη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Μιλώντας μαζί του, λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, αντιληφθήκαμε ότι δεν είχε το άγχος του πρωταθλητή, αλλά την αγωνία του αθλητή να επιτύχει τον στόχο του. Όταν τον ρωτήσαμε γιατί υποβάλλει τον εαυτό του σε τόσο επίπονη προσπάθεια και θέτει τον πήχη ολοένα και ψηλότερα, η απάντησή του ήταν πάρα πολύ απλή, «μα γιατί μου αρέσει και φυσικά με ιντριγκάρουν οι προκλήσεις». Ακούγοντάς τον αισθανθήκαμε ότι είναι από τους αθλητές εκείνους που παίρνουν τα πράγματα που αφορούν στην προσφορά τους χαλαρά και δεδομένα.

Η δράση «Κωπηλατώ για τη ζωή, κωπηλατώ για τα παιδιά» είναι μία φιλανθρωπική εκδήλωση και ο Κώστας συμμετέχει σε αυτή με πολύ μεγάλη χαρά για τρίτη φορά, με τα έσοδα κάθε φορά να διατίθενται σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Για το 2016 όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, το οποίο επιτελεί πολύ σημαντικό έργο σ’ έναν ευαίσθητο τομέα, όπως είναι αυτός του προγεννητικού και νεογνολογικού ελέγχου. Ο Κώστας Συμεωνίδης θα έχει θαλάσσια στήριξη από σκάφος με πλήρωμα δέκα ατόμων. Η εκδήλωση διοργανώνεται από βασική ομάδα τριάντα ατόμων και από διάφορους άλλους εθελοντές, που είναι όλοι ταγμένοι για έναν σκοπό, που δεν είναι άλλος από την προσφορά, ο καθένας με τον τρόπο του.

Τι κάνει άραγε έναν αθλητή να θέλει να δώσει έναν τέτοιο αγώνα, που μόνος του αντίπαλος είναι ο εαυτός του και οι δυνάμεις του; Αυτή την ερώτηση κάναμε και στον Κώστα, «με την προσπάθειά μου αυτή δείχνω ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, όλα μπορούν να γίνουν και χαίρομαι που η δική μου προσπάθεια βοηθάει έναν τέτοιο σκοπό». Ακούγοντάς τον να μιλάει απλά για κάτι τόσο δύσκολο, αμέσως σκέφτεσαι ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος και αυτό προσπαθούν και οι άνθρωποι στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.


Η δράση έχει παρελθόν
To 2013, ο Κώστας, μαζί με τον Νίκο Καραολή, ξεκινώντας τη δράση «Κωπηλατώ για τη ζωή, κωπηλατώ για παιδιά», ολοκλήρωσαν με επιτυχία διαδρομή 80 χιλ. όρθιας σανιδοκωπηλασίας σε δώδεκα ώρες από την Πάφο έως τη Λεμεσό. Τα έσοδα από εκείνη τη δράση είχαν δοθεί στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό. Τότε η ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 13.900 ευρώ. Τον επόμενο χρόνο, το 2014, ο Κώστας και η ομάδα του έπεσαν ξανά στο νερό, βάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Από τις 25 έως τις 30 Αυγούστου ο Κώστας Συμεωνίδης ολοκλήρωσε διαδρομή 400 χιλ. από το Καστελόριζο έως τη Λεμεσό. Σε αυτή την εκδήλωση συγκεντρώθηκε το ποσό των 35.000 ευρώ, που δόθηκε στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής. Φέτος, ο πήχης ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα, αφού επιχειρείται να καλυφθεί απόσταση 700 χιλιομέτρων από την Κρήτη ώς τη Λεμεσό.

Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής
Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής ιδρύθηκε το 1988, με έδρα τη Λεμεσό, από την πρωτοβουλία μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος Θεοτόκος, με αρχική ονομασία Κέντρο Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης. Σύντομα το Ίδρυμα Θεοτόκος αντιλήφθηκε ότι οι υπηρεσίες του πρέπει να αναβαθμιστούν και γνωρίζοντας ότι οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις προσέφεραν τρόπους ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν δυσάρεστες καταστάσεις υγείας εάν υπήρχε πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση. Έτσι μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος προχώρησαν στην ίδρυση του Κέντρου. Μιλώντας με τη διευθύντρια του Κέντρου κ. Πατρούλα Χατζήπαπα καταλάβαμε ότι οι ανάγκες του Κέντρου είναι πολύ μεγάλες, οπότε δράσεις και εκδηλώσεις όπως αυτή του Κώστα Συμεωνίδη είναι πάρα πολύ σημαντικές για την υποστήριξη του Κέντρου, το οποίο έχοντας γνώμονα την κοινωνική ισότητα στην πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες προσφέρει τα προγράμματά του δωρεάν ώστε να επιτυγχάνεται η συμμετοχή όλου του πληθυσμού. Οι υπηρεσίες του προσφέρονται σε όλο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως φυλής, ιθαγένειας ή θρησκεύματος.

Η κ. Χατζήπαπα μάς περιέγραψε αδρομερώς ποιες υπηρεσίες προσφέρει το Κέντρο. Προσφέρεται, λοιπόν, το Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου, σε όλες τις έγκυες κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επίσης προσφέρεται το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, για μεταβολικά νοσήματα, σε όλα τα νεογνά που έχουν συμπληρώσει τη δεύτερη μέρα ζωής, καθώς επίσης και το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών, που προσφέρεται σε όλα τα νεογνά με σκοπό την ανίχνευση της βαρηκοΐας που παρουσιάζεται με συχνότητα 1 / 500 γεννήσεις.

Ρωτήσαμε την κ. Χατζήπαπα με ποιον τρόπο χρηματοδοτείται το Κέντρο, μιας και τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι οπωσδήποτε πολυδάπανες, «Το ετήσιο κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουμε ανέρχεται κατ’ έτος περίπου στις 630.000 ευρώ, από τα οποία το ήμισυ το καλύπτει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της κρατικής χορηγίας, το εναπομείναν ποσό κάνουμε αγώνα για να το καλύψουμε μέσω ιδιωτικών χορηγιών, εισφορών και εκδηλώσεων, όπως αυτή του Κώστα Συμεωνίδη». Η κ. Χατζήπαπα τόνισε ιδιαίτερα ότι όλα τα προγράμματα του Κέντρου προσφέρονται εντελώς δωρεάν, υπογραμμίζοντας την άριστη συνεργασία του Κέντρου με την ιατρική κοινότητα. «Είναι καλό να ξέρουν οι νέοι γονείς ότι η πρόληψη είναι σημαντική, διότι μπορούν να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον, αλλά και το κράτος θα πρέπει να καταλάβει ότι με την πρόληψη μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων» επεσήμανε η κ. Χατζήπαπα. Το Κέντρο στεγάζεται στο σπίτι που λειτουργούσε προηγουμένως το οικοτροφείο του Ιδρύματος Θεοτόκος στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη αρ.12 στη Λεμεσό. Το 2003 προέβη σε επέκταση και διαμόρφωση των χώρων του για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που απαιτεί η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων του. Έχει ληφθεί πρόνοια για στέγαση του Συνδέσμου Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους κύριους χρηματοδότες του Κέντρου.

Ο Κώστας Συμεωνίδης ήδη βρίσκεται στη θάλασσα, από την Παρασκευή, μαζί με μία υποστηρικτική ομάδα και έχει αρχίσει τον διάπλου από τη βορειοανατολική Κρήτη έως τον Άγιο Τύχωνα Λεμεσού και εμείς το μόνο που του ευχόμαστε είναι καλή δύναμη.

Τι είναι το SUP;
Το SUP είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, κατά το οποίο κάποιος στέκεται πάνω σε μία σανίδα και κωπηλατεί. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το άθλημα είναι μία ειδική σανίδα και ένα μακρύ κουπί. Το SUP αποτελεί έναν διασκεδαστικό αλλά και εύκολο τρόπο για να είσαι μέσα στο νερό και να κάνεις γυμναστική.


Info: Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής και για τα προγράμματά του στην ιστοσελίδα www.cpp.org.cy και στο τηλέφωνο 25818787.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κώστας Συμεωνίδης | Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής | Καθημερινή | Κωπηλατώ για τη ζωή | κωπηλατώ για τα παιδιά | κοινωνία

Γενικά: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
O Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ήταν γεννημένοι ο ένας για τον άλλον  | 21:34
CDU: Ευρεία στήριξη στην υποψηφιότητα Σόιμπλε | 21:18
Αύριο στην «Κ»:Σερντάρ Ντενκτάς:Προκρίνω λύση δύο κρατών | 20:56
Αύριο στην «Κ»: Αβέρωφ: Θα συναντιόμουν με τον διάβολο για την πατρίδα | 20:51
Όταν ο George Clooney «κατάντησε» ο σύζυγος της Amal | 20:45
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Απόστολου Κουρουπάκη
Η οικουμενική «Σκακιστική Νουβέλα» | 20/03/2017
Καλύτερα οι άνθρωποι να εκφράζονται τη στιγμή που νιώθουν τα πράγματα | 20/03/2017
Έχουμε μπει σε μία νέα ιστορική φάση | 20/03/2017
Από το κουκλοθέατρο στις σκηνές του Hollywood | 17/03/2017
Τελικά ήταν πρόκληση τα εσώρουχα στα αγάλματα; | 15/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio