e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 23:09
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Αφιερώματα | Πολιτική
Ημερομηνία: 22.08.2016 | 10:28

Όργιο ρουσφετιού στην Αστυνομία, επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ

«Πολιτικό» σινικό τείχος ορθώνεται έναντι των προσπαθειών που καταβάλλονται από Αστυνομία
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Η παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη πολιτική πράξη

«Όργιο ρουσφετιού» γινόταν στην Αστυνομία επί διακυβέρνησης Κληρίδη, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σημειώνοντας πως αυτό, σε συνδυασμό με «γνωστό κατεστημένο της δεκαετίας του ’60 (που) λυμαινόταν το αστυνομικό σώμα» έχει συμβάλει δραστικά στο σημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία. Ο ίδιος καταγγέλλει πως η ηγεσία της Αστυνομίας, στις συλλογικές προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αντιμετωπίζει ένα αόρατο σινικό τείχος, που ενδεχομένως να αφορά σε ένα κομμάτι της πολιτικής ηγεσίας.

-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε πρόσφατα τη συμβολή όλων των κομμάτων στην πάταξη της διαφθοράς με θέσπιση νομοθεσιών. Υπάρχει τρόπος ελέγχου της διαφθοράς μέσω νομοθετικών εργαλείων;
-Ασφαλώς και έχουμε ρόλο ως αντιπολίτευση για την πάταξη της διαφθοράς όμως η βασική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, καθώς διαχειρίζεται την εξουσία και έχει στη διάθεσή της όλες τις κρατικές δομές. Μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω διωκτικών αρχών, μηχανισμών ελέγχου αλλά βεβαίως και μέσω της Νομικής Υπηρεσίας. Ωστόσο δεν πρέπει να υπερτιμάται η αξία των νόμων καθώς από μόνοι τους δεν αποτρέπουν το έγκλημα. Είναι θέμα πρόληψης και ελέγχου πρωτίστως αλλά είναι παράλληλα και ζήτημα δημιουργίας μίας νέας κοινωνικής συνείδησης.

–Μετά την «γκάφα» της Αστυνομίας, πήρατε την πρωτοβουλία ως ΑΚΕΛ να εγγράψετε το θέμα στην Επιτροπή Νομικών. Τι επιδιώκετε;
–Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, όταν ασκείται σωστά, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Η απουσία ελέγχου επιτείνει την αυθαιρεσία. Με βάση και την εμπειρία πολλών χρόνων, πρέπει να πω ότι στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε και αυθαιρεσία και εγκληματική αμέλεια και πρόδηλα διαπλοκή. Άρα θα ζητήσουμε πρωτίστως ενημέρωση από την κυβέρνηση και από τον κ. Ιωνά Νικολάου, αλλά και από την Αστυνομία για πράξεις και παραλείψεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για όλα αυτά τα απίστευτα που έχουμε βιώσει τους τελευταίους μήνες αναφορικά με το πολλαπλό φονικό της Αγίας Νάπας.

Εξακολουθείτε να θεωρείτε αναγκαία την παραίτηση Ιωνά Νικολάου;
–Επί υπουργίας Ιωνά Νικολάου έχουν συμβεί τόσα σοβαρά γεγονότα που αν είχε την ελάχιστη πολιτική ευθιξία θα έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί. Οι πολλές αυτοκτονίες στις κεντρικές φυλακές, η εξωθεσμική παρέμβαση του υπουργού για να αποκτήσει αρμοδιότητες στη λειτουργία της ΚΥΠ, η προσπάθεια συσκότισης της κακοποίησης κρατουμένου στην Πάφο, οι σοβαρές καταγγελίες του τέως αρχηγού Αστυνομίας για παρεμβάσεις, η καταγεγραμμένη αύξηση του σοβαρού εγκλήματος και βεβαίως το πολλαπλό φονικό. Το μέτρο της ευθιξίας είναι υποκειμενικό και κρινόμαστε όλοι από την κοινωνία. Η παραίτηση του κ. Νικολάου, ωστόσο, θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη πολιτική πράξη, με βάση όσα ο ίδιος έλεγε στο παρελθόν για πολύ λιγότερης σημασίας συμβάντα.

–Κάποιοι θεωρούν εκδικητική τη στάση σας εξαιτίας της σφοδρής κριτικής που εξαπέλυε ο κ. Νικολάου επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

–Μακάρι οι ενέργειες της τότε αντιπολίτευσης να περιορίζονταν στην άσκηση σκληρής κριτικής. Τότε έγιναν πράγματα που ξεπέρασαν τα όρια του δημοκρατικού διαλόγου, της καλόπιστης και αναγκαίας κριτικής. Ωστόσο, στην πολιτική, ως ΑΚΕΛ, δεν λειτουργούμε με το συναίσθημα αλλά πρωτίστως με τη λογική. Εξάλλου, παρά τις διαφωνίες μας με την κυβέρνηση, στη Βουλή εργαζόμαστε για την προώθηση και τη βελτίωση νομοσχεδίων με στόχο το καλό του συνόλου. Δεν λειτουργούμε με ρεβανσισμό και αυτό φαίνεται στο Κυπριακό. Δίκην παραδοχής να πω ότι ένα σημείο κριτικής που καταγράφεται από το κομματικό σύνολο του ΑΚΕΛ προς τη συλλογική ηγεσία για τα εκλογικά αποτελέσματα, είναι ότι θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η κριτική μας. Συνεπώς, μπορεί να κατηγορηθούμε για ήπια κριτική, αλλά όχι για εκδικητική πολιτική.

–Βάσει αυτής της εσωκομματικής διαπίστωσης να αναμένουμε πλέον πιο σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση Αναστασιάδη;

–Υπολείπονται 18 μήνες διακυβέρνησης Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ. Την περασμένη Κυριακή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ εξήγγειλε ουσιαστικά την υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Επομένως, πέρα από τις ενέργειές τους ως κυβερνώντες, θα κρίνονται με διπλή αυστηρότητα εξαιτίας του ότι οι χειρισμοί τους θα περιέχουν και το στοιχείο της προεκλογικής Αναστασιάδη. Συνεπώς, να αναμένετε ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει σοβαρό μεν, αλλά ταυτόχρονα δεν θα είμαστε καθόλου ανεκτικοί σε συμπεριφορές που ενδεχομένως στο παρελθόν να αντιμετωπίζαμε με μεγαλύτερη επιείκεια.

–Το πρόβλημα στην Αστυνομία ταλανίζει πολλές κυβερνήσεις και καμία δεν έχει καταφέρει να την αναδομήσει και συνεχίζει να λειτουργεί με αντιλήψεις του 1960.
–Θα πρέπει να δούμε τις γενεσιουργές αιτίες των προβλημάτων της Αστυνομίας. Ποιοι ευθύνονται για τα σάπια θεμέλια στα οποία κτίστηκε; Ποιο γνωστό κατεστημένο της δεκαετίας του ’60 λυμαινόταν το αστυνομικό σώμα και γιατί είναι τόσο δύσκολο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ξηλώσουν κυκλώματα και επίορκους αστυνομικούς; Θα πρέπει επίσης να διαφανεί πόση ζημιά προκλήθηκε από το όργιο ρουσφετιού τη δεκαετία 1993-2003, που κυβέρνησε ο ΔΗΣΥ. Είχαν «στοτσιάσει», κατά την κυπριακή, το αστυνομικό σώμα από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ημετέρων, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν και ανίκανοι και επίορκοι αστυνομικοί. Χωρίς να υπονοώ ότι η κομματική ταυτότητα του καθενός είναι αιτία της διαφθοράς. Σε μία προσπάθεια, ωστόσο, να ικανοποιήσουν ημετέρους, είχαν γεμίσει το αστυνομικό σώμα με ανίκανους ανθρώπους, κάνοντας πολύ πιο δύσκολο σήμερα να κτίσεις Αστυνομία με επάρκεια. Τούτων λεχθέντων, δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε. Υπάρχουν πολλοί ικανοί και τίμιοι αστυνομικοί.

–Συμφωνείτε με την τοποθέτηση του αρχηγού ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του ρουσφετιού;
–Το γεγονός ότι χρειάζονται δραστικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι δεδομένο, όπως δεδομένη είναι και η δική μας βούληση να συνδράμουμε στην προσπάθεια, πάντα στο πλαίσιο του συντάγματος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί κατά τρόπο απλοϊκό να ερμηνευτεί η διαφθορά και διαπλοκή ως αποτέλεσμα της ημετεροκρατίας και του ρουσφετιού. Αυτά, δημιούργησαν ανίκανους αστυνομικούς. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι κάτι πολύ βαθύτερο και χρειάζεται πολύ πιο σοβαρή αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα ζήτημα, ωστόσο, με το οποίο συμφωνώ με τον αρχηγό και θα κάνω εγώ την προέκταση. Δυστυχώς, στις συλλογικές προσπάθειες της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, να ξηλώσει κυκλώματα, αντιμετωπίζει ένα αόρατο σινικό τείχος. Και λυπούμαι να πω ότι αυτό το τείχος ενδεχομένως να αφορά και σε ένα κομμάτι της πολιτικής εξουσίας.

–Έχετε υπόψη σας κάτι που να καταδεικνύει ότι η πολιτική εξουσία φράσσει τον δρόμο στις προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς ή βελτίωσης λειτουργίας της Αστυνομίας;
–Θα ήταν καλά να ρωτήσετε την ηγεσία της Αστυνομίας να σας πει κάποια πράγματα για τον ρόλο συγκεκριμένων ανθρώπων. Είναι καταγεγραμμένη η βούληση της συλλογικής ηγεσίας της Αστυνομίας να ξηλώσει κυκλώματα που δυστυχώς κατοικοεδρεύουν σε συγκεκριμένες αστυνομικές διευθύνσεις. Και είναι και συγκεκριμένη η δυσκολία που αντιμετωπίζει στη μετακίνηση αστυνομικών. Όταν εμείς καταγγέλλαμε μεταθέσεις με σκοπιμότητες, ένα κομμάτι της εξίσωσης αφορούσε και σε αυτό που συζητάμε σήμερα.

Internal Audit στην Αστυνομία
–Ως ΑΚΕΛ έχετε ετοιμάσει ήδη κάποιες προτάσεις;
–Ναι, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη μετατραπεί σε νομοθεσίες. Αυτό που επείγει είναι η σύσταση ενός σώματος εσωτερικού ελέγχου στην Αστυνομία, κατά τα πρότυπα προηγμένων κρατών, το λεγόμενο Internal Affairs ή Internal Audit. Είναι μία πρωτοβουλία που άργησε. Το στοίχημα βέβαια είναι να βρεθούν εκείνοι οι άνθρωποι που να έχουν την επάρκεια και την τιμιότητα για να αντιμετωπίσουν οποιουσδήποτε κινδύνους και οποιεσδήποτε προκλήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Όργιο ρουσφετιού στην Αστυνομία | επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ

Πολιτική: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Τώρα είναι η ώρα | 23:09
Τενερίφη: Τεράστιο κύμα παρέσυρε στον θάνατο δύο ανθρώπους | 22:54
ΗΠΑ: Η αποχώρηση Άσαντ δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητά μας | 22:37
Πήγε για… βόλτα στην Πόλη | 22:30
Μπακογιάννη κατά Κοτζιά: Ποτέ ξανά τόσο μεγάλα ψέματα από Ελληνα ΥΠΕΞ | 22:27
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Τα λένε Νικόλας-Περδίκης για τις προεδρικές | 30/03/2017
Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο  | 29/03/2017
Στην Ολομέλεια της Παρασκευής ο διορισμός της Επιτρόπου Διοικήσεως | 29/03/2017
Τετ α τετ Συλλούρη - Νικόλα στη Βουλή | 28/03/2017
Πάρε δώσε επιστολών για το 18 στον Ενδιάμεσο | 28/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio